Hlavní obsah

Berdych jde na nezkušeného Lajoviče. Musím být ostražitý, varuje česká jednička

Bělehrad

Karty jsou rozdané. Na Tomáši Berdychovi v pátek bude, aby do české šatny přinesl bod, se kterým hosté ve svých finálových kalkulacích napevno počítají. „Davis Cup je o zkušenostech a těch mám mnohem víc,“ říká česká jednička před zápasem s Dušanem Lajovičem, který je ve světovém žebříčku až na 117. místě.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Berdych před finále Davis Cupu Srbsko - Česko.

Článek

Asi jste nebyl moc překvapený, že první den nebudete hrát s Tipsarevičem?

Měli jsme zprávy, že není fit. Viděli jsme, že ani v posledních týdnech netrénoval. Srbové udělali rozumné rozhodnutí. Pokud není fit, nemá smysl, aby šel do takového zápasu.

Je v něčem zrádné jít na mladého hráče, kterého může vybláznit atmosféra?

Nevím, neznám ho, nikdy jsem s ním nehrál. Ale takových zkušeností přibývá, protože se objevuje čím dál víc nových kluků. V Davis Cupu ale rozhodují zkušenosti, a těch mám o dost víc. On určitě bude hrozně vyhecovaný a lidi ho poženou. O to člověk musí být ostražitější a hlídat si detaily, aby věděl, co od něj může přijít.

Jeho oblíbeným povrchem je antuka a tu už do haly Srbové nenavezou...

Ještě jsem o něm nesbíral informace, ale určitě si ho trochu proskenuju. Nejdůležitější ale stejně bude, abych já zvládal svůj tenis dobře. A pak to bude v pořádku.

Lajovič nikdy nehrál ostrý zápas v Davis Cupu. Myslíte si, že to s ním nemůže zamávat?

Může být. Ale zase na druhou stranu člověk nesmí zápas podcenit a ani do něj nejít s tím, že to může být v něčem snadnější než třeba proti Tipsarevičovi. Dneska je tenis tak vyrovnaný, že i tenhle soupeř může být hrozně těžký. Na druhou stranu zápas na tři vítězné sety mi dává dost prostoru, abych si ho oťukal.

Takže ani nějaké to procento k dobru vám Tipsarevičova absence nedává?

To zase jo. Kdybych řekl, že ne, nebyla by to pravda. Přeci jen Tipsarevič zápasů v Davis Cupu odehrál spoustu a je to hodně zkušený hráč. V tomhle se ti dva nedají srovnávat.

Jako jasný klíč k trofeji vypadá sobotní debl, nebo nesouhlasíte?

Je to tak, bez debat. V těchto zápasech, kdy má jeden tým tak strašně silného hráče, to jinak nejde. Už jsme měli možnost spoustu takových zápasů odehrát, tohle nebude výjimka.

Koho podle vás Srbové pošlou na čtyřhru?

Hodně těžká otázka, zatím nedokážu tipovat, jestli se do toho Djokovič pustí a bude si to chtít uhrát všechno sám, nebo jestli to nechají na jejich páru, který hrál v posledních zápasech dobře a porazil třeba Bryany. Jasné je, že nastoupí Zimonjič. A k němu buď Djokovič nebo Bozoljac.

Před třemi lety jste nad Djokovičem se Zimonjičem lehce vyhráli a moc jim to spolu neladilo.

No právě. To je jeden z důvodů, co mi říká, že by to nemusela být tato varianta. Ale když se Djokovič rozhodne, že do toho chce jít, tak mu asi nikdo nebude bránit.

Kdo vyhraje Davis Cup 2013?
Česko
81,4 %
Srbsko
18,6 %
Celkem hlasovalo 3371 čtenářů.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík