Hlavní obsah

Svět nechápe Djokovičovu výdrž. Jak k ní přišel? Sorry, to neprozradím, ale vše je legální

Melbourne

Tenisoví fanoušci jen nevěřícně kroutí hlavami. Ještě před pár lety patřil mezi bolestínky, nikdy nebyl daleko k tomu skrečovat zápas, či si opakovaně žádat o ošetření, teď ale světová jednička Novak Djokovič udivuje nezdolnou fyzickou kondicí, kterou mimo jiné předvedl i na probíhajícím Australian Open. Recept na nevídanou odolnost ale úzkostlivě tají.

Foto: Reuters

Vítězné gesto Novaka Djokoviče. V pozadí český tenista Tomáš Berdych.

Článek
Fotogalerie

Když v Melbourne porazil čtrnáctý nasazený hráč Gilles Simon po pětisetové bitvě krajana Gaëla Monfilse, nemohl v následujícím zápase proti Andymu Murraymu téměř ani chodit a pochopitelně hladce prohrál. Djokovič porazil po pěti hodinách Stanislase Wawrinku 12:10 v pátém setu a v následujícím duelu proti Tomáši Berdychovi proháněl od základní čáry svého soupeře jakoby nic. Po únavě ani stopy.

„Prostě mám kolem sebe skvělý tým expertů, kteří pracují na tom, abych byl připravený fyzicky, mentálně a emočně na další zápas, na další výzvu. Není pochopitelně jednoduché být neustále stoprocentně fit. I po pětisetovém zápasu proti Stanovi jsem věřil, že se do zápasu s Tomášem dám dohromady. Tým udělal skvělou práci," chválil Djokovič své spolupracovníky po výhře nad českým tenistou.

Nejednomu fanouškovi ale pochopitelně vrtá hlavou, jak je možné, že Djokovič, jenž má hru založenou na dlouhých výměnách od základní čáry, vyjde z vyčerpávajícího pětihodinového maratónu takřka bez následků pro další zápas, zatímco jiný hráč, jenž rovně patří do užší světové špičky, je po podobném zápřahu zcela odepsaný.

„Poučil jsem se ze špatných zkušeností"

„Pochopitelně záleží na každém jednotlivém hráči, jaké má regenerační návyky po zápase. My máme určité věci, které děláme a víme, že v minulosti fungovaly. A zabraly i tentokrát," vysvětloval srbský tenista.

Tyto metody by pochopitelně zajímaly nejednoho příznivce i experta. „Já je ale nemůžu prozradit. Sorry. to si ponechám jako své soukromí. Většina špičkových hráčů si tyhle věci schovává, a tak je to podle mě správně," zklamal zvědavce rodák z Bělehradu.

A záhy ujistil, že rozhodně odmítá, že by si pomáhal jakýmikoliv nedovolenými podpůrnými prostředky. Mimochodem, z dopingu usvědčeného cyklistu Lance Armstronga nedávno označil za ostudu a hanbu sportu.

„Chápu, že lidé mají různé pohledy a názory, což respektuju. Ale musím zdůraznit, že vše, co dělám, je zcela legální, správné a přirozené," popíral jakákoliv podezření.

Mnozí připisují jeho zvýšenou odolnost známému faktu, že k cestě na trůn světové jedničky si pomáhal bezlepkovou dietou. „Dříve si lidé mysleli, že bezlepková dieta je tajemstvím mého úspěchu. Ale je to jen zčásti pravda. Skládám více podobných věcí dohromady, kterým věřím. Je to jen jedna součástka puzzle," mlžil Srb.

Podle svých slov se poučil z počátků své profesionální kariéry, kdy míval často zdravotní potíže i během zápasů: „Prošel jsem si celou řadou fyzických a mentálních obtíží. Bylo mi jasné, že musím něco změnit, protože jsem se necítil dobře. Obzvláště ve velkých vedrech. Možná proto jsem tak opatrný a pečlivý, když jde o regeneraci. Mám hodně špatných zkušeností a nechci je opakovat."

Djokovičův zdánlivě nevyčerpatelný fyzický fond prověří v semifinále Australian Open Španěl David Ferrer, jenž má pověst dlouhodobě nezdolného a neunavitelného bojovníka. A i on má tentokrát za sebou pětisetovou bitvu s krajanem Nicolásem Almagrem.

Reklama

Související témata: