Hlavní obsah

Nejvíc bojuju s kurtem. Jestli to byl švýcarský záměr, tak se povedl, připustil Berdych

Švýcarské publikum nadšeně jásalo, když Henri Laaksonen v tie breaku třetího setu nečekaně prodloužil zápas s českou tenisovou jedničkou. Nakonec to ale byla jen epizodka na cestě k prvnímu bodu v daviscupové bitvě se Švýcarskem. Tomáš Berdych dobře věděl, že zbytečná. Přesto nelitoval, že svůj duel s hráčem třetí stovky protáhl.

Foto: Martial Trezzini, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych se raduje po vítězství nad Švýcarem Henrim Laaksonenem v prvním kole Davis Cupu.

Článek

Nebral jste to jako nevděčný zápas, v němž můžete jen ztratit?

Soupeř se taky snaží vyhrát, ale beru to tak, že jemu se povedl jeden set, a mně tři, takže výsledek je takový, jaký jsme chtěli po prvním dnu. On zahrál hodně solidně, určitě jsem měl ale šance, abych to nedopustil a nehráli jsme čtyři sety. Po fyzické stránce to ovšem nebylo tak náročné.

Takže úbytek sil nehrozí?

Možná je to i lepší, jelikož povrch je nevyzpytatelný a jsem rád, že jsem si na něm o trochu víc zahrál. Snažím se najít na tom něco pozitivního. Určitě bych našel lepší výkony, ale na to se historie neptá a já to zvládl takhle. Nejvíc ale bojuju s tím kurtem...

V čem je tedy problém?

Tím, jak je kurt natažený dozadu, a jsou dlouhé výběhy, tak prostorové vidění je úplně jiné. Ale hlavně desky nejsou položené dobře. Na jedné vyskočí balón krásně nahoru, na druhé zůstane sedět. Jestli to byl jejich záměr, tak se povedl na jedničku.

Při deblu budete muset hodně dupat.

To bychom potřebovali stádo, abychom tohle udupali. Ale problémy nejsou jen tady, chudáci Belgičani se Srby jsou na tom asi ještě hůř (Novak Djokovič dokonce pohrozil, že v Charleroi na bídném kurtu nenastoupí - pozn.). Berme, co máme. Jsme tu, abychom udělali tři body a neřešili kurty.

Jak se chystáte na debl?

Kdybychom to měli 2:1, tak to je nejlepší možný stav, co jsme po sobotě mohli mít. Jen ať mají plnou hlavu starostí Švýcaři a my si jedeme to svoje...

Bude to váš jubilejní 40. zápas v Davis Cupu...

Nooo, tak to by mohl být úspěšný. Málo lidí si uvědomuje, jak je debl důležitým bodem.

Bude vám před ním něco radit na dálku Radek Štěpánek?

Myslím, že ne. Rady zvládám sám a on přece jen není můj trenér.

A vy pro změnu neporadíte Lukáši Rosolovi?

Ať to dává co nejvíc přes síť stejně jako já (usmívá se) Jsme profíci, abychom věděli co dělat. Je třeba začít pořádně a hlídat to od prvního balónu. Říct si taktiku teď, může být hezké, ale v zápase to může vypadat úplně jinak.

Reklama

Související témata: