Hlavní obsah

Berdych je díky zkušenostem a vyrovnanosti blízko Turnaji mistrů

Šanghaj

Tenista Tomáš Berdych letos jako jediný z hráčů elitní desítky nevyhrál turnaj, ale dá se říci, že je ztělesněním vyrovnanosti. I proto se letos poprvé v kariéře dostal na páté místo žebříčku a měl by se počtvrté v kariéře kvalifikovat na Turnaj mistrů, který se v Londýně hraje od 4. listopadu.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Dobojováno! Tomáš Berdych je v Bangkoku ve finále.

Článek

"Tenis je v současnosti nadmíru vyrovnaný, konkurence je obrovská, na okruhu je mnoho skvělých hráčů a není to jednoduché. Nic nedostanete zadarmo a nejsou tu lehké zápasy. Proto bude skvělé, když se počtvrté v řadě kvalifikuji," řekl Berdych v rozhovoru pro ATPWorldTour.com na turnaji série Masters v Šanghaji.

Berdych je aktuálně šestý v žebříčku sezóny a má náskok 700 bodů před sedmým Rogerem Federerem ze Švýcarska. Ke startu v Londýně je tak velmi blízko. "Je to vždy jeden z cílů sezóny," řekl osmadvacetiletý svěřenec kouče Tomáše Krupy.

Poprvé se Berdych kvalifikoval na Turnaj mistrů v roce 2010. "Tenkrát jsem si řekl, páni, dokázal jsem to," vzpomínal Berdych. O rok později to dokázal znovu a postoupil do semifinále, což je jeho největší úspěch v Londýně. "To bylo skvělé. Pak jsem tam postoupil potřetí a letos se snažím hrát opět dobře, aby to vyšlo zase."

Letos třikrát ve finále

Letos hrál třikrát finále, v Marseille, Dubaji a naposledy v Bangkoku. Postoupil do čtvrtfinále grandslamových Australian Open a Wimbledonu a jeden zápas ho dělí od toho, aby potřetí za sebou dosáhl v sezóně padesáti výher, což je znamení kvality.

"Nejdůležitější je příprava, ale tím nemyslím jít a tvrdě trénovat. To dělá každý," uvedl Berdych. "Důležité je vše si dobře naplánovat, aby se nestalo, že se za dva měsíce utavíte. Sezóna se musí brát jako celek, to je klíč k vyrovnaným výkonům."

Podle svých slov se Berdych snaží každý rok přidat něco navíc. Co zlepšil letos? Velkou roli hrají zkušenosti. "Ty získáte během let. Teď už jde těžko zlepšit forhend a bekhend. Je to o především o tom, jak se vypořádat s průběhem utkání, jak zvládnout složité situace, jak zápasy dokončit. V tom se cítím lépe a lépe," řekl Berdych.

"Letos se mi povedlo posunout v žebříčku nejvýše v kariéře," pochvaloval si tenista a nedělal si hlavu z toho, že mu v sezóně chybí turnajový vavřín. "Do konce roku je ještě šancí," dodal sebevědomě.

Reklama

Související témata: