Hlavní obsah

Všichni se Bartoliové smáli kvůli stylu, po wimbledonském triumfu se směje ona

Paříž

Tenistka Marion Bartoliová měla od svého otce a trenéra v jedné osobě od počátku neortodoxní přípravu. Francouzka si pod jeho taktovkou osvojila „svůj" styl, a dokonce jím často budila posměch. Po premiérovém triumfu v letošním ročníku Wimbledonu, kdy ve finále zdolala Němku Lisickou, se ale směje ona.

Foto: Tom Lovelock, ČTK/AP

Francouzská tenistka Marion Bartoliová po výhře v londýnském Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Osmadvacetiletá francouzská tenistka se posledních šest let drží v první dvacítce žebříčku WTA, v této sezóně se ale spíše trápila a ani jednou nepřešla přes čtvrtfinále. Ukončila spolupráci s otcem a krátce se připravovala s Janou Novotnou, pak se ale vrátila k Walteru Bartolimu.

Před startem Wimbledonu stejně jako Lisická nepatřila mezi adeptky na titul. Její obouručný styl, s nímž hraje míče brzy po odskoku, neustálé poskakování a procvičování úderů mezi výměnami a dodržování stejných rituálů v přestávkách, však tentokrát zafungovaly dokonale. Bartoliová navázala na triumf své rádkyně Amélie Mauresmové, která v roce 2006 ve Wimbledonu vyhrála jako dosud poslední Francouzka.

Neztratila jediný set

„Vyhrála jsem ve dvou setech. Za celý turnaj jsem neztratila ani set. Ani v tom nejskvělejším snu jsem si nemohla vysnít tak perfektní okamžik," řekla po finálovém triumfu, po němž se běžela do hlediště obejmout s otcem a Mauresmovou. Po složitém hledání, při němž si prý sáhla až na dno, konečně všechno zapadlo na své místo.

Bartoliová si tak mohla vychutnat nejsladší odměnu za to, že si dovolila být jiná. „Vždycky jsem byla taková, lišila jsem se," řekla. „Myslím ale, že být jako všichni ostatní, by bylo nudné," dodala.

Zatímco v její polovině pavouka favoritky jako Maria Šarapovová či Viktoria Azarenková skončily dřív, než se s nimi mohla utkat, Němka Sabine Lisická vyřadila na cestě do finále obhájkyni Serenu Williamsovou i loňskou finalistku Agnieszku Radwaňskou. I proto byla před sobotním zápasem považována za favoritku.

Lisická utkání proslzela

Na rozdíl od Bartoliové, která se držela staré poučky svého otce, že dobrá hráčka si musí vytvořit vlastní rutinu a neustále ji dodržovat, ale finálový duel nezvládla. Zatímco Bartoliová neustále hopsala, cvičila údery a pumpovala zaťatou pěstí, Lisická už v prvním setu jen stěží držela slzy. Ve druhém ji emoce přemohly ještě víc.

„Ráno jsem se cítila dobře, ale tohle je příležitost, která se vám nenaskytne každý den," řekla Lisická. „Už vstup na kurt je jiný. Jdete s květinami, jdete společně. Všechno je trochu jiné, ten pocit, atmosféra," líčila, proč byla už před začátkem finále svázaná nervozitou. „Ale poučím se z toho. Už jsem to dokázala dřív, zkušenosti mi vždycky pomůžou," dodala Němka, jejímž grandslamovým maximem dosud byla semifinálová účast ve Wimbledonu z roku 2011.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články