Hlavní obsah

Zima, zima! drkotají tenistky zuby. Před Fed Cupem si zvykají na španělský chlad

V nepříjemném chladném počasí se české tenistky připravují na víkendový zápas 1. kola Fed Cupu proti domácímu Španělsku. V Seville je okolo deseti stupňů, drobně mrholí, takže si svěřenkyně kapitána Petra Pály dávají na pomalé měkké antuce především pozor na zranění a nachlazení.

Foto: Pavel Lebeda, Česká sportovní, Facebook

Lucie Šafářová při tréninku na fedcupový duel ve Španělsku

Článek

Ráno byly podle tenistek v Seville jen čtyři stupně. "Občas se zimou kouří od pusy," popsal Pála podmínky na facebooku fedcupového týmu. "Je tady zima," drkotaly zuby tenistky Lucie Šafářová a Andrea Hlaváčková po dopoledním tréninku.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Chladno na tenis je nepříjemné. Hrozí nebezpečí zranění nebo nemoci. "Aby neprochladly, tak hned po tréninku míříme do sucha. Ani klubovny na to nejsou zařízený. Přidávají tam topení, protože tam není nejtepleji," popsal Pála. "Musíme se s tím poprat a dávat pozor, aby nikdo neulehl. Nálada je přesto výborná."

Vladimír Šafařík, šéf české výpravy, už řešil situaci i se zástupci tenisové federace ITF. Konkrétně hovořil s hlavním rozhodčím utkání Andreasem Eglim. "Když už ITF v tuto dobu povolila, aby se hrálo venku, tak jsem upozornil na rizika a komplikace, která by mohla nastat v případě nízkých teplot a možného deštivého počasí, zejména pokud jde o zdraví hráček a případné prodlužování zápasu," řekl Šafařík.

O víkendu hrozí déšť

Špatná předpověď je totiž i na víkend. Teploty sice mají vyšplhat přes deset stupňů, ale hrozí deště, což by znamenalo, že by se utkání mohlo protahovat. Tenistky přitom počítají od pondělí s účastí na velkém turnaji WTA Tour v Dubaji.

Češky se snaží s nastalou situací vyrovnat co nejlépe. Hrají teple oblečené a pořádně se rozcvičují. "V zimě je člověk ztuhlý, tak je horší se rozhýbat, ale podmínky jsou takové a musíme to zvládnout," řekla Šafářová, při neúčasti nemocné Petry Kvitové česká jednička ve Španělsku. "Musíme si dávat pozor. Mít vitamíny v sobě od rána do večera, ale od toho tady máme celý tým," řekla Hlaváčková.

Antuka je podle očekávání pomalejší a měkčí. "Je typicky velikonoční kurt z Česka," přirovnala Hlaváčková, z minulého týdne semifinalistka turnaje v Pattaye. "Holky si zvykají klouzat, ale zatím na podmáčeném kurtu nemají odhad. Ale je čas," řekl Pála.

Spolu s Šafářovou a Hlaváčkovou doplňují české kvarteto Klára Zakopalová a Barbora Záhlavová-Strýcová, náhradnice za světovou šestku Kvitovou.

Reklama

Související témata: