Hlavní obsah

Štěpánka v Austrálii vyprovázel bouřlivý potlesk. Nadchl fanoušky i experty

Veterán profesionálního tenisu Radek Štěpánek sice v pátek na Australian Open podlehl ve třetím kole světové jedničce Novaku Djokovičovi, ale i přes porážku ve třech setech zanechal na kurtu skvělý dojem, který ocenili fanoušci ovacemi ve stoje a uznání sklidil i od soupeře a expertů.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Gesto Radka Štěpánka po prohraném míčku v souboji s Novakem Djokovičem na Australian Open.

Článek
Fotogalerie

„Byl to zatím nejhezčí zápas na Australian Open. Radek předvádí výbornou hru, tenisem baví sebe i diváky, jsem jeho velkým fanouškem," vysekla karvinskému rodákovi poklonu bývalá světová jednička a nyní komentátor Eurosportu Mats Wilander.

Štěpánek je svým stylem hry ve světové špičce ojedinělým úkazem. Proti Djokovičovi sedmašedesátrkrát naběhl na síť a pestrou hrou soupeře neustále překvapoval. Srbského tenistu nakonec trápil dvě hodiny a 22 minut.

Přes celkovou porážku mohl čtyřiatřicetiletý Čech slavit alespoň dílčí vítězství. Třeba po dlouhé výměně plné lobů, kraťasů a smečí. Po zisku bodu pak dostával diváky do varu svými typickými poskoky a pumpování pěstí. Přízeň fanoušků si dokázal udržet až do samotného konce.

Potlesk i přes porážku

„Není to časté, aby hráče po porážce ve třech setech, vyprovázelo publikum potleskem ve stoje. Tohle pravidlo ale většinou neplatí v případě Radka Štěpánka," chválil českého daviscupového hrdinu komentátor odborného tenisového serveru tennis.com Peter Bodo.

Štěpánek dokázal vyhrát skvělé míče i přivést favorita do úzkých, nicméně Djokovičova nadvláda nakonec nebyla během zápasu výrazněji ohrožena. Bylo se ale určitě na co dívat.

„Udělal jsem vše, co jsem mohl. Snažil jsem se hrát výměny odzadu, nabíhat na síť a zkracovat výměny, jenže Novak prokázal, že je nejlepší hráč na světě. To jak se umí pohybovat, prohazovat či returnovat, je prostě fenomenální," hodnotil zápas Štěpánek v rozhovoru pro oficiální web turnaje.

„Aby ho člověk porazil, musí si držet své podání a snažit se co nejvíce rozbít jeho hru. Nedovolit mu výměny odzadu, protože v nich je opravdu nejlepší. Musíte hrát něco jiného, než většina současných tenistů. Když budete hrát od základní čáry, dřív nebo později vás dostane," dodal český reprezentant.

Djokovič po zápase přiznal, že ho zápas hodně bavil a byl pro něho zatím nejvážnější zkouškou na turnaji.

„Určitě jsem nečekal snadný zápas. Jsme ve třetím kole a mám proti sobě hráče z elitní třicítky, který má hromadu zkušeností. Navíc miluje velké stadióny. Všichni viděli, jak se dokáže hrou bavit. Já jsem se také bavil, byl to skvělý zápas. Radek je velmi šikovný a pokaždé, když naběhne na síť, nikdy vám nedá dva míčky stejné. Tím se odděluje od zástupu dalších hráčů," chválila Štěpánka světová jednička.

Reklama

Související témata: