Hlavní obsah

Porazit Djokoviče? V šatně bych ho musel zmlátit, uznal sílu srbského robota Agassi

Legendární tenisový mág a zároveň rebel André Agassi poprvé po sedmi letech od konce profesionální kariéry zavítal do dějiště Australian Open v Melbourne Parku, aby navštívil místo, kde slavil své největší úspěchy. Čtyřnásobný vítěz úvodního Grand Slamu sezóny zažil stejně vřelé přivítání jako v dobách své největší slávy.

Foto: Toby Melville, Reuters

André Agassi během návštěvy Australian Open.

Článek

„Beru to jako dlouho nesplacený dluh. Život mi zatím nedovolil přijet dříve. Je těžké odjet na delší čas od rodiny, když děti chodí do školy. Letos jsem si už ale říkal, že musím dorazit. Tohle je jediné místo, kterému jsem ještě od konce kariéry osobě nevyjádřil respekt. Být zpět na místě, které bylo domovem mých největších úspěchů, je prostě krásné," rozpovídal se Agassi na tiskové konferenci.

Rodák z Las Vegas dokázal vyhrát všechny grandslamové turnaje, ale jen na Australian Open se mu podařilo z turnajů „velké čtyřky" triumfovat čtyřikrát, a to v letech 1995, 2000, 2001 a 2003.

Tohle je zlatá éra tenisu

Nicméně přiznává, že současná éra se právem označuje jako možná nejsilnější v celé historii mužského tenisu. Sám neví, jak by případně čelil momentální dominaci Novaka Djokoviče.

„Koukněte. Já nevím, asi bych ho musel v šatně před zápasem zmlátit. Pak bych měl možná šanci. Ne, vážně, je skvělé sledovat, jak jde úroveň hry neustále nahoru. Člověk se jenom diví, že je stále možné jít dál. Když se teď dívám na ty nejlepší tři kluky, vidím to, co bude jednou historie nazývat zlatou érou tenisu," chválil své nástupce legendární Američan.

Zároveň odmítal, že by současná nadvláda Djokoviče, Federera a Murrayho znamenala, že je světová špička příliš úzká a ostatní hráči jsou jen komparz.

„Nejsem už k tomu tak blízko, tak to není snadné posoudit. Ale v roce 2006 jsem ještě trénoval třeba s Tomášem Berdychem a rok předtím jsem ho porazil v těžkém čtyřsetovém zápase. Říkal jsem si, jaké to pak musí být hrát například proti Del Potrovi. Vidím také Davida Ferrera se srdcem lva, který odmítá prohrát s kýmkoliv s nižším žebříčkovým postavením než má on," vypočítával další hvězdy současného tenisu, které jsou ve stínu Djokoviče a spol.

Z Armstronga šok a znechucení

Agassi se pochopitelně také nevyhnul otázce na svého krajana a usvědčeného dopingového hříšníka Lance Armstronga. Přiznání bývalého cyklisty k užívání zakázaných podpůrných prostředků se stalo velmi diskutovanou událostí i mezi tenisty během probíhajícího Australian Open.

Novak Djokovič Armstronga dokonce označil za „hanbu sportu". Ani Agassi dříve opěvovaného hrdinu a kolegu z nadace Athletes For Hope nijak nešetřil.

„Pro mě to byl šok, znechucení, smutek a zklamání. Slovo ‚vztek' by bylo asi nejvýstižnější.  Patřil jsem mezi ty, kteří mu celou dobu věřili. Když se to provalilo, bylo to pro mě skandální. Moje první reakce směřovala k lidem z Live Strong, k lidem, kteří bojují o životy jiných. Věřím, že tahle nadace to celé přežije," doufá někdejší světová jednička.

Sám ale přiznal, že užíval drogu

Sám Agassi se však ve své knize Open přiznal, že během kariéry užíval drogu metamfetamin, na který byl také pozitivně testován. Před mezinárodními tenisovými orgány se však dokázal obhájit a během kariéry se jeho hřích na veřejnost nedostal. Přiznání nicméně rovněž vyvolalo negativní reakce mezi některými sportovci, byť se nejednalo o užití látky na podporu sportovního výkonu.

Reklama

Související témata: