Hlavní obsah

Murray - Federer 3:6, 4:6, 7:6, 3:6Federer udolal Murrayho a postoupil v Melbourne do semifinále. V něm vyzve Nadala

Melbourne
Aktualizováno

Švýcarský tenista Roger Federer doplnil účastníky semifinále dvouhry grandslamového Australian Open. Čtyřnásobný šampión turnaje vyřadil Brita Andyho Murrayho po setech 6:3, 6:4, 6:7 a 6:3 a v boji o postup do finále se střetne v pátek se Španělem Rafaelem Nadalem, který ve středu porazil Grigora Dimitrova 3:6, 7:6, 7:6 a 6:2. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Tomáš Berdych a Švýcar Stanislas Wawrinka (ve čtvrtek od 9:30 SEČ, on-line na Sport.cz).

Foto: Petar Kujundzic, Reuters

Radost Rogera Federera po čtvrtfinálové výhře nad Andym Murraym.

Článek
Fotogalerie

Před rokem Murray přemohl ve famózní pětisetové bitvě Federera 6:4, 6:7, 6:3, 6:7 a 6:2 a postoupil do finále, kde posléze podlehl Djokovičovi. Tentokrát však sedmnáctinásobný grandslamový šampión Federer vstoupil do utkání s britským svěřencem Ivana Lendla ve velkém stylu, podobném, jakým zničil o kolo dřív Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu.

Skvěle servíroval, téměř nechyboval a aktivní hrou z bekhendové i forhendové strany tlačil soupeře do defenzívy. Ve čtvrté hře poprvé prolomil Murrayho servis a úvodní sadu zakončil po půlhodině čistou hrou při vlastním podání.

V dalším průběhu již sice Murray dokázal udržet déle míč ve hře, nicméně nadále marně hledal recept na pestrou hru soupeře. A když mu v páté hře druhého dějství znovu „nabídl" jednu možnost brejkbolu, zkušený rodák z Basileje ji s přehledem proměnil.

Zisk úvodních dvou setů ještě podpořil Federerovo sebevědomí, v důležitých momentech se nebál zariskovat či vyrazit na síť a ukončit hru přesným volejem. Poté, co v devátém gamu znovu prolomil soupeřovo podání a sám servíroval na vítězství, by si asi na Murrayho vsadil málokdo. Jenomže Skot prokázal, že má bojovné srdce.

Federer ztratil v Melbourne první set

Brit si vypracoval první dva brejkboly v zápasu, druhý proměnil a dotáhl sadu do tie breaku. I v něm čelil za stavu 4:6 dvěma mečbolům švýcarského soupeře, ale čtyřmi fiftýny v řadě sebral Federerovi první set na turnaji a ve čtvrté sadě si vynutil pokračování bitvy.

Drama vyvrcholilo ve čtvrtém setu. Murray dřel, ve druhé hře, která trvala bezmála dvacet minut, odvrátil dokonce šest Federerových brejkbolů. Pomalu mu však začaly ubývat síly a udržení vlastního servisu se pro něho stávalo čím dál větším problémem. V osmém gamu už náporu soupeře čelit nedokázal, Federer vzápětí po třech hodinách a 23 minutách zápas stylově zakončil esem a pojedenácté v řadě postoupil v Austrálii mezi elitní čtyřku turnaje.

Murray si tedy loňskou účast ve finále v Melbourne nezopakuje. V jednadvacátém vzájemném souboji na okruhu ATP s Federerem má nicméně stále těsně úspěšnější bilanci: Brit dosud vyhrál 11 zápasů, nestárnoucí Švýcar deset.

Nadal se na postup nadřel

Mnohem více sil nechal na kurtu španělský bojovník Rafael Nadal. Bulhar Dimitrov zaskočil favorita hned v úvodu zápasu. Nadalovi prolomil podání a první set bez potíží doservíroval do vítězného konce.

Druhou a třetí sadu rozhodovala až zkrácená hra. Zatímco v tom prvním Španěl zvítězil v poklidu 7:3, v tom druhém se o vítězství strachoval. Talentovaný Dimitrov měl dva setboly, Nadal je však odvrátil a nakonec udolal protivníka 9:7.

Úspěšně zvládnuté tie breaky dodaly Španělovi sebevědomí a Dimitrovovi povolil už jen dva gamy.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open (dotace 33 miliónů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (6-Švýc.). - Murray (4-Brit.) 6:3, 6:4, 6:7 (6:8), 6:3
Nadal (1-Šp.) - Dimitrov (22-Bul.) 3:6, 7:6 (3), 7:6 (7), 6:2
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kubot, Lindstedt (14-Pol./Švéd.) - Mirnyj, Južnyj (Běl./Rus.) 6:4, 5:7, 6:2
Výsledky žen zde.
Výsledky českých zástupců zde.
Čtvrteční program zde.

Reklama

Pavouk - Australian Open - dvouhra mužů

  • Čtvrtfinále

  • Španělsko Rafael NADAL Bulharsko Grigor DIMITROV
    3 : 6; 7 : 6; 7 : 6; 6 : 2
  • Velká Británie Andy MURRAY Švýcarsko Roger FEDERER
    3 : 6; 4 : 6; 7 : 6; 3 : 6
  • Česká republika Tomáš BERDYCH Španělsko David FERRER
    6 : 1; 6 : 4; 2 : 6; 6 : 4
  • Švýcarsko Stanislas WAWRINKA Srbsko Novak DJOKOVIČ
    2 : 6; 6 : 4; 6 : 2; 3 : 6; 9 : 7
  • Semifinále

  • Španělsko Rafael NADAL Švýcarsko Roger FEDERER
    7 : 6; 6 : 3; 6 : 3
  • Česká republika Tomáš BERDYCH Švýcarsko Stanislas WAWRINKA
    3 : 6; 7 : 6; 6 : 7; 6 : 7
  • Finále

  • Španělsko Rafael NADAL Švýcarsko Stanislas WAWRINKA
    3 : 6; 2 : 6; 6 : 3; 3 : 6