Hlavní obsah

Berdych se ve čtvrtek utká s Wawrinkou o postup do finále Australian Open

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych bude ve čtvrtek bojovat o své druhé grandslamové finále. Na Australian Open se sedmý nasazený střetne v Aréně Roda Lavera se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou, který vyřadil Srba Novaka Djokoviče. Zápas začne v 9:30 SEČ (on-line na Sport.cz) a pro oba hráče bude postup znamenat první finále v Melbourne.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Tomáš Berdych zkusí prolomit nepříznivou bilanci, kterou má se Stanislasem Wawrinkou.

Článek

Osmadvacetiletý Berdych už si zahrál finále Wimbledonu 2010, ale od té doby na další šanci rvát se o grandslamový titul čeká. Stejně starý Wawrinka došel nejdál v kariéře do semifinále US Open 2013.

"Musím si věřit a být připravený na vše," řekl Berdych po čtvrtfinálové výhře nad Španělem Davidem Ferrerem. "Nejdůležitější bude moje hra. Nechat ho hrát není dobrá varianta. Hlavně stavět na tom, co funguje celý turnaj, a držet se toho," dodal po středečním tréninku v Melbourne Parku pro Radiožurnál a MF Dnes.

S Wawrinkou prohrál Berdych osm z třinácti vzájemných zápasů, z toho šest z posledních sedmi. Naposledy ho porazil loni ve Švýcarsku v 1. kole Davisova poháru.

Je mi jedno, proti komu hraju, hlásí Švýcar

Wawrinka, povzbuzený pětisetovou výhrou nad obhájcem titulu Djokovičem, cítí šanci na životní úspěch. Uvědomuje si ale sílu rozjetého Berdycha. "Už si zahrál finále grandslamu, byl na všech v semifinále a je hned za elitní čtveřicí. Bude to boj," řekl Švýcar. "Je mi jedno, jestli proti mě stojí Berdych, Roger (Federer) nebo Rafa (Nadal). Beru to, jak to přijde, zkusím vyhrát, vydat ze sebe to nejlepší, co umím," dodal Wawrinka.

Berdych i Wawrinka strávili v Melbourne na kurtech zhruba stejnou dobu. Berdych potřeboval na pět zápasů deset hodin a 19 minut, Wawrinka o čtyři minuty méně. Ve třetím kole ale Švýcar nehrál, jelikož Kanaďan Vasek Pospisil k zápasu kvůli zranění nenastoupil, v prvním kole zase jeho soupeř Andrej Golubjov z Kazachstánu v druhém setu vzdal.

Berdych se v případě výhry stane první českým tenistou ve finále Australian Open po Petru Kordovi, který tento turnaj v roce 1998 vyhrál. V open éře byl ve finále v Melbourne z českých rodáků už jen Ivan Lendl v letech 1983 a 1989-91.

Čtvrteční program:
Aréna Roda Lavera:
3:30 Bouchardová (30-Kan.) - Li Na (4-Čína)
Cibulková (20-SR) - A. Radwaňská (5-Pol.)
9:30 Berdych (7-ČR) - Wawrinka (8-Švýc.)
Postoupí Tomáš Berdych do finále Australian Open?
Ano.
78,2 %
Ne.
21,8 %
Celkem hlasovalo 61562 čtenářů.

Reklama

Související témata: