Hlavní obsah

Kvitová - Flipkensová 6:4, 3:6, 4:6Kvitová nezvládla dvouhodinový boj s Flipkensovou a ve Wimbledonu končí

Londýn
Aktualizováno

Nejlepší česká tenistka současnosti Petra Kvitová nedokázala proměnit svou čtvrtou čtvrtfinálovou účast na Wimbledonu v postup do další fáze. Na centrálním dvorci v All England Clubu prohrála po dvou hodinách a osmi minutách s Belgičankou Kirsten Flipkensovou 6:4, 3:6 a 4:6. Osmá nasazená hráčka a předloňská šampiónka nezvládla závěr druhého a především třetího setu, kdy se zbytečnými chybami připravila o semifinálovou účast. Kvitová se už večer před zápasem necítila dobře a při úterním duelu si vzala prášek.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Výraz Petry Kvitové v prohrané čtvrtfinálové bitvě ve Wimbledonu hovoří za vše.

Článek
Fotogalerie

"Opravdu jsem se ráno necítila dobře, ani jsem se nebyla rozehrát. Šla jsem do zápasu s tím, že to nechci vzdát, šla jsem se o to poprat, snažila jsem se, ale bohužel to nevyšlo," řekla Kvitová. "Během zápasu jsem se cítila unavená a ospalá, ale nějak to šlo a určitě se na to nechci vymlouvat, protože šance jsem měla."

"Špatně jí bylo, řekl bych, že to je nástup nemoci, ale bojovala a věděla, že tam musí nechat všechno, což se myslím stalo. Že jí pak ke konci chyběly síly, to asi jo, ale nechtěl bych na to prohru svalovat," řekl trenér Kvitové David Kotyza. "Chtěla tady uhrát co nejlepší výsledek a mohla asi uhrát lepší, ale tohle je realita."

Utkání s dvacátou hráčkou světa Flipkensovou se hrálo na centrkurtu pod zataženou střechou kvůli hrozbě deště. Kvitová vydřela první set po tři čtvrtě hodině, ale nehrála oslnivý tenis a především nepůsobila svěže.

To se potvrdilo ve druhé sadě, v níž přišla o podání a za stavu 2:5 si zavolala lékaře. "Není mi dobře," řekla. Na kurtu jí měřili teplotu, tep, dostala prášek a radu, aby hodně pila. Po pěti minutách pokračovala, ale druhý set už nezachránila.

Před třetím setem si Kvitová odskočila na toaletu a vstoupila do něj vítězným podáním. Zdálo se, že lék pomohl, protože hrála s větším elánem. Ve čtvrtém gamu měla brejkbol na 3:1, ale Flipkensová zvládla těžkou smeč.

Za stavu 4:4 Kvitová vedla při servisu 40:15, ale o podání přišla po zkaženém nabíhaném voleji. "Zápas leckdy rozhodne lehká chyba, ale tohle bych jí úplně nevyčítal," řekl Kotyza. "Já si tu chybu pamatuju a ta mě asi bude mrzet dlouho, ale kdybych to jen nahodila, tak by to mohla doběhnout," řekla Kvitová.

Při servisu soupeřky ještě odvrátila dva mečboly, ale třetí Flipkensová proměnila esem, což potvrdilo jestřábí oko. "Flipkensová hrála výborně a ten konec si vysloveně uhrála. Hrála odvážně, dobře servírovala a zakončila to stylově esem," dodal kouč.

Kvitová skončila ve čtvrtfinále Wimbledonu stejně jako minulý rok při obhajobě titulu z předloňska. Semifinále na trávě v All England Clubu si třiadvacetiletá tenistka zahrála v roce 2010.

Sedmadvacetiletá Flipkensová, juniorská vítězka Wimbledonu z roku 2003, se ve čtvrtek o postup do finále střetne s Francouzkou Marion Bartoliovou.

Štěpánek prvním českým semifinalistou

Radek Štěpánek je prvním českým semifinalistou letošního Wimbledonu. Společně s Indem Leandrem Paesem, s nímž tvoří čtvrtý nasazený pár, zdolali ve čtvrtfinále čtyřhry francouzsko-srbskou dvojici Julien Benneteau, Nenad Zimonjič 4:6, 6:4, 6:3, 6:4.

Štěpánek sice ve dvouhře musel minulý týden skrečovat kvůli zraněnému stehnu zápas 2. kola, výsledky následného vyšetření ho ale přesvědčily, aby se z debla neodhlašoval. S Paesem loni triumfoval na Australian Open a hrál o titul na US Open. Jejich semifinálový soupeř vzejde ze zápasu Ivan Dodig, Marcelo Melo - James Blake, Jürgen Melzer.

Deblistky H+H postoupily do čtvrtfinále

Loňské finalistky Wimbledonu Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou postoupily do čtvrtfinále čtyřhry. Český pár zdolal za hodinu a deset minut španělské hráčky Carlou Suárezovou a Silvií Solerovou 6:4, 6:3. O účast mezi nejlepšími čtyřmi páry se utkají s Australankami Ashleigh Bartyovou a Casey Dellacquovou.

Hlaváčková s Hradeckou ani ve třetím zápase neztratily set a potvrzují, že se jim v All England Clubu mimořádně daří. Loni tu při grandslamovém turnaji prohrály až finále s americkými sestrami Serenou a Venus Williamsovými a totéž zopakovaly i na následném olympijském turnaji.

Do čtvrtfinále pronikly ještě dvě české tenistky s německými spoluhráčkami. Květa Peschkeová už v pondělí postoupila spolu s Annou-Lenou Grönefeldovou, v druhé části pavouka uspěly Barbora Záhlavová-Strýcová s Julií Görgesovou, které otočily utkání s vedoucími hráčkami deblového světového žebříčku Sarou Erraniovou a Robertou Vinciovou.

Po vyřazení turnajových jedniček Erraniové a Vinciové se ocitl v pozici největších favoritek druhý nasazený pár Hlaváčková, Hradecká.

Tenisový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 22,56 miliónu liber):
Muži:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Paes, Štěpánek (4-Indie/ČR) - Benneteau, Zimonjič (11-Fr./Srb.) 4:6, 6:4, 6:3, 6:4
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Flipkensová (20-Belg.) - Kvitová (8-ČR) 4:6, 6:3, 6:4
Čtyřhra - 3. kolo:
Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) - Suárezová, Solerová (Šp.) 6:4, 6:3
Görgesová, Záhlavová-Strýcová (16-Něm./ČR) - Erraniová, Vinciová (1-It.) 3:6, 6:3, 6:2
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Matkowski, Peschkeová (11-Pol./ČR) - Ram, Spearsová (Izr./USA) 7:5, 7:5
Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:
Siniaková (3-ČR) - Fettová (Chorv.) 6:3, 6:1
Krejčíková (4-ČR) - Okamuraová (Jap.) 6:3, 6:2
Haddadová Maiaová (Braz.) - Pantůčková (ČR) 6:2, 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Loebová, Okunová (USA/Jap.) - Bouzková, Ploskinová (ČR/Ukr.) 6:1, 6:0
Ostatní výsledky Wimbledonu najdete zde.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Wimbledon 2013 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Spojené státy Serena Williamsová Německo Sabine Lisická
    2 : 6; 6 : 1; 4 : 6
  • Velká Británie Laura Robsonová Estonsko Kaia Kanepiová
    6 : 7; 5 : 7
  • Polsko Agnieszka Radwaňská Bulharsko Tsvetana Pironkovová
    4 : 6; 6 : 3; 6 : 3
  • Itálie Roberta Vinciová Čína Na Li
    2 : 6; 0 : 6
  • Portoriko Monica Puigová Spojené státy Sloane Stephensová
    6 : 4; 5 : 7; 1 : 6
  • Francie Marion Bartoliová Itálie Karin Knappová
    6 : 2; 6 : 3
  • Česká republika Petra Kvitová Španělsko Carla Suarezová Navarrová
    7 : 6; 6 : 3
  • Belgie Kirsten Flipkensová Itálie Flavia Pennettaová
    7 : 6; 6 : 3
  • Čtvrtfinále

  • Německo Sabine Lisická Estonsko Kaia Kanepiová
    6 : 3; 6 : 3
  • Polsko Agnieszka Radwaňská Čína Na Li
    7 : 6; 4 : 6; 6 : 2
  • Spojené státy Sloane Stephensová Francie Marion Bartoliová
    4 : 6; 5 : 7
  • Česká republika Petra Kvitová Belgie Kirsten Flipkensová
    6 : 4; 3 : 6; 4 : 6
  • Semifinále

  • Německo Sabine Lisická Polsko Agnieszka Radwaňská
    6 : 4; 2 : 6; 9 : 7
  • Francie Marion Bartoliová Belgie Kirsten Flipkensová
    6 : 1; 6 : 2
  • Finále

  • Francie Marion Bartoliová Německo Sabine Lisická
    6 : 1; 6 : 4