Hlavní obsah

Tenisová důchodkyně Williamsová chce ještě pořádně zavrčet. Je to velká šampiónka, klaní se Kvitová

Londýn

Jako kdyby objevila elixír věčného mládí. Venus Williamsová sice dokázala posvátný Wimbledon během své kariéry pětkrát vyhrát, ale před duelem proti vítězce z roku 2011 Petře Kvitové jí však experti příliš nevěřili. „Lidé se mě snaží poslat do důchodu už od mých pětadvaceti,“ brala vše s nadhledem Američanka poté, co prohrála úchvatnou třísetovou bitvu gigantek až po dvou a půl hodinách na kurtu. Od vítězství ve dvou sadách ji proti Češce dělily pouhé dva míče.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Venus Williamsová během utkání 3. kola Wimbledonu proti Petře Kvitové.

Článek

„Hrála skvěle v každém okamžiku,“ složila poklonu soupeřce americká tenisová legenda. „Dala jsem do toho všechno, ale někdy to prostě nestačí,“ litovala čtyřiatřicetiletá Williamsová, pro kterou se tak stalo na letošním Wimbledonu v singlu maximem třetí kolo.

Wimbledonská šampiónka z roku 2011 Petra Kvitová sice porazila někdejší světovou jedničku ve třech ze čtyř předchozích zápasů, ale tentokrát se dlouho zdálo, že americká tenistka nepříznivou bilanci zkoriguje. Češce vůbec nevyšla koncovka prvního setu, když za stavu 5:5 nejprve prohrála čistě game při podání Williamsové a následně stejně hladce podlehla i při tom svém, což znamenalo ztrátu první sady.

Kvitová tak musela o osmifinále tvrdě bojovat, postup dokázala urvat v koncovkách zbývajících setů. V tom druhém nejprve ovládla tie break, v rozhodující třetí sadě pak sebrala soupeřce podání v nejvhodnější okamžik, tedy za stavu 5:5. O čtvrtfinále se utká s Číňankou Pcheng Šuaj, jednašedesátou hráčkou žebříčku, kterou dosud ve všech čtyřech zápasech porazila.

„Byl to můj nejlepší zápas na trávě od doby, kdy jsem tady vyhrála titul,“ neochotně souhlasila s novináři Kvitová, která především pěla ódy na svou slavnou sokyni. „Je to famózní hráčka, velká šampiónka a všichni bychom ji měli respektovat. Je dobře, že pracuje na svém návratu,“ ocenila.

Kvitová: Byla jsem trochu silnější po mentální stránce

Přestože si česká tenistka vlastního výkonu v zápase vážila, o posupující podle ní nakonec rozhodly pouze detaily. „Nemyslím si, že bych byla po celý zápas lepší. Před začátkem jsem navíc byla hodně nervózní, přeci jen jsem si uvědomovala, že tady už pětkrát triumfovala a zápasy na Centrálním kurtu miluje stejně jako já. Byla jsem jen o trochu silnější po mentální stránce a díky tomu jsem vyhrála,“ zhodnotila duel 3. kola Kvitová.

„Je škoda, že utkání muselo mít vítězku a ještě větší škoda samozřejmě je, že jsem to nebyla já,“ posteskla si Venus Williamsová novinářům. „Pro mě to byl skvělý zápas, ale bitvu si vždy víc užijete, když je vítězná. Ještě tady budu pokračovat ve čtyřhře, na což se teď hodlám soustředit,“ dodala.

Na sklonku veleúspěšné kariéry trápí Venus zdravotní potíže, ať už to byla bolavá záda, nebo nepříjemná infekce. „Já se ale znovu stavím na nohy a jsem za to na sebe hrdá. Chci vyhrát ještě nějaký grandslam, stejně jako ostatní. Nikdo vám ho ale jen tak nedá. Musím si ho tedy prostě urvat, říct všem okolo ´ten je můj´ a když to bude nutné, tak klidně i pořádně zlověstně zavrčet,“ burcuje sama sebe před dalšími velkými turnaji.

Reklama

Související témata: