Hlavní obsah

Berdych - Berlocq 6:0, 5:7, 1:6Berdych na titul v Oeiras nedosáhl. Berlocqovi nadělil kanára, ale Argentinec finále otočil

Oeiras
Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych druhý titul v letošní sezóně nevybojoval, přestože měl finálový zápas v portugalském Oeiras rozehrán výborně. Argentinci Carlosi Berlocqovi nadělil v první sadě kanára, jenže 62. hráč světa zápas nakonec otočil a vyhrál 0:6, 7:5 a 6:1. Berlocq porazil Berdycha vůbec poprvé v kariéře a raduje se ze druhého titulu z okruhu ATP v kariéře.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Tomáš Berdych

Článek

Berdych, jenž se rozhodl v Portugalsku nastoupit až minulý týden a přijal od pořadatelů divokou kartu, nadělil v prvním setu za 28 minut soupeři kanára, i když ani on nebyl při svém podání suverénní a dvakrát musel jít přes shodu. V úvodu druhé sady už servis neudržel, a přestože manko dokázal smazat, utkání k vítězství nedotáhl.

Berlocq, jenž dosud s Berdychem všechna tři vzájemná utkání prohrál, prolomil osmadvacetiletému soupeři podání ještě dvakrát a druhou sadu získal. Ve třetí to pak dokonce vypadalo, že duel skončí dalším kanárem, tentokrát pro českého tenistu, nakonec ale Berdych game získal. V šesté hře se prosadil při podání argentinského tenisty, vzápětí ale posedmé v utkání přišel o svůj servis a 22. finále v kariéře prohrál.

Letos Berdych získal titul na turnaji v Rotterdamu a byl ve finále v Dubaji. Na antuce se naposledy radoval z triumfu před pěti lety v Mnichově.

Kvitová, Šafářová a Cetkovská postoupily

Dvouapůlhodinovou bitvu svedla Petra Kvitová ve druhém kole turnaje v Madridu s Rumunkou Soranou Cirsteaovou, kterou nakonec vyhrála česká tenistka 6:1, 5:7 a 7:6. Po vítězství v třísetovém duelu (1:6, 6:0, 6:3) nad Italkou Flavií Pennettaovou postoupila také Lucie Šafářová. Nedařilo se naopak Kláře Koukalové. Ta po prohře s Ruskou Marií Šarapovovou na turnaji končí.

Pátá nasazená Kvitová se v Madridu dočkala první letošní výhry na antuce poté, co minulý týden prohrála svůj úvodní zápas ve Stuttgartu. Vítězka madridského turnaje z roku 2011 získala rychle za půl hodiny první set, pak si ale utkání zkomplikovala.

V druhé sadě světová šestka Kvitová prohrávala už 1:4, dokázala však skóre otočit a za stavu 5:4 podávala na vítězství v zápase. Tehdy zahájila její soupeřka velký obrat, pěti získanými gamy za sebou vyhrála set a dostala se do vedení 2:0 v rozhodující sadě.

Kvitová hned srovnala a poté si obě čtyřiadvacetileté tenistky držely podání až do tie-breaku. Zkrácenou hru Kvitová vyhrála 7:4 a odvrátila hrozbu třetí porážky na okruhu WTA za sebou.

V druhém kole se nejlepší česká tenistka utká s Američankou Varvarou Lepchenkovou.

Rosol vypadl v prvním kole

Jednoznačnou porážku 1:6, 2:6 s Ruskou Marií Šaraopovovou utrpěla Koukalová, jež měla stejně jako minulý týden ve Stuttgartu smůlu na těžký los. V Německu vypadla v prvním kole s italskou antukářkou Sarou Erraniovou, nyní narazila na vítězku stuttgartského turnaje a bývalou světovou jedničku.

Právě Šafářová ve Stuttgartu v prvním kole trápila tři a půl hodiny Šarapovovou a v Madridu ji dnes čekala dvanáctá nasazená Flavia Pennettaová. Česká tenistka sice prohrála první set hladce 1:6, v druhé sadě však uštědřila Italce "kanára" a rozhodující set ovládla 6:3. Pennettaovou porazila počtvrté z pěti vzájemných duelů a v druhém kole se utká se Slovenkou Magdalénou Rybárikovou.

Po úspěšně zvládnuté kvalifikaci se podařil vstup do turnaje Petře Cetkovské, jež porazila 6:1, 6:3 Stefanii Vögeleovou ze Švýcarska. V druhém kole se utká s Američankou Sloane Stephensovou.

Týden po finálové porážce na turnaji v Bukurešti neuspěl Rosol, jenž v Madridu startoval poprvé v kariéře. V prvním kole podlehl 6:4, 3:6, 4:6 Francouzovi Jérémymu Chardymu.

Koukalová uhrála jen tři gamy

Jednoznačnou porážku 1:6, 2:6 utrpěla Koukalová, jež měla stejně jako minulý týden ve Stuttgartu smůlu na těžký los. V Německu vypadla v prvním kole s italskou antukářkou Sarou Erraniovou, nyní narazila na vítězku stuttgartského turnaje a bývalou světovou jedničku Šarapovovou.

Jednoduchý los neměla ani Šafářová, jež ve Stuttgartu v prvním kole trápila tři a půl hodiny právě Šarapovovou a v Madridu ji čekala dvanáctá nasazená Pennettaová. Česká tenistka sice prohrála první set hladce 1:6, v druhé sadě však uštědřila Italce "kanára" a rozhodující set ovládla 6:3. Pennettaovou porazila počtvrté z pěti vzájemných duelů a v druhém kole se utká se Slovenkou Magdalénou Rybárikovou.

Kližan proměnil v titul i druhý finálový start v kariéře

Slovenský tenista Martin Kližan došel na antukovém turnaji v Mnichově z kvalifikace až k titulu. Ve finále porazil 111. hráč světového žebříčku prvního nasazeného Fabia Fogniniho z Itálie za hodinu a půl 2:6, 6:1, 6:2.

Čtyřiadvacetiletý svěřenec bývalého českého tenisty Martina Damma proměnil v zisk trofeje i druhou finálovou účast na okruhu ATP v kariéře. Dosud jediný titul získal v roce 2012 v Petrohradu, kde shodou okolností rovněž porazil Fogniniho.

Vzájemnou bilanci s Italem, který ve třetím letošním finále útočil na čtvrtý titul v kariéře, Kližan vylepšil na 2:3 na zápasy. Za triumf v Mnichově získá vedle prémie 77 315 eur (2,1 miliónu korun) a 250 bodů do žebříčku i sportovní kabriolet od hlavního sponzora turnaje automobilky BMW.

Kuzněcov ovládl ostravský challenger

Ruský tenista Andrej Kuzněcov potvrdil ve finále challengeru Prosperita Open v Ostravě papírové předpoklady a ve třech setech porazil slovenského reprezentanta Miloslava Mečíře. Čtvrtfinálový přemožitel turnajové jedničky Radka Štěpánka, který byl na ostravské antuce nasazen jako číslo osm, zvítězil 2:6, 6:3 a 6:0.

Třiadvacetiletý Kuzněcov, jenž na turnaji vyřadil v úvodních kolech i další dva české hráče Marka Michaličku a Jana Mertla, prohrál se synem olympijského vítěze ze Soulu 1988 první set za 32 minut. Pak ale vyrovnal a ve třetí sadě uštědřil o tři roky staršímu Mečířovi kanára.

Tenisový turnaj v Oeiras, finále:
Berdych - Berlocq 6:0, 5:7, 1:6
Tenisový turnaj mužů a žen v Madridu (antuka):
Ženy (dotace 3,671.405 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (ČR) - Pennettaová (12-It.) 1:6, 6:0, 6:3
Kvitová (5-ČR) - Cirsteaová (Rum.) 6:1, 5:7, 7:6 (7:4)
Šarapovová (8-Rus.) - Koukalová (ČR) 6:1, 6:2
Cetkovská (ČR) - Vögeleová (Švýc.) 6:1, 6:3
Ivanovičová (11-Srb.) - Keysová (USA) 6:1, 7:6 (7:4)
Stephensová (16-USA) - Niculescuová (Rum.) 2:6, 6:3, 6:2
Čeng Ťie (Čína) - Duqueová (Kol.) 7:6 (7:5), 6:2
Lepchenková (USA) - Medinaová (Šp.) 6:4, 4:6, 6:4
S. Williamsová (1-USA) - Bencicová (Švýc.) 6:2, 6:1
Schiavoneová (It.) - Vesninová (Rus.) 6:4, 6:7 (3:7), 6:4
Kirilenková (Rus.) - Mladenovicová (Fr.) 6:4, 7:5
Vinciová (It.) - Hantuchová (SR) 6:4, 6:4
Pcheng Šuaj (Čína) - Naraová (Jap.) 6:2, 6:3
Garciaová (Fr.) - Kerberová (7-Něm.) 6:3, 2:0 skreč
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Chardy (Fr.) - Rosol (ČR) 4:6, 6:3, 6:4
García - Andujar (oba Šp.) 6:2, 2:6, 6:2.
Tenisový turnaj mužů v Mnichově (antuka, dotace 485.760 eur):
Dvouhra - finále:
Kližan (SR) - Fognini (1-It.) 2:6, 6:1, 6:2.
Čtyřhra - finále:
J. Murray, Peers (3-Brit./Austr.) - Fleming, Hutchins (Brit.) 6:4, 6:2.
Tenisový challenger Prosperita Open v Ostravě (antuka, dotace 85.000 eur):
Dvouhra - finále:
Kuzněcov (8-Rus.) - Mečíř (SR) 2:6, 6:3, 6:0.

Reklama

Související témata: