Hlavní obsah

Berdycha čeká první lahůdka sezóny, dnes odstartuje Turnaj mistrů

Londýn

Do prvního z dvou vrcholů sezóny vstupuje dnes tenista Tomáš Berdych. Nejlepší český hráč posledních let zahajuje společně se Stanislasem Wawrinkou ze Švýcarska od 15:00 (on-line na Sport.cz) prestižní Turnaj mistrů, na který se kvalifikuje pouze osm nejlepších tenistů uplynulého ročníku. Berdychovi ale sezóna po londýnském turnaji nekončí, podobně jako Radek Štěpánek a Novak Djokovič bude totiž bojovat o salátovou místu ve finále Davis Cupu.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Radost Tomáše Berdycha.

Článek

„Je to nejtěžší možný konec sezóny, který absolvuji už poněkolikáté, ale jsou to příjemné starosti," říkal Berdych na tiskové konferenci před Turnajem mistrů v anglické metropoli. „Tento turnaj je oslava tenisu a je skvělé být už jen součástí finále sezóny. Tím, že jsem tady, jsem si splnil jeden z největších cílů. Mám za sebou další vyrovnanou sezónu, což je v dnešním systému a podmínkách to nejdůležitější," dodal český hráč.

Berdych se v Londýně na posledním turnaji sezóny představí počtvrté v řadě a poprvé bude do úvodního zápasu vstupovat jako favorit. Všechny tři předchozí úvodní duely prohrál – dvakrát s Djokovičem a v loňském roce s Murraym. Ani jeden z nich tentokrát na rodáka z Valašského Meziříčí ve skupině nečeká. Skot se turnaje kvůli zranění zad neúčastní, Djokovič bude hrát ve druhé skupině.

Do prvního duelu tak Berdych nastoupí proti Švýcarovi Wawrinkovi. „Minulé roky jsem vždycky začínal s papírově lepším hráčem, často to byl první nebo druhý hráč světa, takže začátek byl vždycky ostrý. Teď je situace jiná, papírově bych v uvozovkách měl vyhrát," prohlásil před úvodním duelem turnaje Berdych, který má se Švýcarem negativní bilanci zápasů.

Ve skupině ještě Nadal a Ferrer

V dalších zápasech se český daviscupový reprezentant střetne se Španěly Davidem Ferrerem a světovým hráčem číslo jedna Rafaelem Nadalem, který Turnaj mistrů ještě nikdy nevyhrál. Ve skupině B se o dvě postupová místa poperou obhájce Srb Djokovič, Argentinec Juan Martín del Potro, šestinásobný vítěz Turnaje mistrů Roger Federer ze Švýcarska a Francouz Richard Gasquet.

„Těžko říct, jestli je (moje) skupina lehká nebo těžká. Ve druhé skupině jsou poslední vítězové a finalisti Turnaje mistrů, takže by ta moje statisticky měla být v uvozovkách lehčí. Ale podívejte se na formu Nadala přes celý rok, Ferrer hraje výborně a Wawrinka určitě bude hladový po úspěchu, takže to nebude nic jednoduchého," ví Berdych, který se však před ostře sledovaným turnajem cítí velmi dobře. „Teď jde všechno, jak má, nic mě netrápí a doufám, že to vydrží až do konce."

Podobně jako s Wawrinkou, i s oběma hráči z Pyrenejského poloostrova má Berdych bilanci zápasů negativní. „Takhle jsem nad tím nepřemýšlel. Tady se nedá moc kalkulovat dopředu, ani by se nemělo. Každý zápas bude těžký, člověk do toho musí dát všechno a pak se uvidí," říká Berdych.

Hned první zápas by mohl být tím nejdůležitějším, v případě prohry od Wawrinky už by šance na postup do semifinále výrazně klesly. „Půjdu hrát svůj nejlepší tenis, hned na úvod turnaje je to velká výzva," těší se český tenista, jehož duel se Švýcarem můžete od 15:00 sledovat v přímém přenosu na televizi Fanda anebo v podrobné on-line reportáži na Sport.cz.

Postoupí Tomáš Berdych do semifinále Turnaje mistrů?
Ano
53,7 %
Ne
46,3 %
Celkem hlasovalo 4615 čtenářů.

Reklama