Hlavní obsah

Hlaváčková, Hradecká - Blacková, Erakovicová 2:6, 7:6, 6:4Tenistky H+H vydřely postup do semifinále Roland Garros, Hradecká s Čermákem jsou ve finále

Paříž
Aktualizováno

Výborně! Český deblový pár Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková postoupil do semifinále grandslamového French Open. Druhá nasazená dvojice vyřadila zimbabwsko-novozélandský pár Blacková, Erakovicová, přestože musela zápas po prohrané první sadě otáčet. Nakonec vítězky pařížského grandslamu z roku 2011 vyhrály 2:6, 7:6 a 6:4 a semifinále si na Roland Garros zahrají potřetí za sebou. Dokonce již finále Roland Garros si zahrají ve smíšené čtyřhře Lucie Hradecká a František Čermák, kteří porazili americko-brazilský pár Huberová, Melo. Další semifinalistky a semifinalisty jsou jasní i ve dvouhrách. Mezi poslední čtyři postoupili Běloruska Viktoria Azarenková a Ruska Maria Šarapovová.

Foto: Sport.cz

Andrea Hlaváčková (na snímku) spolu s Lucií Hradeckou postoupily do semifinále French Open.

Článek

Hlaváčková s Hradeckou, které první sadu ztratily za 35 minut, neudržely ve druhém setu vedení 5:2 a dovolily Blackové s Erakovicovou otočit na 5:6. Pak ale stříbrné olympijské medailistky zvládly tie-break a o postupu rozhodly v třetí sadě hned při svém prvním brejkbolu v desátém gamu. V semifinále Hlaváčková s Hradeckou nastoupí proti ruské dvojici Jelena Vesninová, Jekatěrina Makarovová.

"Řekla bych, že jsme to otočily bojovností. Po prvním setu to s námi vypadalo špatně, ale daly jsme se dohromady," řekla Hlaváčková Radiožurnálu. "Obhájily jsme loňský výsledek, můžeme si to jít dál jenom užít a máme obrovskou motivaci, takže do toho půjdeme," řekla Hlaváčková směrem k semifinále.

Hradecká s Čermákem ve finále

Hradecká si finálovou účast v Paříži zajistila už dnes ve smíšené čtyřhře. Spolu s Františkem Čermákem, s kterým už letos hráli finále Australian Open, vyřadili v semifinále osmé nasazené Liezel Huberovou z USA s Brazilcem Marcelem Melem 3:6, 6:2 a 10:3. "Mě dovedla už podruhé do finále Lucka, s kterou se mi hraje fantasticky," řekl Čermák Radiožurnálu. "Mně se s Frantou hraje moc dobře, nemám na sebe žádný tlak, můžu jít s přehledem do každého míče," řekla Hradecká.

O titul se ve čtvrtek v poledne utkají s francouzsko-kanadským párem Kristina Mladenovicová, Daniel Nestor. "Odehrály jsme tady dobré zápasy, šlo nám to a ještě by to chtělo ten jeden," přidala Hradecká. "Je to pořád daleko, pokud člověk neudělá ten poslední míč, ale nechám tam všechno a věřím, že to konečně dotáhneme, i když tenis je jenom část života a po narození dcery mám jiné priority," řekl Čermák.

Šarapovová postoupila i s "kanárem" do semifinále

Obhájkyně titulu Maria Šarapovová postoupila i přes špatný úvod duelu s Jelenou Jankovičovou do semifinále Roland Garros. Ruska sice neuhrála v prvním setu ani game, nakonec ale zvítězila ve třech setech 0:6, 6:4 a 6:3. O účast ve finále se utká s Běloruskou Viktorií Azarenkovou, která porazila Marii Kirilenkovou z Ruska 7:6, 6:2.

Už v semifinále se letos utkají loňští finalisté mužské dvouhry Rafael Nadal a Novak Djokovič. Španělský obhájce titulu předvedl proti Stanislasi Wawrinkovi dosud nejlepší výkon na turnaji a vyhrál hladce 6:2, 6:3, 6:1. Světová jednička ze Srbska měla o něco více práce s Tommym Haasem a německého veterána Djokovič zdolal 6:3, 7:6, 7:5.

Druhá hráčka světového žebříčku předvedla proti srbské tenistce v prvním setu katastrofální výkon, dopustila se 20 nevynucených chyb a první game vybojovala až po 35 minutách hry. Vlastní chybou jí k tomu pomohla pomohla soupeřka, která v úvodním gamu druhé sady vyvedla špatným úderem sama sebe z rovnováhy a přišla o servis. Šarapovová se naopak zkoncentrovala a dostala utkání pod kontrolu.

"Člověk musí zkrátka smazat kapitolu a posunout se dál. Bez ohledu na to, jak špatně jsem hrála nebo jako dobře hrála soupeřka, stále jsem měla pocit, že jsem v zápasu," řekla s úlevou Šarapovová při rozhovoru na kurtu.

Jankovičová, jež v Paříži hrála vedle dvouhry i čtyřhru a mix, ocenila kvality soupeřky, která prý byla v závěru lepší. "Pár špatných rozhodnutí a dopadne to takhle," konstatovala. "Měla jsem i trochu smůlu, ale bojovala jsem až do konce," uvedla.

Azarenková, jejíž maximem na Roland Garros byly dosud čtvrtfinálové účasti z let 2009 a 2011, prošla v Paříži do semifinále jako první Běloruska. Dvojnásobná šampionka z Australian Open získala první set ve zkrácené hře díky zisku pěti bodů v řadě. Kirilenková, která dosud na žádném grandslamu nepřešla přes čtvrtfinále, pak ve druhém setu nabídla soupeřce dvojchybou vedení 3:1 a třiadvacetiletá Azarenková už šanci nepustila.

Šarapovová, jenž vloni triumfem na French Open završila kariérní grandslam, má s Azarenkovou negativní bilanci 5:7. Oba vzájemné zápasy na antuce ovšem Ruska vyhrála.

Nadal ani Djokovič neztratili ani set

Nadal, jenž při svých osmi předchozích startech na Roland Garros prohrál jen jeden zápas, se sice letos v prvním týdnu trápil, dnes ale Wawrinkovi nedal šanci. Švýcarovi, jenž v předchozím kole otočil pětisetový maraton s domácím Richardem Gasquetem, navíc docházely síly a ani v desátém vzájemném zápasu s Nadalem nedokázal získat set.

V semifinále se Španěl, jenž by se rád stal prvním tenistou, který dokáže vyhrát jeden grandslamový turnaj osmkrát, utká s Djokovičem, jenž ho v jediném letošním vzájemném utkání ve finále prestižního antukového turnaje v Monte Carlu porazil.

V duelu s pětatřicetiletým Haasem zvládl o devět let mladší Srb hladce první set, pak ale Němec hru vyrovnal. Ve třetím setu se nevzdal ani za stavu 3:5 a dokázal srovnat, pak ale znovu neudržel servis a přišel o šanci stát se nejstarším semifinalistou Roland Garros od roku 1968.

Tenisový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 21,017.000 eur):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (1-Srb.) - Haas (12-Něm.) 6:3, 7:6 (7:5), 7:5
Nadal (3-Šp.) - Wawrinka (9-Švýc.) 6:2, 6:3, 6:1.
Semifinálové dvojice: Djokovič - Nadal, Ferrer (4-Šp.) - Tsonga (6-Fr.)
Čtyřhra - čtvrtfinále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Marrero, Verdasco (8-Šp.) 6:3, 6:4
Peya, Soares (7-Rak./Braz.) - Fyrstenberg, Matkowski (16-Pol.) 1:6, 6:4, 3:1 skreč.
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Šarapovová (2-Rus.) - Jankovičová (18-Srb.) 0:6, 6:4, 6:3
Azarenková (3-Běl.) - Kirilenková (12-Rus.) 7:6 (7:3), 6:2.
Semifinálové dvojice: S. Williamsová (1-USA) - Erraniová (5-It.)
Šarapovová - Azarenková.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) - Blacková, Erakovicová (Zimb./N. Zél.) 2:6, 7:6 (7:3), 6:4
Petrovová, Srebotniková (3-Rus./Slovin.) - Pavljučenkovová, Šafářová(11-Rus./ČR) 6:3, 6:3
Erraniová, Vinciová (1-It.) - Lepchenková, Čeng Saj-saj (USA/Čína) 7:5, 6:1
Makarovová, Vesninová (4-Rus.) - Mladenovicová, Voskobojevová (10-Fr./Kaz.) 6:4, 6:1.
Smíšená čtyřhra:
Čtvrtfinále:
Huberová, Melo (8-USA/Braz.) - Raymondová, Soares (4-USA/Braz.) 6:4, 6:4.
Semifinále:
Hradecká, Čermák (ČR) - Huberová, Melo (8-USA/Braz.) 3:6, 6:2, 10:3
Mladenovicová, Nestor (5-Fr./Kan.) - Blacková, Kuréší (Zim./Pak.) 7:5, 6:4.

Reklama

Související témata: