Hlavní obsah

Nadalovo kouzlo? V ledové vodě pocítí sílu, rituálů se drží při výhrách i porážkách

Je králem antuky, čísla hovoří jasně. Rafael Nadal si připsal devátý triumf na French Open. Na oranžovém povrchu láme rekordy, čísla jsou zřetelná. Na cestě k nim ale Španěla doprovázejí i více či méně nápadné rituály. Je snad pověrčivější než jiní tenisté?

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Španělský tenista Rafael Nadal na French Open.

Článek

„Podstata je v tom, že jen rád opakuji vícero věcí. Pověry? Neříkal bych tomu tak. Vždyť je opakuju bez ohledu na to, jestli zrovna vyhraju nebo prohraju," poznamenal Nadal pro Daily Telegraph. Ať je to jakkoliv, jeho kousky jsou občas středem pozornosti. Ten první, který předchází každému zápasu, ale jen těžko mohl někdo vypozorovat. Přiznává ho sám. „Ledová sprcha! Pod proudem studené vody vždy pocítím svoji vlastní sílu," prozradil.

Ale i téměř dvě desítky viditelných Nadalových zvyků napočítali zámořští novináři. Možná však slyší trávu růst. A za rituál berou kde co. Snad každý Nadalův pohyb.

Ale vskutku jsou věci, které se opakují se železnou pravidelností a až s nebývalou přesností stále stejně.

Na kurt Nadal přichází s tradiční čelenkou. Přesně hodinu před zápasem ji vytáhne z tašky. Neexistuje, že by si vzal ponožky přesahující délku patnáct centimetrů. Na lavičku zavěsí akreditační kartu - zásadně fotografií do kurtu.

Před podáním bouchne pětkrát míčkem o zem

Nikdy nezamění rozestavení lahví s vodou a energetickým nápojem. Loga otočená vždy stejně. A co při samotné hře? O zem před servisem bouchá míčkem zásadně pětkrát. Po utření nosu si upraví vlasy za levým i pravým uchem. Vždy stejně. V neměnném pořadí si urovnává triko na ramenou. To už je pro zvlášť pozorné pozorovatele...

I přestávka má pro něj zaběhnutá pravidla. Jaká třeba? Když opouští kurt, překračuje čáry výhradně nejprve pravou nohou, na žádnou nevstoupí. Na druhou stranu sítě nejde nikdy dříve než soupeř. Protivníci se mu tento zvyk ani nesnaží narušit. To spíše zmíněné lahve mají občas chuť mu rozkopat...

I s fandící rodinou to má Nadal jasně dané. Když poprvé vyhrál na Roland Garros, přijela ho povzbudit na semifinále. Neexistuje od té doby, že by přijela na grandslamový turnaj dříve. Bylo tomu tak i tentokrát v Paříži.

Reklama

Související témata: