Hlavní obsah

A dost! Murray chce vyhrát Wimbledon a ukončit 77letou kletbu. Vím, jak na Djokoviče, tvrdí

Londýn

Murray, nebo Djokovič? O titul na letošním Wimbledonu se utkají dva nejvýše postavení hráči na žebříčku ATP. Srb Djokovič předvedl v semifinále strhující bitvu s Argentincem Del Potrem a tvrdí, že momentálně hraje na trávě svůj snad vůbec nejlepší tenis. Publikum však bude mít za sebou světová dvojka Murray. Brit navíc bude proti prvnímu hráči světa bojovat o přetrhnutí 77 let dlouhé šňůry vítězství cizinců v mužské dvouhře londýnského grandslamu.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Andy Murray se raduje z postupu do finále Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Novak Djokovič je podle bookmakerů, a to i navzdory dlouhé bitvě s Del Potrem, v níž zvítězil 7:5, 4:6, 7:6 (7:2), 6:7 (6:8), 6:3, favoritem wimbledonského finále. I tak si je srbský tenista vědom, že „přídavný pohon" bude mít na tribunách jeho soupeř Andy Murray, který finále urval po čtyřech setech v souboji s Polákem Janowiczem

„Andy má velkou šanci vyhrát pro svou zemi po dlouhé době Wimbledon. Je normální, že většina hlediště bude na jeho straně. Pro lidi tady je hrdina," řekl Djokovič. „Už jsem ale zažil podobné situace, když jsem na turnajích hrál proti domácím hráčům. Vím, jakým způsobem musím být soustředěný. Je to finále, takže budu extra soustředěný," ubezpečil.

„Budu hrát proti jednomu z nejlepších tenistů světa za posledních pět let. Jsem na to připravený," odhodlaně prohlásila světová jednička. Djokovič už vyhrál Wimbledon v roce 2011. Letos chce svůj triumf zopakovat především z důvodu uctění památky své někdejší trenérky Jeleny Genčičové, která zemřela minulý měsíc.

„Budu na ni vzpomínat jen v tom nejlepším. Vím, že by si přála, abych bojoval a šel po té trofeji. O to se také budu snažit," slíbil tenisový fenomén.

Ovládne Wimbledon po mnoha letech domácí hráč?

Murray může po 77 letech utnout čekání britských fanoušků na domácího vítěze mužské dvouhry na londýnském grandslamu. Jako poslední Brit zvítězil Fred Perry v roce 1936.

„Vím, co na něj (Djokoviče) fungovalo na olympiádě a snad něco z toho zabere i teď ve finále," řekl Murray, který porazil na londýnském kurtu Srba v semifinále olympijského turnaje. Nyní se vrací na trávník All England Clubu, na místo činu.

„Rozhodně jsem klidnější, než jsem se cítil touhle dobou loni," tvrdí Murray, který v minulém ročníku Wimbledonu podlehl ve finále po čtyřech setech Švýcaru Rogeru Federerovi. „Snad se to projeví i na kurtu," dodal britský tenista v naději.

„Každý hráč si dává za metu vyhrát Wimbledon. Čím blíž tomu jste, tím víc na to myslíte. Je ale důležité neupínat se k tomu tolik," upozornil Brit.

„Ve všech fázích zápasu musíte zůstat pevně na zemi. Proti většině hráčů je nebezpečné se nechat unést. V zápase s někým, jako je Novak, to bude o to horší. Je opravdu fit a jen tak něco nezahodí," vzdal hold svému soupeři. „Budu potřebovat každý bod," dodal Murray.

McEnroe: Věřím Murraymu

Svůj pohled na wimbledonské finále a tip na vítěze přidal i bývalý americký tenista John McEnroe.

„Myslím, že fyzický aspekt Djokovičova semifinálového zápasu bude mít na průběh finále vliv," řekl trojnásobný wimbledonský šampión s ohledem na vyčerpávající pětisetové semifinále Djokoviče s Del Potrem.

„Novak je hodně, hodně dobrý hráč - oba jsou to dobří hráči -, ale myslím, že fanoušci Andymu přidají nějakou energii k dobru. Když si smícháte všechny tyhle věci, bude to podle mě výborné finále. Řekl bych ale, že Murray bude tím, kdo se bude smát naposled," tvrdí McEnroe.

Reklama

Související témata: