Hlavní obsah

Skandální obvinění! Zranění? Nadal měl dlouhou pauzu kvůli dopingu, tvrdí Köllerer. Nařkl i Ferrera

Vídeň

Světový tenis ještě ani nestačil vstřebat dopingové kauzy Srba Viktora Troického a Chorvata Marina Čiliče a z Rakouska už se ozývají další vážná obvinění mířící do nejužší mužské špičky. I když zdroj osočující aktuální světovou dvojku Rafaela Nadala z užívání zakázaných látek je tentokrát krajně pochybný, je jím totiž bývalý profesionální tenista Daniel Köllerer.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Španěl Rafael Nadal opět čelí obviněním z dopingu.

Článek

Těžko říct, jak moc brát jeho slova vážně, protože někdejší 55. hráč světa má za sebou celou řadu skandálů, nefér chování na kurtu a především doživotní zákaz činnosti v profesionálním tenisu za ovlivňování zápasů. Nicméně tentokrát pálil opravdu ostrými náboji.

„Tak se na to přece podívej. To že nic nebere, tomu už nikdo nevěří. Sedm měsíců je mimo, pak se v únoru vrátí a vyhraje deset z dvanácti turnajů. To je zkrátka nemožné. Nemožné!" řekl v rozhovoru rakouskému magazínu Sportwoche.

Nehorázná nestydatost?

A vzápětí doplnil závažné obvinění: „Pravdou je, že se v tenisovém prostředí šíří zvěsti, že jeho sedmiměsíční pauza byla fakticky neoficiálním trestem za doping. Pokud je to skutečně tak, považuji to za nehoráznou nestydatost."

Hned podal vysvětlení, proč by vrcholné tenisové orgány Nadalovo údajné provinění skrývaly. „Představte si, co by se stalo, kdyby byl jeho dopingový test pozitivní – co by to pro tenis znamenalo...," pokračoval.

Pravdou je, že rodák z Mallorky čelí podobným nařčením z různých stran snad celou kariéru, jenže nikdy mu nebylo užívání zakázaných látek prokázáno.

Z užívání dopingu obvinil také Nadalova krajana Davida Ferrera, jenž se na vrchol dostal především díky nezdolné fyzické kondici. „On je těžký kuřák. Když jsem s ním jednou hrál, deset minut před zápasem ještě kouřil. Přitom ve třetím setu běhal jakoby nic, zatím co já už se plazil po zemi," vzpomínal Köllerer.

Podle něj je stále aktuálním problémem i sázení na zápasy ze strany tenistů a nelegální ovlivňování zápasů.

„Mezi tenisty je to veřejné tajemství. Obzvlášť v létě je na challengerech i turnajích ATP spousta zápasů domluvena. Hráči brzo vypadnou a o víkendu ještě mohou hrát ligu. Kasírují peníze pak dvakrát – jednak za účast na turnaji a pak ještě plat za ligové zápasy," chlubil se svými znalostmi v oblasti nelegálního byznysu bývalý profesionál.

Reklama

Související témata: