Hlavní obsah

Štěpánek válcuje protivníky a doma je hrdinou. U soupeřů však vzbuzuje rozporuplné reakce

Marek BurkertPrávo

V Davis Cupu debutoval tenista Radek Štěpánek už v roce 2003 a svých zkušeností využil v posledních letech v týmové soutěži na plné pecky. V klíčových zápasech válcoval mladší protivníky, kteří byli z jeho tenisu nešťastní. Doma je hrdinou, avšak u některých soupeřů vzbuzuje rozporuplné reakce.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český reprezentant Radek Štěpánek v utkání proti Srbovi Dušanu Lajovičovi.

Článek

Od svého návratu do týmu v roce 2007 absolvoval brzy pětatřicetiletý veterán v Davis Cupu pět zápasů, kdy musel na kurt za stavu 2:2. Vyhrál čtyřikrát, včetně dvou finálových představení: loni se španělským favoritem Almagrem, letos s nezkušeným Srbem Lajovičem. „Z Radkovy strany to byla pokaždé tenisová škola," uvedl kapitán Jaroslav Navrátil.

Štěpánek nenastupuje ve vypjatých momentech bez nervů, ale dostává se sokům pod kůži variabilní hrou.

„Nechci, aby soupeř věděl, co v další chvíli udělám," řekl daviscupový hrdina. Jeho styl čopů, lobů, výletů na síť a kraťasů je pro protivníky frustrující. V třaskavé atmosféře pak často končí rozebraní na prvočísla.

Z omluvy se stalo ultimátum

S odstupem času ale nelitoval dvojnásobný šampión ani tří let, během nichž Davis Cup nehrál, jelikož se nepohodl s bývalým kapitánem Sukem.

„Z mé omluvy na duel v Argentině (2005) se stalo ultimátum. Řekl mi, že když nenastoupím, už nejsem vítaný," tvrdil Štěpánek.

V tomto období značně ochladl i jeho vztah k šéfovi svazu Ivo Kaderkovi. „Nejsem člověk, co převléká kabáty. Mrzelo mě, jak to dopadlo, ale já nikdy nebudu loutka," řekl Právu před finále v roce 2009.

To už byl ale díky intervenci majitele České sportovní Miroslava Černoška dva roky znovu členem českého týmu. Zbytek příběhu všichni známe.

Štěpánkovy kontroverze v Davis Cupu:
Baráž 2007/Švýcarsko
Federer ho osočil, že v duelu s Wawrinkou předstíral bolest zad, aby si nachystal alibi pro případnou prohru.
Čtvrtfinále 2009/Argentina
Kapitán hostů Vazquez nevěřil Štěpánkovým potížím s kolenem. „To by tak neběhal," rozčiloval se po duelu s Mónakem.
Čtvrtfinále 2012/Srbsko
Tipsarevič obvinil Štěpánka, že mu ukázal vztyčený prostředník a nadával. Ke kritice se přidal i Zimonjič.
Finále 2013/Srbsko
Na poznámku „ferrari zůstalo v garáži" o neúčasti Djokoviče v deblu, reagoval domácí kapitán Obradovič výrokem: „Štěpánek nemá vychování."

Reklama