Hlavní obsah

Švýcarsko - Kazachstán 1:2Federer s Wawrinkou prohráli čtyřhru! Švýcaři jsou na pokraji vyřazení od Kazachstánu

Aktualizováno

Švýcarští tenisté letos touží po zisku Davisova poháru, ale i v nejsilnějším složení jsou doma v Ženevě na pokraji vyřazení od Kazachstánu už ve čtvrtfinále. Hvězdná dvojice Roger Federer, Stanislas Wawrinka prohrála s párem Alexandr Nědovjesov, Andrej Golubjov 4:6, 6:7, 6:4, 6:7. Kazaši se ujali v utkání vedení 2:1 a už jen jediná výhra v nedělních singlech je dělí od historicky prvního postupu do semifinále.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Švýcarský deblový pár Stanislas Wawrinka (vlevo), Roger Federer během daviscupové čtyřhry v Ženevě proti Kazachstánu.

Článek

Golubjov v pátek senzačně porazil posledního vítěze Australian Open Wawrinku a Kazaši dokázali zaskočit domácí hvězdy i v sobotu. Federer s Wawrinkou sice vybojovali ve čtyřhře zlato z olympiády v Pekingu, ale na kazašský pár nevyzráli.

V Davis Cupu navíc spolu prohráli v deblu počtvrté za sebou. Sobotní vítězství je obzvlášť cenné pro Nědovjesova, jenž Kazachstán reprezentoval vůbec poprvé. Předtím zasáhl do prestižní soutěže pouze jednou, a to před devíti lety v reprezentaci Ukrajiny.

Wawrinka potvrdil, že v současné době nemá formu jako na začátku roku, kdy dobyl svůj premiérový grandslamový titul a i po většinu sobotního duelu svým výkonem za Federerem zaostával.

Švýcaři prohráli úvodní dvě sady, ale dokázali se vrátit zpět do utkání. Vyhráli třetí set a v koncovce čtvrtého měli za vydatné podpory domácího publika herně mírně navrch. Do tie breaku měli razantní nástup, když vedli 3:0 a následně si vybojovali za stavu 6:5 setbol. Federerovi však nevyšel lob a Golubjov vzápětí využil první mečbol prudkým returnem, jímž málem sestřelil Wawrinku na síti.

Doma prohrává i Francie a Itálie

Stav 1:2 platí i ve zbývajících dvou čtvrtfinálových duelech. Francie doma v Nancy snížila dvoubodový náskok Německa, když v sobotní čtyřhře udolal pár Julien Benneteau, Michael Llodra německou dvojici Tobias Kamke, Andre Begemann 6:1, 7:6, 4:6, 7:5.

V Neapoli zase prohrávají Italové s Velkou Británií. Andy Murray totiž dokázal po boku Colina Fleminga porazit ve čtyřhře Fabia Fogniniho a Simone Bolelliho 6:3, 6:2, 3:6, 7:5. Britové se tak přiblížili postupu do semifinále, kde nebyli od roku 1981.

Čtvrtfinále tenisového Davisova poháru:
Neapol: Itálie - Velká Británie 1:1 po dohrávce prvního dne
Seppi - A. Murray 4:6, 5:7, 3:6.
Ženeva: Švýcarsko - Kazachstán 1:2 po čtyřhře
Federer, Wawrinka - Golubjov, Nědovjesov (Kaz.) 4:6, 6:7 (5:7), 6:4, 6:7 (6:8).
Nancy: Francie - Německo 1:2 po čtyřhře
Benneteau, Llodra - Kamke, Begemann 6:1, 7:6 (7:5), 4:6, 7:5.

Reklama