Hlavní obsah

Ivanovičová - Záhlavová-Strýcová 6:3, 6:2Záhlavová-Strýcová na titul v Birminghamu nedosáhla, Federer posedmé triumfoval v Halle

Praha

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová na turnaji v Birminghamu druhý titul v kariéře nezískala. Osmadvacetiletá česká hráčka v nedělním finále podlehla Aně Ivanovičové za hodinu a 19 minut 3:6, 2:6. První nasazená Srbka vyhrála čtrnáctý turnaj WTA a letos si připsala třetí titul. Z triumfu na trávě se ovšem radovala poprvé.

Článek

Plzeňská rodačka se díky čtvrté finálové účasti v kariéře a první na turnaji kategorie WTA Premier výrazně posune v žebříčku. Aktuálně 62. hráčka světa by se měla v pondělním vydání dostat do první pětačtyřicítky. Přiblíží se tak osobnímu maximu, kterým je 39. místo z roku 2010.

Třetí vzájemný zápas s bývalou světovou jedničkou, s níž dosud neuhrála ani set, začala Záhlavová-Strýcová lépe a v úvodním gamu sebrala soupeřce servis. Vzápětí ale rovněž neudržela podání a podruhé o něj přišla po velkém boji ve čtvrté hře.

Dvakrát servis ztratila i ve druhém setu. V sedmé hře odvrátila při svém podání dva mečboly a snížila na 2:5, Ivanovičová ale následně utkání čistou hrou dopodávala.

Federer vyhrál v Halle posedmé v dvouhře, double nezískal

Švýcarský tenista Roger Federer vyhrál posedmé v kariéře turnaj na trávě v Halle. Ve finále udolal Alejandra Fallu z Kolumbie za hodinu a půl 7:6, 7:6 a nedlouho poté nastoupil ještě do finále čtyřhry, po boku krajana Marka Chiudinelliho ale na double z roku 2005 nenavázal.

V singlu při svém devátém finálovém startu na turnaji za sebou svedl bývalý první hráč světa se soupeřem vyrovnaný duel. Falla, jenž byl ve finále na travnatém povrchu jako první Kolumbijec v historii, dokázal v obou setech okamžitě odpovědět brejkem na ztrátu vlastního podání a obě sady dotáhl do tie-breaků. V nichž už na zkušeného soka nestačil a i sedmý vzájemný zápas prohrál. Dvaatřicetiletý Švýcar získal ve dvouhře 79. titul.

"V tie-breacích je to král králů," složil Federerovi poklonu Falla, jenž v semifinále vyřadil domácího favorita Philippa Kohlschreibera, vítěze turnaje z roku 2011. "Celý týden jsem tu hrál dobře a doufám, že v tom budu pokračovat," uvedl.

"Vyhrát v tie-breaku je vždycky výjimečné, jsou to velké emoce, euforie," prohlásil Federer, který získal 79. titul ve dvouhře. "Povedlo se mi vyrovnat se soupeřovými silnými zbraněmi, stejně jako v semifinále proti Nišikorimu. Hrál jsem proti nim druhý a třetí zápas na trávě a jsem spokojený s tím, jak mi to šlo," dodal dvaatřicetiletý Švýcar.

Následující útok na devátý turnajový triumf ve čtyřhře už ale Federerovi nevyšel. Německo-rakouskému páru Begemann, Knowle Švýcaři sice povolili v prvním setu jediný game, pak ale převzali otěže zápasu soupeři a dominovali ve dvou sadách po sobě. Třetí rozhodující set získali v poměru 12:10. Federer dosud odehrál dvě finále v jeden den třikrát - double vedle Halle vybojoval ještě v roce 2003 ve Vídni, v roce 2001 v Rotterdamu uspěl jen v deblu.

Dimitrov vyhrál v Queen's Clubu a má třetí titul v sezóně

Tenisový turnaj v londýnském Queen's Clubu vyhrál Bulhar Grigor Dimitrov a získal tak třetí letošní titul. Ve finále se Španělem Felicianem Lópezem odvrátil mečbol a vyhrál 6:7, 7:6, 7:6. Pro čtvrtého nasazeného Bulhara to byl čtvrtý turnajový triumf v kariéře, za který mu v hledišti aplaudovala i jeho ruská přítelkyně Maria Šarapovová, čerstvá vítězka Roland Garros.

V této sezóně už Dimitrov zvítězil v březnu na tvrdém povrchu v Acapulcu a v dubnu na antuce v Bukurešti, kde ve finále překazil obhajobu titulu Lukáši Rosolovi. Nyní přidal úspěch také na trávě a jako první má letos triumfy ze tří různých povrchů.

V utkání s Lópezem, který v semifinále vyřadil Radka Štěpánka a předtím Tomáše Berdycha, si Dimitrov držel stejně jako jeho soupeř v úvodních dvou setech podání. Úvodní sadu získal Španěl ve zkrácené hře poměrem 10:8. Ve druhém setu byl López blízko svému čtvrtému titulu na okruhu ATP. Za stavu 6:5 měl při soupeřově servisu mečbol, ale Bulhar ho odvrátil a následný tie-break suverénně vyhrál 7:1.

Třetí set začal Dimitrov ztrátou podání, ale v osmém gamu vyšel jediný brejk v sadě i jemu a s přispěním soupeřovy dvojchyby vyrovnal na 4:4. V tie-breaku třináctý hráč světa zvítězil 8:6.

Dvaatřicetiletému Lópezovi se nepovedlo navázat na loňský triumf na trávě v Eastbourne. Navíc promarnil šanci stát se nejstarším vítězem tradičního turnaje za posledních 36 let - v roce 1978 vyhrál v Queen's Clubu ve 33 letech Australan Tony Roche.

Birmingham (tráva, dotace 710 000 dolarů)
Dvouhra - finále:
Ivanovičová (1-Srb.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:3, 6:2
Čtyřhra - finále:
Kopsová-Jonesová, Spearsová (3-USA) - Bartyová, Dellacquaová (2-Austr.) 7:6 (7:1), 6:1
Hertogenbosch (tráva)
Muži (dotace 485 760 eur), dvouhra - 1. kolo:
Huta Galung (Niz.) - Nědovjesov (Kaz.) 6:2, 1:0 skreč
Sela (Izr.) - Paire (Fr.) 6:4, 7:6 (7:2)
Ženy (dotace 250 000 dolarů), dvouhra - 1. kolo:
Rybáriková (SR) - Mestachová (Belg.) 6:4, 6:4
Meusburgerová (Rak.) - Kanepiová (Est.) 6:1, 6:2
Petkovicová (5-Něm.) - Wickmayerová (Belg.) 6:2, 6:4
Halle (tráva, dotace 809 600 eur)
Dvouhra - finále:
Federer (2-Švýc.) - Falla (Kol.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:3)
Čtyřhra - finále:
Begemann, Knowle (Něm./Rak.) - Chiudinelli, Federer (Švýc.) 1:6, 7:5, 12:10
Londýn (tráva, dotace 809 600 eur)
Dvouhra - finále:
Dimitrov (4-Bulh.) - F. López (10-Šp.) 6:7 (8:10), 7:6 (7:1), 7:6 (8:6)
Čtyřhra - finále:
Peya, Soares (2-Rak./Braz.) - J. Murray, Peers (Brit./Austr.) 4:6, 7:6 (7:4), 10:4

Reklama