Hlavní obsah

Kvitovou finálová prohra nesebrala. Myslí na zlepšení v US Open a Turnaj mistryň

Ženská jednička českého tenisu Petra Kvitová sice nezvládla finále turnaje v New Havenu, ale k nadcházejícímu grandslamu v New Yorku vzhlíží s odhodláním. Na US Open chce vylepšit své maximum (osmifinále) a přiblížit se tak účasti na Turnaji mistryň.

Foto: Fred Beckham, ČTK/AP

Česká tenistka Petra Kvitová by chtěla zlepšit své maximum na US Open. Na snímku s fedcupovým kapitánem Petrem Pálou

Článek

„Ráda bych v pavouku US Open vydržela co nejdéle, a buď vyrovnala své maximum nebo ještě lépe došla dál," řekla Kvitová v telefonickém rozhovoru ČTK.

V areálu Flushing Meadows došla Kvitová dvakrát do čtvrtého kola; loni a v roce 2009. Letos ji na úvod čeká duel s Japonkou Misaki Doiovou. Tu už letos porazila na antuce v Katovicích. „Pamatuju si, že se snaží hrát rychle, je menšího vzrůstu a dobře se hýbe. Připravím se na ni, protože první kolo je vždycky těžké. Budu se snažit udělat vše, abych postoupila dál a budu to brát postupně," řekla česká tenistka.

Na sérii turnajů před US Open hrála třetí kolo, dvakrát čtvrtfinále a na závěr finále v New Havenu. „Nálada je proto cestou do New Yorku dobrá, odehrála jsem hodně zápasů, na závěr pět, což je před grandslamem důležité," řekla Kvitová.

Ztracené finále hází za hlavu

Obhajobu titulu v New Havenu jí ale překazila Rumunka Simona Halepová. „Z toho si nebudu dělat velkou hlavu, předtím jsem hrála výborně v semifinále proti Kláře (Zakopalové) a kvalitní a bojovný byl i třetí set s Anastasií Pavjučenkovovou. Tam jsem hrála svůj tenis, a to jsou pozitiva, která bych chtěla přenést dál," řekla.

Na turnaji v New Havenu vedl Kvitovou z pozice kouče fedcupový kapitán Petr Pála. Trenér české jedničky David Kotyza se totiž brzy stane otcem, a proto do Ameriky nepřiletí. „S Petrem si rozumíme a známe se z Fed Cupu. Teď jsem si to vyzkoušeli tady v New Havenu a klaplo to, i když to mohlo dojít i dál," řekla Kvitová.

Loni před US Open hrála výborně, získala dva tituly, jednou hrála semifinále, a letos proto obhajovala velkou porci bodů. „Sama na sebe jsem dávala trošku pod tlak, ale jsem ráda, že jsem to ustála. Teď přichází to nejdůležitější," řekla.

V žebříčku klesla na 10. místo

Všechny body ovšem neobhájila a v žebříčku klesla na desáté místo. Pořadí ale dle svého zvyku nesleduje. „Vím, kde se pohybuji, ale to není důležité. Chci se soustředit na tenis a nemyslet na body, ale třeba na Turnaj mistryň," naznačila, že by se ráda potřetí za sebou kvalifikovala na finále sezóny pro osm nejlepších hráček roku.

Do Ameriky odletěla Kvitová koncem července s touhou zkusit méně chybovat. „Myslím, že to nebylo špatné, ale mám i pocity smíšené, protože to bylo na úkor agresivity. Je těžké najít balanc a hrát odvážně a rychle, ale i s jistotou, aby to spadlo do kurtu," řekla Kvitová. „Je na čem pracovat a dá se to zlepšit," doplnila.

Problémy s ramenem odeznívají

Na dobré cestě je podle letošní vítězky turnaje v Dubaji i její servis. Problémy s podáním, které měla kvůli ramenu v první půlce roku, se zlepšují. „Hlava funguje a už nepřemýšlím, že dám dvojchybu, ale věřím si, což je momentálně důležité. Dokážu vytáhnout dobrý servis, když potřebuju, ale i tady je prostor ke zlepšení."

Během turnaje v Carslbadu si Kvitová v blogu na internetu tak trochu dělala pod fotkou ovoce na snídani legraci, že změnila jídelníček. Zásadní změny neudělala, ale faktem je, že od letošního Wimbledonu nejí třeba pečivo. „Zařadila jsem víc zeleniny, omezila těstoviny a jím spíš rýži a maso, ale velká změna to není," řekla.

Reklama

Související témata: