Hlavní obsah

Nadal už vládne i na betonech. Předvádí, kdo je tenistou sezóny

Marek BurkertPrávo

Už je zase druhý na světě a plný síly. Před rokem se o zmordovaná kolena Rafaela Nadala strachovala celá tenisová smetánka, která teď ale úpí pod tlakem výkonů španělského stachanovce. Rafa znovu míří ke hvězdám.

Foto: John Sommers II, Reuters

Radost španělského tenisty Rafaela Nadala po finálovém vítězství nad Američanem Johnem Isnerem.

Článek

Sedmadvacetiletému Nadalovi sice začínají řídnout vlasy, frekvence jeho titulů se ale naopak zahušťuje. V Cincinnati získal už letošní pátý triumf na turnajích série Masters, celkově jich má ve statistikách 26 a nikdo jiný nenasbíral víc.

Po wimbledonském kolapsu, kde prohrál už v prvním kole, udivuje formou na zaoceánských betonech. „Vyhrát Montreal a Cincinnati je pro mě zásadní úspěch," jásal Nadal, když v neděli ve dvou tie-breacích konečně zpacifikoval amerického dlouhána Isnera.

Týden před startem US Open je jasné, kdo bude jeho největším favoritem. „Wimbledon, to byla pro Nadala výstraha, na kterou dokázal fantastickým způsobem zareagovat," tvrdí i sedminásobný grandslamový vítěz John McEnroe.

Sesadí Djokoviče?

Sedm měsíců, jež věnoval rekonvalescenci, Nadala v dlouhodobějších prognózách „vymazalo" z tenisové mapy. Od svého únorového návratu na kurty se ale španělský dříč pouze na jednom z dvanácti turnajů nedostal do finále a do vitrínky si přidal devět trofejí. Výstrahou pro soupeře na newyorském grandslamu je teď ale především Nadalových patnáct výher na betonu v řadě.

Od věci už není ani úvaha, zda se Rafa vrátí na post světové jedničky, kde v minulosti strávil 102 týdnů. Do konce roku vzhledem k loňskému výpadku neobhajuje nic a může jen získávat. Zatímco Djokovič se loni dostal do finále US Open a následně vyhrál v Pekingu, Šanghaji a na Turnaji mistrů. Rozdíl mezi prvními dvěma hráči žebříčku ATP je přitom 2120 bodů.

Reklama