Hlavní obsah

Sny se mají plnit, Djoker z rozbombardovaného Bělehradu vystoupal až na tenisový trůn

Praha

Listopadový triumf Novaka Djokoviče na Turnaji mistrů, kterým prodloužil svou neporazitelnost na dvaadvacet zápasů v řadě, i podivné vystoupení na Davisově poháru, přitáhly k šestadvacetiletému tenistovi pozornost celého sportovního světa. Pro české příznivce tenisové jedničky připravilo internetové knihkupectví Knihcentrum pozoruhodnou knihu Novak Djokovič - Djoker, jejímž autorem je Zdeněk Pavlis, redaktor Sport.cz.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič v utkání ve finále Davis Cupu proti Radku Štěpánkovi.

Článek
Fotogalerie

Djokovič dokázal Turnaj mistrů ovládnout už třikrát. Letos ve finále smetl svého rivala Rafaela Nadala ze Španělska 6:3, 6:4 a jako neporažený král turnaje vydělal 1,923 miliónu dolarů (skoro 52 miliónů korun).

Cesta k vrcholu však nebyla snadná, jak ostatně napovídá podtitul knihy Z rozbombardovaného Bělehradu, až na tenisový trůn. Novak Djokovič odmala toužil být velkým tenistou a v jeho dětských fantaziích se hračky proměňovaly v trofeje, které získával v tenisových soubojích s velkými hvězdami. Začátky byly tvrdé, nedostatek peněz, kontaktů, izolovanost jeho země a válka. To všechno s podporou své rodiny překonal. „Sny by se měly plnit, zvláště pokud jsou v člověku zakořeněny už odmalička a pokud definují to, jaký člověk je a chce být," podotýká Zdeněk Pavlis, autor knihy Novak Djokovič - Djoker.

Čtenářsky velmi atraktivní publikace mapuje nejen zrod tenisové hvězdy, ale také její kariéru, propady, úspěchy a osobní život. Nevyhýbá se ani tématu války a konfliktům v Srbsku. Hlavním aktérem knihy je samozřejmě Novak Djokovič, ale vzhledem k tomu, že tenisový život s sebou přináší množství dalších kontaktů, tak i tato kniha občas odbočí k jiným hvězdám jako je David Ferrer, Rafael Nadal, Roger Federer aj. V závěru nechybí přehledové tabulky a statistiky.

Djoker, čili šprýmař, jak přezdívka napovídá, je nejen cílevědomým tenistou, ale i výtečným bavičem a šoumenem, který na kurty přináší zábavu. Není divu, že jej diváci milují. Aktivně se angažuje v projektu Champions for Peace, kterým usiluje o šíření míru za pomoci sportu.

Mnohem více, včetně nepříliš známých detailů ze života tenisového krále, nabízí titul Novak Djokovič - Djoker.

Reklama

Související témata: