Hlavní obsah

Federera štve ostrá kritika. Už nejsem tak rychlý, chci ale vyhrát pět turnajů, hlásí

Sezónu zakončil na šestém místě, což je na jeho poměry nebývalý ústup ze slávy. S rokem 2013 není Roger Federer pochopitelně spokojený, a proto by rád v tom dalším opět zaútočil na nejvyšší mety. Nicméně uznává, že věk nejde zastavit a i na něm si už vybírá daň.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Švýcarský tenista Roger Federer se raduje z vítězství nad Argentincem Juanem Martínem del Potrem.

Článek

I když se mu většinu kariéry vyhýbala zranění, tentokrát i jeho doběhla. „Pro mě to byl nesmírně těžký rok. Nezačal špatně, dostal jsem se do semifinále Australian Open, i konec byl dobrý. Období mezi březnem a říjnem bych ale nejraději zapomněl. Někdy jsem se sotva hýbal. A i přesto jsem někdy byl dost ostře kritizován," zlobil se dvaatřicetiletý veterán na podle něj neoprávněnou kritiku.

Připustil, že ho především v průběhu léta limitovaly potíže se zády. Nicméně na podzim se znovu dostal do formy, byť nezískal žádné tituly. „Zase jsem byl schopen se soustředit naplno jen na tenis, na taktiku. Tělo mě během tří týdnů nijak nelimitovalo," vracel se k podzimnímu oživení.

Djokovič má pravdu

I tak ale souhlasil s připomínkou svého konkurenta Novaka Djokoviče, jenž poznamenal, že švýcarský tenista už není tak rychlý, jako býval. „Má pravdu. Také cítím, že nejsem rychlý, jako jsem býval ve svých nejúspěšnějších letech. Ale to je pro mě spíše pozitivní, protože i přesto se dokážu měřit s nejlepšími," myslí si.

Federer nechce v přípravě na nadcházející sezónu nic podcenit. Vynechal i exhibiční zápasy v Jižní Americe, které absolvoval loni. Stále však neví, zda nastoupí za svoji zem v Davisově poháru, a také zda angažuje náhradu za trenéra Paula Annaconeho.

O nejbližších cílech má nicméně jasno. „Chtěl bych vyhrát tak pět turnajů a probojovat se do finále na těch největších turnajích. Tam mě to baví nejvíc. Umístění na žebříčku není pro mě tak důležité, pokud bych tedy nebyl světovou jedničkou. Každopádně bych chtěl být v nejlepší čtyřce nebo alespoň osmičce, abych měl dobré nasazení na turnajích," přeje si.

„Nevidím důvod, proč bych se v roce 2014 nemohl zlepšit a zažít velká vítězství. Mám ještě velké cíle, protože hrát tenis jsem rozhodně nezapomněl," dodal rodák z Basileje, který během kariéry dokázal zvítězit na všech čtyřech grandslamových turnajích, radoval se i z výhry na Turnaji mistrů. Jen na salátovou místu nikdy nedosáhl.

Reklama

Související témata: