Hlavní obsah

Rozčilují mě zápasy, které prohraju v tie breacích, řekl zklamaný Berdych

Parádní tenisová jízda Tomáše Berdycha skončila v Melbourne až v semifinále. Ve vypjatém utkání se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou prohrál český daviscupový reprezentant dva ze tří tie breaků, což nakonec rozhodlo o postupujícím do finále. A to rodák z Valašského Meziříčí těžko skousával, věděl totiž, že na kurtu Roda Lavera nebyl horším hráčem.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Nespokojený Tomáš Berdych v utkání se Stanislasem Wawrinkou.

Článek
Fotogalerie

O vyrovnanosti tenistů hovořily i statistiky. Berdych vyhrál 142 výměn, Wawrinka o jednu jedinou víc. „Na tom ale nezáleží. Jen to ukazuje, jak byl zápas vyrovnaný. Ale ten jeden bod je ten jediný brejk," připomněl Berdych na oficiálních stránkách Australian Open, že Švýcarovi se na rozdíl od něj podařilo proměnit jeden brejkbol.

„Zápas byl extrémně vyrovnaný, opravdu těsný. A ani teď nedokážu odpovědět na otázku, co bych měl udělat lépe. Oba jsme hráli skvěle, byl to vynikající zápas, v němž nakonec uspěl Stan (přezdívka Wawrinky - pozn. red.)," hodnotil český hráč.

Podobně jako do duelu s Davidem Ferrerem nastupoval Berdych i proti osmému hráči světa s předem stanovenou taktikou. „Měl jsem taktiku, kterou se mi dařilo dodržovat. Hrál jsem agresivně, nedělal jsem příliš mnoho chyb a snažil se útočit, zejména po Stanových řezaných bekhendech," vypočítával.

V tie breacích se musím zlepšit

„Ale tie breaky jsou vždycky velká loterie a on měl dnes štěstí," připomněl klíčové fáze tří závěrečných setů. Ve druhé sadě sice jasně dominoval, ale ve třetím a čtvrtém setu se ve zkrácených hrách nevyvaroval chyb. Zejména dvojchyb. Ve třetí sadě vyrobil hned dvě, ve čtvrté jednu.

„Musím se přiznat, že začínám být rozčílený ze zápasů, které ztratím v tie breacích. Nejsem v nich dobrý. Z hlavy bych mohl připomenout několik zápasů, které jsem kvůli nim prohrál. Rozhodně se v tie breacích musím zlepšit," věděl sedmý nasazený Berdych, který se do semifinále Australian Open probil poprvé v kariéře.

Wawrinka na cestě mezi poslední čtyři porazil i druhého hráče světa a obhájce titulu Novaka Djokoviče ze Srbska. I proto Berdych už před zápasem věděl, že ho čeká náročný zápas. Wawrinka hraje nejlepší tenis v kariéře. „Musím jen zopakovat, že Wawrinka je hráč, který udělal za poslední rok největší pokrok. Od té doby, co spolupracuje s (trenérem) Magnusem (Normanem), se dostal na mnohem vyšší úroveň. Je to vidět na jeho výsledcích. Bezesporu," smekl Berdych před svým přemožitelem.

Reklama

Související témata: