Hlavní obsah

Nadal - Djokovič 6:4, 3:6, 6:1, 6:7, 9:7Nadal po maratónu vyřadil Djokoviče a ve finále French Open vyzve krajana Ferrera

Paříž
Aktualizováno

Španělský tenista Rafael Nadal zdolal v semifinále French Open světovou jedničku Novaka Djokoviče ze Srbska po pětisetovém maratónu 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 a 9:7 a chybí mu poslední krok k přepsání tenisové historie. Pokud by totiž v nedělním finále triumfoval nad svým krajanem Davidem Ferrerem, stal by se prvním hráčem, který vyhrál jeden grandslamový turnaj osmkrát! Ferrer překazil Francouzům myšlenky na první domácí titul od roku 1983 a v druhém semifinále porazil Jo-Wilfrieda Tsongu bez větších problémů 6:1, 7:6 a 6:2.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Španělský tenista Rafael Nadal se raduje z postupu do finále grandslamu French Open.

Článek
Fotogalerie

"Byl to skvělý zápas, musím Novakovi pogratulovat, je to velký šampión a jednou na Roland Garros uspěje," řekl Nadal na kurtu. "Není to jednoduché mě tady přehrát a to i díky divákům. Každý zápas je tady mimořádný a hodně pro mě znamená," uvedl rozesmátý Nadal, který na French Open prohrál jediný ze svých 59 zápasů.

První dva sety reprízy loňského finále, které vyhrál Nadal, nepřinesly oslnivý tenis, ale strojovou bitvu. Nadal vyhrál první z nich a ve druhém získal v páté hře brejk, jenomže zbytek sady patřil odvážnějšímu Djokovičovi a bylo to 1:1.

Třetí set ovládl přeliftovanými míči Nadal, který využil chyb soupeře a dominoval. Nerozhodilo ho ani, že mu hlavní rozhodčí Pascal Maria vzal fiftýn za příliš dlouhé prodlevy mezi výměnami. Za ty dostal varování v páté setu i Djokovič.

Ve čtvrtém setu už se zdálo, že Nadal kráčí za výhrou. Djokovič ale opět potvrdil srdce bojovníka a dvakrát úspěšně reagoval na ztracený servis. Za stavu 5:6 a 15:30 byl při podání Nadala dva míče od prohry, ale game získal a pak i tie break.

Navrátilová: Byl to souboj titánů

Rozhodující set začal lépe povzbuzený Djokovič a hned vzal Nadalovi servis. Oba hráči přidali na intenzitě. Nadal si v maximální míře obíhal míče na forhend a zpět do hry se dostal díky brejku z osmé hry, po kterém srovnal na 4:4. "Je to souboj titánů," komentovala průběh zápasu na sociálních sítích Martina Navrátilová.

"Nekonečný" pátý set trval hodinu a čtvrt a rozhodnutí padlo v šestnácté hře. Nadal donutil Srba k chybám a čistou hrou při podání soupeře bitvu ukončil. "Byl to neuvěřitelný zápas, ale teď můžu cítit jedině zklamání, nic jiného. Opravdu hodně moc jsem chtěl tenhle turnaj vyhrát," řekl Djokovič po vyřazení.

"Byl to jeden z nejlepších zápasů na antuce, které jsem viděl. Přelévalo se to z jedné strany na druhou a Nadal v závěru ani nevypadal jistě, ale ukázal, jak si na antuce věří, a měl v závěru i trochu štěstí," řekl Švéd Mats Wilander.

Ferrer si poradil s domácím Tsongou

David Ferrer do svého prvního grandslamového finále kariéry postoupil díky tradičně skvělému pohybu a výbornému forhendu. Tsonga, který ve čtvrtfinále vyřadil Švýcara Rogera Federera, nenašel klíč, jak bezchybného Španěla přetlačit. "Je to úžasné, že konečně slavím první postup do grandslamového finále. Jsem o to víc rád, že to je na French Open. Tenhle turnaj pro mě moc znamená," řekl šťastný Ferrer.

Nadal bude ve finále jasným favoritem. Ferrera porazil v 19 z 23 zápasů a na antuce s ním prohrál jen jednou v roce 2004 ve Stuttgartu. "Proti Nadalovi musíte být ve stoprocentní kondici, jinak nemáte šanci uspět. Já se cítím výborně, jsem úplně fit a nechám na dvorci úplně všechno. Pokusím se zvítězit," řekl Ferrer.

Tenisový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 21,017.000 eur):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Nadal (3-Šp.) - Djokovič (1-Srb.) 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3:7), 9:7
Ferrer (4-Šp.) - Tsonga (6-Fr.) 6:1, 7:6 (7:3), 6:2
Ženy:
Čtyřhra - semifinále:
Erraniová, Vinciová (1-It.) - Petrovová, Srebotniková (3-Rus./Slovin.) 6:3, 5:7, 6:3
Výsledky českých zástupců zde.
Sobotní program tenisového French Open v Paříži:
Kurt Philippea Chatriera (začátek 15:00):
S. Williamsová (1-USA) - Šarapovová (2-Rus.)
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Llodra, Mahut (Fr.)
Kurt č. 3 (11:00):
Gonzalezová, Haddadová Maiaová (Ekv./Braz.) - Krejčíková, Siniaková (2-ČR)

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík