Hlavní obsah

Ať to Rosol dorazí, přeje si Navrátil před nedělními dvouhrami

Astana

Po losu říkal, že by po pátku byl spokojený se stavem 1:1 na zápasy. Před sobotou už věřil v rychlý postup ve čtyřhře, ale rozhodnuto ještě zdaleka není a tak má kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil před posledním dnem čtvrtfinále s Kazachstánem zamotanou hlavu.

Foto: Alexei Filippov, ČTK/AP

Lukáš Rosol v daviscupovém utkání proti Andreji Golubjovovi z Kazachstánu.

Článek

Co je jisté: v neděli v 10 hodin SELČ bude na kurtu Lukáš Rosol, který v pátek rozebral dělovými ranami ve čtyřech setech Andreje Golubjova. „Rosi chce hrát, je na zápas natěšený. Sice ho táhnou záda, ale to je spíš únava než zranění. Nejlepší bude, když to ukončíme hned v prvním zápase," přeje si Navrátil.

Kdo se postaví na kazašskou stranu, se ještě neví. Kazaši ale už nejspíš nezopakují páteční omyl s nasazením Kukuškina a vyšlou na astanskou antuku pětadvacetiletého ranaře Jevgenije Koroljova, který s Rosolem dosud nehrál. „Věřím, že Lukáš je lepší než Koroljov," tvrdil Navrátil, ale stát se může ledacos... „Lukáš je v pohodě, v pátek si stěžoval na palec u nohy, ale dostal tejpík a trénoval výborně. Musela by přijít nějaká únava, nebo ho táhnout záda. Ale já mu věřím," řekl český kapitán.

Krize by nastala až za stavu 2:2. V  daviscupové historii se přihodilo pouze v roce 1960, že by Češi ztratili duel, v němž vedli 2:0 na zápasy. Pavel Korda s Jiřím Javorským před 53 lety nedotáhli do vítězného konce skvěle rozehrané představení s NSR v Hannoveru.

Hájek: Máme víc variant

Se stavem 2:2 na zápasy má největší zkušenosti Štěpánek, jenž takto loni vyválčil Česku Davis Cup v souboji se Španělem Almagrem. Lednová operace zad, nerozehranost a k tomu nevydařená čtyřhra jsou ale proti. „Když si nalejeme čistého vína, je to tak," připustil Navrátil. „Měl jsem představu, že Radek začne v sobotu a v neděli bych ho tam dal místo jednoho z kluků. On sám si svůj výkon asi představoval jinak, ale musím si s ním nejdřív sednout. Nechci říkat, že Štěpánek hrát nebude, když jsem to s ním ještě neprobral."

Logicky by měl jít do případného rozhodujícího duelu Jan Hájek, který v pátek zašlapal do antuky Kukuškina a v deblu byl lepším hráčem než Štěpánek. „Se silami jsem na tom dobře, ale uvidíme, jak se všichni vyspíme a budeme cítit. Máme víc variant," tvrdil Hájek. „Za stavu 2:2 je to těžké. Už to není o tenise, ale o sebevědomí. A jestli ho bude mít víc Hájek, nebo Golubjov, to nevím," prohlásil Navrátil.

Třetí českou variantou je Ivo Minář, člen loňské vítězné finálové sestavy, v současnosti až 246. hráč světového žebříčku, jenž letos vyhrál pouze jediný zápas s krajanem Lojdou na challengeru v Bergamu. A tak nezbývá si přát: „Ať to Rosol dorazí."

Reklama

Související témata: