Hlavní obsah

Rosol - Haase 3:6, 6:3, 6:2Skvěle! Tenista Rosol si v Bukurešti znovu zahraje o titul

Bukurešť
Aktualizováno

Lukáš Rosol si po roce znovu zahraje finále antukového turnaje v Bukurešti a má šanci obhájit svůj jediný titul na okruhu ATP. Osmadvacetiletý daviscupový reprezentant v semifinále otočil zápas s nizozemským tenistou Robinem Haasem a zvítězil 3:6, 6:3, 6:2. V neděli se Rosol utká s Bulharem Dimitrovem (on-line od 14 hodin na Sport.cz).

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Lukáš Rosol při nedávném turnaji v Monte Carlu.

Článek

Před rokem prožil Rosol v rumunské metropoli hodně emotivní týden. Trofej totiž získal dva týdny po úmrtí otce a právě jemu ji věnoval. Na tamní antuce drží neporazitelnost i nyní. Vyřadil už čtyři soupeře, vítěznou sérii tam prodloužil na devět utkání a poslední krok ho dělí od druhého titulu v kariéře.

Proti Haasemu ale nezačal dobře. Zatímco až do dneška provázel turnaj déšť, dnes svítilo slunce a jiné podmínky jako by českému tenistovi nevyhovovaly. Od poloviny úvodního setu až do stavu 0:2 ve druhém prohrál pět gamů v řadě.

S Bulharem se utká poprvé

Postupně však Rosol získával sebevědomí a semifinále otočil. Klíčový brejkbol, pátý ze sedmi v zápase, proměnil na 3:2 v rozhodující sadě a už nedal soupeři šanci.

V nedělním finále 43. hráče světového žebříčku čeká turnajová jednička Bulhar Grigor Dimitrov, jemuž v semifinále vzdal v prvním setu třetí nasazený Gaël Monfils z Francie kvůli zranění nohy. O titul se utkají v prvním vzájemném zápase. Dimitrov ve 2. kole vyřadil Jiřího Veselého.

Šanci na double ztratil Rosol v semifinále čtyřhry. S uzbeckým spoluhráčem Denisem Istominem podlehli po velké bitvě Polákům Fyrstenbergovi s Matkowským.

Šarapovová si zahraje o třetí titul za sebou

Ruska Maria Šarapovová postoupila třetí rok za sebou do finále halového antukového turnaje ve Stuttgartu. V semifinále turnajová šestka porazila hladce 6:1, 6:2 osmičku Saru Erraniovou z Itálie.

O třetí titul bude Šarapovová v neděli bojovat s Anou Ivanovičovou, jež v srbském semifinále porazila 6:3, 7:5 Jelenu Jankovičovou. Jeden turnaj třikrát za sebou sedmadvacetiletá Ruska dosud nevyhrála.

Obhájkyně titulu Šarapovová bojovala v prvním kole tři a půl hodiny s Lucií Šafářovou, semifinále však zvládla více než třikrát rychleji. Potvrdilo se, že Erraniová je její oblíbenou soupeřkou - ani v pátém vzájemném duelu s ní neztratila set.

Výrazně pozitivní bilanci má Šarapovová i se svou soupeřkou pro finále Ivanovičovou, s níž prohrála naposledy v roce 2007. Od té doby ji porazila šestkrát za sebou.

Almagro den po vítězství nad Nadalem vypadl

Den po jednom z největších vítězství v kariéře vypadl španělský tenista Nicolás Almagro v semifinále turnaje v Barceloně. Šestý nasazený Almagro sice v pátek poprvé v životě zdolal svého krajana a světovou jedničku Rafaela Nadala, v sobotu ale nečekaně podlehl 5:7, 3:6 Kolumbijci Santiagu Giraldovi.

Pětašedesátý hráč světa Giraldo si v neděli zahraje o první titul v kariéře s Japoncem Keiem Nišikorim, jenž v druhém semifinále zdolal 6:2, 6:4 Ernestse Gulbise z Lotyšska. Turnajová čtyřka bude usilovat o druhý titul v sezóně.

"Včerejší zápas nemůže být omluvou," připomněl Almagro třísetovou páteční bitvu s Nadalem. "Giraldo hrál skvěle, nechyboval a já na jeho hru nenašel odpověď," dodal po první porážce s Kolumbijcem.

Tenisový turnaj mužů v Bukurešti (antuka, dotace 485 760 eur):
Dvouhra - semifinále:
Rosol (ČR) - Haase (Niz.) 3:6, 6:3, 6:2
Dimitrov (1-Bulh.) - Monfils (3-Fr.) 5:1 skreč
Čtyřhra - semifinále:
Fyrstenberg, Matkowski (3-Pol.) - Istomin, Rosol (Uzb./ČR) 3:6, 6:3, 11:9
Tenisový turnaj žen ve Stuttgartu (antuka, dotace 710 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Šarapovová (6-Rus.) - Erraniová (8-It.) 6:1, 6:2
Ivanovičová (9-Srb.) - Jankovičová (5-Srb.) 6:3, 7:5
Tenisový turnaj mužů v Barceloně (antuka, dotace 2 127 035 eur):
Dvouhra - semifinále:
Nišikori (4-Jap.) - Gulbis (9-Lot.) 6:2, 6:4
Giraldo (Kol.) - Almagro (6-Šp.) 7:5, 6:3
Tenisový turnaj žen v Marrákeši (antuka, 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Oprandiová (Švýc.) - Hantuchová (1-SR) 7:5, 3:6, 6:3
Torróová (Šp.) - Muguruzaová (5-Šp.) 6:0, 6:3

Reklama

Související témata: