Hlavní obsah

Dimitrov - Rosol 7:6, 6:1Rosol na svůj druhý titul v Bukurešti nedosáhl, prohrál s Dimitrovem

Bukurešť
Aktualizováno

Blízko svému druhému titulu na okruhu ATP byl český tenista Lukáš Rosol. Daviscupový reprezentant však v rumunské Bukurešti nestačil na Bulhara Grigora Dimitrova, s nímž prohrál nedělní finále po hodině a 22 minutách ve dvou setech 6:7 a 1:6.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Český tenista Lukáš Rosol na turnaji v Bukurešti.

Článek
Fotogalerie

Přes porážku měl z uplynulého týdne radost. "Určitě převažuje dobrý pocit z odvedené práce za celý týden," řekl Rosol po finále. "Škoda, že to nevyšlo, ale kdyby někdo řekl, že tady budu v semifinále, natož ve finále, tak to beru všemi deseti."

V sobotu český tenista otočil zápas s Nizozemcem Robinem Haasem, jenže ve finále s Dimitrovem nezvládl hned svůj úvodní servis a přestože se poté na podání i ve hře od základní čáry výrazně zlepšil, na svého soupeře nestačil ve zkrácené hře, kde uhrál pouze dva body.

Druhý set už byl jasnou záležitostí nasazené jedničky. Dimitrov povolil Rosolovi jedinou hru a 43. hráč světového žebříčku po hodině a 22 minutách opustil kurt jako poražený.

Finálový zápas ovlivnily semifinálové duely. Zatímco Rosol potřeboval skoro dvě hodiny, aby postoupil přes Haaseho, Dimitrovovi po 16 minutách vzdal Francouz Gaël Monfils. "Já měl v zádech tři těžké sety, to se podepsalo na výsledku," mínil Rosol.

I tak získal 150 bodů do žebříčku a finanční přilepšení 40 720 eur. Dimitrov si připsal 250 bodů a prémii 77 315 eur.

Odměnou za turnaj v Bukurešti pro Rosola bude i maximálně den a půl volna. "Možná se na konci roku odměním, že si dovolíme nějakou dovolenou v teplých krajích," přemýšlel Rosol. Většinu financí jinak s přítelkyní Michaelou Ochotskou investují do stavby domu. "Tam jde hodně peněz, není to levné, ale věřím, že do konce roku bydlíme."

V Rumunsku se mu daří

V Bukurešti má za poslední dva roky skvělou bilanci devíti vyhraných zápasů proti jediné porážce. "Jsou tady dobré podmínky, vyhovují mi kurty i míče a všechno mi tady hraje do karet. Je to příjemný a dokážu tady odehrát dobrou úroveň tenisu," vypočítal důvody, proč se mu na turnaji s názvem Nastase Tiriac Trophy tak daří. "A vždycky se sem budu rád vracet, protože jsem tady získal můj první titul," doplnil.

Letos už si Rosol zahrál dvakrát se Švýcarem Rogerem Federerem, nyní s rozjetým Dimitrovem, ale potrápil třeba Brita Andyho Murrayho a hrál i se Španělem Rafaelem Nadalem. "Přesně tyhle zápasy mě posunou dál. Poprvé člověk dostane 6:1, 6:0, ale pak to z něj spadne, v dalším takovém utkání hraje půlku setu vyrovnaně a jednou uspěje. Doufám, že brzy přibudou i nějaký vítězný zápasy," řekl Rosol.

Postupem do osmifinále v Monte Carlu a finále v Bukurešti začal Rosol dobře antukovou sezonu. "Antuka je můj povrch a věřím, že to půjde dobře dál," řekl. Příští týden vynechá challenger v Ostravě, pak se chystá do Madridu, Říma a na French Open. "Musím zlepšit pohyb, obratnost, ale tenisově věřím, že když se mi daří, můžu hrát s kýmkoli. Chci dál pracovat tvrdě a neusnout na vavřínech," vyhlásil Rosol.

Šarapovová završila na antuce ve Stuttgartu hattrick

Potřetí za sebou vyhrála Ruska Maria Šarapovová antukový turnaj ve Stuttgartu. Finálový zápas se Srbkou Anou Ivanovičovou po úvodní prohrané sadě otočila ve vítězství 3:6, 6:4, 6:1. Spolu s 30. titulem v kariéře a prémií 96 800 eur (asi 2,65 mil. korun) se mohla opět radovat i ze sponzorského vozu Porsche.

"Budu si muset postavit novou garáž," řekla Šarapovová. Letos se na turnaji nejvíce natrápila v prvním kole s Lucií Šafářovou, kterou porazila až po téměř třech hodinách a třikrát v tie-breaku.

Po lehčích zápasech jí pak zatrnulo až v dnešním finále s Ivanovičovou. Ztratila první set a ve druhém prohrávala 1:3, od té doby ale začala srbskou soupeřku přehrávat. "Byla to pěkná dřina. Ale pořád jsem věřila a mám v sobě soutěžního ducha," dodala.

Světová devítka a čtyřnásobná grandslamová vítězka z Ruska porazila dvanáctku žebříčku WTA Ivanovičovou už posedmé za sebou. Na stuttgartské antuce prodloužila neporazitelnost na 13 utkání.

Nišikori vybojoval premiérový titul na antuce

Japonec Kei Nišikori vybojoval v Barceloně první titul na antuce. Po zaváhání domácích favoritů, kteří neměli ve finále zastoupení poprvé od roku 1996, nastoupil v závěrečném souboji proti Kolumbijci Santiagu Giraldovi a zvítězil dvakrát 6:2.

Čtyřiadvacetiletý Nišikori, jehož na začátku dubna trápilo tříslo a nemohl hrát daviscupové čtvrtfinále s českým týmem, ukončil kralování Španělů na barcelonské antuce po 12 letech. Osminásobný šampión Rafael Nadal vypadl už ve čtvrtfinále a v sobotu skončil i jeho přemožitel Nicolas Almagro.

S Giraldem se čtvrtý nasazený Japonec vypořádal za hodinu a 13 minut. Pomohlo mu soupeřovo vyvedení z míry po diskuzi s rozhodčím o sporném míčku hned v úvodu prvního setu.

Nišikori je teď už pětinásobným vítězem turnajů ATP, všechny dosavadní tituly měl z tvrdého povrchu. Ve světovém žebříčku by se měl posunout na 12. místo, o jedno za svým maximem.

V duelu finálových debutantek získala titul Torróová

Duel finálových debutantek na okruhu WTA Tour vyhrála v Marrákeši Španělka María-Teresa Torróová, jež získala první titul v kariéře díky vítězství 6:3, 3:6, 6:3 nad Švýcarkou Rominou Oprandiovou.

Jednadvacetiletá Torróová na cestě do finále v Maroku neztratila ani set a v semifinále překvapila vítězstvím nad favorizovanou krajankou Garbiňe Muguruzaovou. Jednasedmdesátá hráčka světa se s Oprandiovou, jež je aktuálně o 30 míst v žebříčku níž, utkala podruhé v kariéře a i v nejdůležitějším zápasu ji porazila.

Tenisový turnaj mužů v Bukurešti (antuka, dotace 485 760 eur):
Dvouhra - finále:
Dimitrov (1-Bulh.) - Rosol (ČR) 7:6 (2), 6:1
Tenisový turnaj žen ve Stuttgartu (antuka, dotace 710 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Šarapovová (6-Rus.) - Ivanovičová (9-Srb.) 3:6, 6:4, 6:1
Čtyřhra - finále:
Erraniová, Vinciová (1-It.) - Blacková, Mirzaová (2-Zimb./Indie) 6:2, 6:3
Tenisový turnaj mužů v Barceloně (antuka, dotace 2 127 035 eur):
Dvouhra - finále:
Nišikori (4-Jap.) - Giraldo (Kol.) 6:2, 6:2
Čtyřhra - finále:
Huta Galung, Robert (Niz./Fr.) - Nestor, Zimonjič (5-Kan./Srb.) 6:3, 6:3
Tenisový turnaj žen v Marrákeši (antuka, 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Torróová (Šp.) - Oprandiová (Švýc.) 6:3, 3:6, 6:3

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori