Hlavní obsah

Nadal - Federer 7:5, 6:3Ve finále Turnaje mistrů se utkají Nadal a Djokovič

Londýn
Aktualizováno

Ve finále tenisového turnaje mistrů se v pondělí v Londýně utkají Španěl Rafael Nadal a Srb Novak Djokovič. Nadal postoupil do závěrečného duelu podruhé v kariéře po výhře 7:5 a 6:3 nad šestinásobným šampiónem Rogerem Federerem ze Švýcarska, jemuž na závěrečném podniku sezóny ve všech čtyřech předchozích vzájemných zápasech podlehl. Obhájce titulu Djokovič v druhém semifinále jistě porazil Švýcara Stanislase Wawrinku dvakrát 6:3.

Foto: Toby Melville, Reuters

Španělský tenista Rafael Nadal se soustředí na úder v utkání s Rogerem Federerem v semifinále Turnaje mistrů.

Článek

První hráč světa Nadal, který hrál finále Turnaje mistrů jen před třemi lety, udržel šanci doplnit sbírku trofejí o výhru na prestižním podniku pro osm nejlepších hráčů sezóny. Tento titul zatím nezískal.

V úvodním setu si první šanci na brejk vypracoval švýcarský tenista, ale ani jeden ze tří brejkbolů za stavu 3:2 nevyužil. Federer byl při svém servisu naprosto suverénní až do koncovky setu. Nadal se poprvé dostal na returnu do hry v devátém gamu a hned první brejkbol proměnil.

Šanci ukončit set při vlastním podání však nevyužil, protože Federer vyhrál dech beroucí třicetiúderovou výměnu a následný brejkbol využil. Za stavu 5:5 však ztratil šestý nasazený hráč podání podruhé a světová jednička už nezaváhala. Set Nadal ukončil čistou hrou.

Španěl ocenil soupeřův výkon z úvodu zápasu. "Na začátku mu dobře fungoval servis. Mám pocit, že v prvním setu hrál velmi dobře. Měl k brejku blíž než já, do stavu 4:4 byl lepším hráčem," uvedl sedmadvacetiletý rodák z Mallorky.

Ve druhé sadě už získal sedmadvacetiletý Španěl výraznější převahu. Díky brejku v páté hře odskočil na 4:2 a Federer nevyužil ani poslední šanci na zvrat, která se mu naskytla. Když za stavu 3:4 vedl 30:15 při Nadalově servisu, nedokázal vrátit Španělovo druhé podání do dvorce. Nadal ošemetnou situaci zvládl a zápas pak po 80 minutách ukončil na returnu.

Federer: Nedokázal jsem zůstat konzistentní

Federer, který letos získal pouze jediný turnajový titul a o účast na Turnaji mistrů musel bojovat do poslední chvíle, litoval postupného zhoršování kvality své hry. "Nedokázal jsem v průběhu celého zápasu zůstat konzistentní, proto si zasloužil vyhrát," poznamenal dvaatřicetiletý Švýcar.

Nadal ho porazil poprvé na tvrdém povrchu v hale a bilanci vzájemných zápasů s tradičním rivalem upravil na 22:10.

Djokovič zdolal Wawrinku

Ve druhém semifinále sice Wawrinka vystrašil Djokoviče povedeným úvodem a vedl 2:0, ale od té doby kraloval na dvorci Srb a ve zbytku utkání povolil soupeři už jen čtyři hry. Na podzim vyhrál Djokovič podvacáté za sebou a Turnaj mistrů má šanci vyhrát potřetí v kariéře.

"Chci dokončit sezónu co nejlépe," řekl na kurtu Djokovič, který už nemůže Nadala připravit o pozici světové jedničky.

Účast Djokoviče ve finále Turnaje mistrů znamená, že přijede se zpožděním na finále Davisova poháru do Bělehradu, kde bude Srbsko od pátku do neděle hostit české obhájce titulu.

Rosol prohrál v Bratislavě s Lackem

Český tenista Lukáš Rosol před odjezdem na finále Davisova poháru do Bělehradu, kde se čeští tenisté v závěru příštího týdne utkají se Srbskem, neuspěl ve finále challengeru v Bratislavě. Ve slovenské metropoli podlehl 4:6, 6:4 a 4:6 domácímu Lukáši Lackovi a neobhájil titul z loňského roku.

Nejvýše nasazený Rosol postupem do finále bratislavského challengeru potvrdil zlepšení formy v závěru sezóny. V boji o titul však s výjimkou desáté hry druhého setu nedokázal vzít výborně podávajícímu slovenskému tenistovi servis a vyrovnaný duel ztratil. Lacko, který byl nasazen jako číslo čtyři, navázal na svůj bratislavský triumf z roku 2011.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 6 miliónů dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Nadal (1-Šp.) - Federer (6-Švýc.) 7:5, 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Wawrinka (7-Švýc.) 6:3, 6:3
Čtyřhra - semifinále:
Marrero, Verdasco (6-Šp.) - Dodig, Melo (3-Chorv./Braz.) 7:6 (12:10), 7:5.
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Peya, Soares (2-Rak./Braz.) 4:6, 6:4, 10:8.
Tenisový challenger mužů v Bratislavě (tvrdý povrch, dotace 64 000 eur):
Dvouhra - finále:
Lacko (4-SR) - Rosol (1-ČR) 6:4, 4:6, 6:4

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 30
20240424T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík