Hlavní obsah

Djokoviče štve trest pro Troického. Antidopingový systém je podle něj špatný

Úvodní zápas na Turnaji mistrů Novak Djokovič v úterý večer zvládl, ale radost v Londýně mu zkazila zpráva o kamarádovi Viktoru Troickém, jenž pyká za porušení dopingovým pravidel. Druhý hráč světa Djokovič, který příští týden povede v Bělehradě Srby ve finále Davis Cupu proti českým obhájcům, prý po Troického případu ztratil veškerou důvěru v antidopingový program v tenise.

Foto: Sport.cz

Srbský tenista Novak Djokovič.

Článek

"Za prvé, Viktor je můj velmi dobrý kamarád," začal Djokovič dlouhý monolog, když na tiskové konferenci po vítězství nad Rogerem Federerem přišla řeč na Troického. Ten v dubnu na turnaji v Monte Carlu neodevzdal vzorek krve, což předtím podle svých slov konzultoval s dopingovou komisařkou, i tak dostal zákaz činnosti na 18 měsíců. Trest mu v úterý sportovní arbitrážní soud zkrátil na rok.

"Pro všechny, kdo k němu mají blízko, tedy i mě, je to hodně špatná zpráva. Ale nejen to, znovu to dokazuje, že tento systém WADA nefunguje. Nemám v něj důvěru," řekl vítěz šesti grandslamů, který se přetahuje se Španělem Rafaelem Nadalem o post světové jedničky. S Troickým před třemi lety vyhráli Davis Cup.

Jeho vinu ale připustil

Djokovič se obává, že podobná "nedbalost" dopingových komisařů by mohla v budoucnu potkat i jeho. "Nevím, jestli zítra komisaři kvůli neprofesionalitě, nedbalosti nebo neschopnosti vysvětlit pravidla řádným způsobem, chybně naloží s mým testem, nebo se stane ještě něco horšího než tohle," řekl Djokovič. Vinu Troického, bývalého 12. hráče žebříčku, nicméně také připustil.

Troicki nechtěl dát krev proto, že se necítil dobře a má fobii z injekcí. Proto chtěl odběr odložit na další den, což prý po konzultaci s dopingovou komisařkou neměl být problém. "Neřekla mu jasně všechny možné důsledky. Kvůli její nedbalosti (Troicki) nemůže rok hrát," uvedl Djokovič.

Reklama

Související témata: