Hlavní obsah

Nadal by pro Turnaj mistrů střídal povrchy

Podle světové jedničky Rafaela Nadala ze Španělska by bylo lepší, kdyby se každoroční vrchol tenisové sezóny Turnaj mistrů hrál na různém povrchu. Antukový specialista kritizoval současný tvrdý povrch a před úvodním zápasem v Londýně s krajanem Davidem Ferrerem navrhl jiné řešení. Každý rok by se podle něj mohlo hrát na něčem jiném.

Foto: Remy de la Mauviniere, ČTK/AP

Španělský tenista Rafael Nadal.

Článek

"Turnaj mistrů se od roku 2005 koná v hale, z čehož jsem tak trochu nešťastný. Pro mě by bylo spravedlivější, kdyby se hrálo venku a povrchy by byly různé," řekl Nadal, který proti Ferrerovi nastoupí v Londýně v úterý a ve skupině bude mít za soupeře i Tomáše Berdycha.

Nadal zatím startoval na Turnaji mistrů pětkrát a nikdy ho nedokázal vyhrát. Letos měl po zranění kolena úžasnou sezónu, vyhrál deset turnajů včetně dvou grandslamů. Únava na konci sezóny není podle něj hlavním důvodem, proč si z Turnaje mistrů ještě neodvezl vítěznou trofej. "Klíčovým aspektem jednoduše je to, že jsem nikdy nebyl fantastický hráč v hale," řekl.

ATP World Tour Finals se od premiéry v roce 1970 hrálo jen jedinkrát venku na trávě (v roce 1974 v Melbourne), jinak osm nejlepších tenistů bojuje vždy na tvrdém povrchu či koberci. Pod otevřeným nebem se hrálo ještě v letech 2003 a 2004 v Houstonu. Londýnská O2 Arena bude dějištěm nejméně do roku 2015.

Reklama