Hlavní obsah

Triumf na US Open? Je to krev do žil, pochvaloval si Štěpánek

Do Flushing Meadows přijel Radek Štěpánek na nedělní finále mužské čtyřhry se sbalenými taškami a záhy po skončení zápasu spěchal na letiště, aby se co nejdříve připojil k českému daviscupovému týmu. A mezitím si jakoby mimochodem došel spolu s Indem Leandrem Paesem pro grandslamový titul.

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

Radost Radka Štěpánka (vlevo) a Leandra Paese po triumfu ve finále čtyřhry na US Open.

Článek
Fotogalerie

Štěpánek získal druhý grandslamový triumf ve čtyřhře v kariéře a trofeje si náležitě cení. "Je to krev do žil, velký úspěch. Být grandslamovými vítězi je fantastické, pro to člověk tenis hraje," řekl čtyřiatřicetiletý tenista Radiožurnálu.

Letošní rok přitom začal pro Štěpánka zle. V Austrálii se mu vrátil problém s krční páteří, který už kdysi měl, a musel na operaci. Lékaři mu odstranili část meziobratlové ploténky, která způsobovala oslabení horních končetin. Rychle se ale zotavil, nabral zpět kondici i tenisový cit a titulem teď podtrhl svůj úspěšný návrat.

"Je to pro mě zadostiučinění poté, co jsem v sezóně prožil na kurtu i mimo něj. Je to ukázka, že se nevzdávám, vždycky vstanu a jdu bojovat," řekl karvinský rodák.

Dalším společným cílem Masters

S Paesem měli velkou touhu ve Flushing Meadows uspět. Jejích cílem je postoupit na Turnaj mistrů a ten vyhrát. "Protože Leander už má všechny grandslamové tituly i medaili z olympiády, ale Masters mu chybí," prozradil Štěpánek další cíl sezóny pro česko-indický pár, který se na kurtu skvěle doplňuje i baví lidi.

V semifinále Štěpánek s Paesem vyřadili světové jedničky americké bratry Bryanovy a ve finále si poradili s rakousko-brazilským párem Alexander Peya, Bruno Soares. "Od začátku jsme skvěle returnovali a doplňovali se ve všech aspektech hry," řekl český hráč. V polovině druhého setu si Peya poranil záda a hůř se hýbal. "Zápas to ovlivnilo, ale my jsme byli od začátku lepší a šli jsme si pro trofej," doplnil Štěpánek.

Proti Bryanovým dávali Štěpánek s Paesem hodně najevo radost po vyhraných míčích a povzbuzovali se. Ve finále působili klidněji, až po mečbolu slavili vítěznými poskoky a Paes zvedl Štěpánka k nebi. "Hodně hrajeme instinktem a cítíme, kdy je třeba být koncentrovaný, kdy se povzbuzovat. My spolu nemusíme mluvit a víme, co má druhý na mysli," popsal Štěpánek ideální tenisový vztah s Indem.

Hned po finále spěchal na letiště

Štěpánek jel netradičně na zápas z hotelu už se sbalenými taškami. "To jsem udělal snad poprvé," řekl. Důvodem bylo, že hned z areálu spěchal na letiště, aby co nejdříve přiletěl do Prahy a připravil se na semifinále Davis Cupu proti Argentině v O2 areně. "Už se nemůžu dočkat, až se k týmu připojím," těšil se.

Loni se stal Štěpánek hrdinou po zisku vítězného bodu ve finále proti Španělsku, díky kterému mají Češi po 32 letech v držení slavnou "salátovou mísu". Nyní mají šanci proti Argentině doma uspět a hrát o vítězství potřetí za pět let.

"Musíme jít bod po bodu. Davis Cup je specifický, nerozhoduje žebříček, ale momentální forma a jak se kdo dokáže připravit," vyřkl Štěpánek známou daviscupovou pravdu. "Uděláme vše pro zisk tří bodů a je jedno, jestli získáme první tři body, nebo poslední tři body. Hlavně, aby byly," řekl Štěpánek.

Reklama