Hlavní obsah

Veselý - Monfils 7:6, 6:3, 6:7, 6:7, 6:4Rosol senzaci nezopakoval, nad Nadalem vedl, ale nakonec padl. Veselý postupuje přes Monfilse

jsv, vapČTKSport.cz
Aktualizováno

Senzace se neopakovala! Lukáš Rosol nezdolal Rafaela Nadala, nad kterým nečekaně vyhrál ve druhém kolem Wimbledonu před dvěma lety. Tehdy český hráč šokoval tenisový svět. Dnes na centrkurtu sice vedl nad osmadvacetiletým Španělem, který pak ale začal potvrzovat roli favorita. Zdařil se mu obrat, vyhrál 3:1 na sety. V dalším utkání Jiří Veselý zvítězil nad Francouzem Gaëlem Monfilsem po boji 7:6, 6:3, 6:7, 6:7 a 6:4 a poprvé si na grandslamovém turnaji zahraje 3. kolo. S londýnskou trávou se rozloučily Petra Cetkovská po porážce s Alizé Cornetovou z Francie 4:6, 7:5 a 3:6 a Karolína Plíšková, která prohrála s loňskou finalistkou Sabine Lisickou z Německa 3:6 a 5:7. Vypadla i Klára Koukalová s Američankou Madison Keysovou, které podlehla 5:7, 7:6 a 2:6.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Jiří Veselý v zápase druhého kola Wimbledonu s Gaëlem Monfilsem z Francie.

Článek
Fotogalerie

Rosol přehrával chvílemi vystrašeně vypadajícího Nadala set a půl. Hrál tvrdě a odvážně a po zisku prvního setu vedl ve druhém 4:2, ale o brejk přišel. Ve zkrácené hře měl setbol, ale ten Nadal při svém podání odvrátil.

Nadalův strýc a trenér Toni Nadal oslavil zisk setu v lóži emotivně výskokem, tušil, co to pro jeho svěřence znamená. Z opatrného španělského hráče se rázem stal suverén, který se tradičně opíral o svůj forhend. Naopak Rosol začal ustupovat za základní čáru a dostával se do delších výměn, což vyhovovalo Nadalovi. Ve zbylých setech vždy Rosol jednou ztratil podání a prohrál za dvě a tři čtvrtě hodiny.

"Kdybych vedl 2:0, tak už bych vyhrál. Jsem si tím jistý. Udělal bych pro to všechno. Pak začal hrát Rafa hodně dobře a ve třetím a čtvrtém setu mi nedal šanci," řekl Rosol.

Přitom mu dlouho vše vycházelo. "Měl jsem komfort. Bohužel druhý set rozhodl. Neudělal jsem ho, to mrzí. Tam se zápas otáčel. Chyběl jen kousíček," pokračoval český tenista.

"Bojoval jsem a čekal na svoji příležitost," uvedl Nadal cestou z kurtu. "Udělal jsem na začátku pár chyb, ale ve zbytku jsem hrál dobře. Druhý set byl nesmírně důležitý, protože prohrávat s hráčem, jako je Rosol, nula dva na sety, to už by bylo hodně nepříjemné," řekl dvojnásobný wimbledonský vítěz.

Rosol, který předloni jako stý hráč světa šokoval výhrou nad Nadalem v pěti setech, sice měl v utkání 17 es a celkem 59 vítězných úderů, ale udělal 38 chyb, zatímco Nadal jen jedenáct. Španěl uvedl, že zápas nebral jako odvetu za rok 2012. "Každý zápas je jiný. Cílem tady není porazit Rosola, ale hrát co nejlépe celý turnaj a je jedno, jestli stojí na druhé straně Rosol, nebo někdo jiný," řekl Nadal.

"Je třeba na všem zase zapracovat a neuspokojovat se tím, že jsem udělal set na centru proti Nadalovi," dodal Rosol.

Veselého čeká Australan

Dvacetiletý Veselý hraje svůj pátý grandslam a ve Wimbledonu startuje poprvé díky divoké kartě. Nad Monfilsem vedl 2:0 na sety a ve třetím měl brejk, ale další dvě sady ztratil a z výhry se radoval až po třech hodinách a 21 minutách.

Dalším soupeřem Veselého bude Australan Nick Kyrgios (144. na žebříčku ATP). Ve 2. kole předvedl velký obrat - s třináctým nasazeným Francouzem Richardem Gasquetem prohrával už 0:2 na sety, odvrátil devět měčbolů a v pátém setu zvítězil 10:8. Kyrgios dostal stejně jako Veselý do turnaje divokou kartu.

Ve třetím kole bude celkem šest českých zástupců. Veselý doplnil Tomáše Berdycha, Petru Kvitovou, Lucii Šafářovou, Barboru Záhlavovou-Strýcovou a Terezu Smitkovou, kteří postoupili ve středu.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 25 miliónů liber):
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Rosol (ČR) - Nadal (2-Šp.) 6:4, 6:7 (6:8), 4:6, 4:6
Veselý (ČR) - Monfils (24-Fr.) 7:6 (7:3), 6:3, 6:7 (1:7), 6:7 (3:7), 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Paes, Štěpánek (5-Indie/ČR) - Fyrstenberg, Ram (Pol./USA) 6:2, 7:6 (7:4), 3:6, 6:4
Levinský, Veselý (ČR) - Becker, Marach (Něm./Rak.) 6:3, 6:3, 7:6 (9:7)
Gonzalez, Lipsky (Mex./USA) - Dlouhý, Hanley (ČR/Austr.) 7:6 (9:7), 6:0, 3:6, 7:6 (7:3)
Bopanna, Kúreší (8-Indie/Pák.) - Čermák, Jelgin (ČR/Rus.) 7:6 (11:9), 7:6 (10:8), 6:3
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Lisická (19-Něm.) - Karolína Plíšková (ČR) 6:3, 7:5
Cornetová (Fr.) - Cetkovská (ČR) 6:4, 5:7, 6:3
Keysová (USA) - Koukalová (31-ČR) 7:5, 6:7 (3:7), 6:2
Čtyřhra - 1. kolo:
Pavljučenkovová, Šafářová (Rus./ČR) - Barthelová, Husárová (Něm./SR) 6:2, 6:2
Hrdinová, Jovanovská (ČR/Srb.) - Klepačová, Torróová (Slovin./Šp.) 7:6 (7:3), 6:2
Ostatní výsledky čtvrtečních zápasů najdete zde.

Reklama

Související témata: