Hlavní obsah

Federer nevidí na trestu pro Troického nic divného

Švýcar Roger Federer se nepřipojil ke kritice antidopingového systému, s níž na Turnaji mistrů v Londýně přišel Srb Novak Djokovič, a na trestu pro Viktora Troického nevidí nic divného.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Roger Federer

Článek

"Já tomu systému důvěřuji. Myslím, že jsou to skuteční profesionálové," řekl dnes Federer na tiskové konferenci dva dny poté, co Djokovič systém antidopingových kontrol v tenise tvrdě kritizoval.

"Podle mě je důležité, že s námi zacházejí jako s normálními lidmi, ne s kriminálníky. Když má někdo pozitivní test, je fajn dát mu to znát. Ale ne, když se ještě ničeho nedopustil," prohlásil vítěz rekordních 17 grandslamů.

Nezáleží, jak zle vám je

Troicki nesmí hrát jeden rok kvůli tomu, že v dubnu na turnaji v Monte Carlu neodevzdal vzorek krve. Necítil se dobře a dopingová komisařka mu prý odsouhlasila, že ho může poskytnout o den později. Původně za to dostal srbský tenista distanc na 18 měsíců, v úterý mu arbitráž trest zkrátila.

Zatímco Djokovič to označil za velkou nespravedlnost, Federera případ nijak nepohoršil. "Domnívám se, že když vás požádají o vzorek, musíte jim ho dát. Nezáleží na tom, jak zle vám je. Je mi líto. Kontrola další den už pro mě není kontrola, protože co se může stát přes noc?" uvedl Federer.

Bývalá světová jednička míní, že se v tenise stále provádí málo dopingových testů. Podle agentury Reuters podstoupili loni hráči 187 krevních zkoušek. "Myslím, že je třeba dělat víc testů. V letech 2003, 2004 mě testovali pětadvacetkrát, letos to bylo rozhodně méně," dodal.

Reklama