Hlavní obsah

Styl Kvitové měnit nebudu, říká trenér Kotyza a pochvaluje si její vztah se Štěpánkem

Začátek roku byl špatný, ale konec vše napravil. Tak hodnotí uplynulou sezónu kouč Petry Kvitové David Kotyza. Zároveň dodává, že nejlepší české tenistce pomohl z krize i vztah s Radkem Štěpánkem.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Petra Kvitová během semifinálového zápasu s Číňankou Li Na.

Článek

"Pro mě je Péťa osobnost a určitý charakter, který se nezlomí, když něco nejde. Tenhle rok procházela různými zkouškami a myslím, že obstála," řekl Kotyza v Istanbulu, kde třiadvacetiletá Kvitová zakončila rok v semifinále Turnaje mistryň.

Závěr sezóny 2013 zvládla Kvitová díky titulu v Tokiu a semifinále na Turnaji mistryň dobře, ale dlouho to tak nevypadalo. "Dá se říci, že se první půlka sezóny vůbec nepovedla," shrnul Kotyza. Wimbledonské vítězce z roku 2011 se nedařilo zlepšit kondici, na grandslamech nehrála dobře. "Průběh roku byl dost divoký a ne úplně příjemný. O to je konec sladší a je světlem na konci tunelu," uvedl kouč.

"Někdy hrála opravdu hrozně"

I když se nedařilo, tak Kotyza věřil, že jejich práce má směr. "Pořád jsem měl pocit, že se kvalitně pracovat dá," řekl. Kvitová trenéra přesvědčila, že je cílevědomá a pracovitá. "Někdy hrála opravdu hrozně, ale i když se nedařilo a bylo toho na ni hodně, tak vždycky přijde na trénink a odmaká to."

K nevyrovnanosti je náchylný herní styl české jedničky. Kvitová hraje agresivně, trefuje hodně vítězných míčů, ale pokud se jí nedaří, číslo nevynucených chyb bývá astronomické. "Je to naladěný na hranu, a když se něco nepovede, tak ona to pak střílí," sdělil trenér.

Údržbu jí učit nebude

Ale na stylu nehodlá nic měnit, "údržbu" Kvitovou učit nebude. "Neucuknu! Tohle je hra, s kterou byla maximálně úspěšná. Má tam propady, ale ty se dají věcmi okolo, jako je kondice a mentální příprava, velice dobře vylepšit. Základ určitě, pokud já u toho budu, měnit nebudeme," uvedl Kotyza jasně.

Kouč i Kvitová si hodně slibují od nové spolupráce s kondičním trenérem Markem Všetíčkem. S tím začala tenistka spolupracovat i díky vztahu s tenistou Radkem Štěpánkem po US Open a už na konci sezóny se lépe pohybovala.

"Marek je nový impulz a mně osobně se s ním komunikuje velice dobře. Může tomu dost pomoci, aby jsme mohli některé věci, co se týče taktiky a hry, nějakým způsobem rozvinout, aby nebyla tak okleštěná, jak je," přemýšlel Kotyza nahlas. "Stačí, když bude Péťa někde o půl kroku dřív a zároveň bude mít nižší těžiště, tak hned úder bude při té agresivitě přesnější. To bude posun," řekl kouč.

Učila se běhat po špičkách

Se Všetíčkem, který v minulosti vedl Petra Kordu, Karla Nováčka a dlouhodobě připravuje Štěpánka, pracuje Kvitová na lepší technice běhu. Učila se třeba běhat po špičkách. "Marek ji učí, aby šetřila energii a nedupala," prozradil Kotyza.

Kvitová si prošla obtížným rokem tenisově i lidsky. Podle Kotyzy ale složité chvíle zvládla. "Jsem přesvědčený, že ji to posílí. Jedna věc je, že to vůbec přestála, a druhá, že se určité věci stabilizovaly," řekl trenér. "Přišel Marek (Všetíček), má spokojený život mimo tenis a to přispívá, že je na čem stavět do příští sezóny."

Serena inspirací

Letošní rok ovládla Serena Williamsová, která je podle Kotyzy inspirací pro ostatní hráčky, aby pracovaly ještě více. I pro Kvitovou. Při otázce, jestli může Češka jednou třeba Američanku nahradit, se pousmál. "Bylo by to hezké, ale je důležité nepoletovat v oblacích. Budu rád, když se k tomu aspoň trochu přiblíží," řekl Kotyza.

Kotyza je přesvědčený, že Kvitová patří mezi hráčky světové pětky. Od dominance, jinými slovy postu světové jedničky, je ale daleko. "Petru považuji za výjimečnou, ale co dokazuje Serena, to je opravdu neuvěřitelné," konstatoval.

Reklama

Související témata: