Hlavní obsah

Tři Češky ve čtvrtfinále Wimbledonu a USA nic. Byli jsme rozmazlení, uznává McEnroe

Úspěch českých tenistek na letošním Wimbledonu pochopitelně nezůstal bez povšimnutí ani v zahraničí. Pozornost mu věnují i ve Spojených státech, kde dávají českou radost do kontrastu s historickým krachem amerického tenisu v All England Clubu. Po dlouhých 103 letech se ani jeden z amerických zástupců neprobojoval ve dvouhře Wimbledonu do nejlepší šestnáctky. Naopak vůbec poprvé v historii postoupily tři Češky najednou do čtvrtfinále.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Barbora Záhlavová-Strýcová je po výhře nad Caroline Wozniackou ve čtvrtfinále Wimbledonu, kde se utká s Petrou Kvitovou.

Článek

„V nejlepší desítce na žebříčku jsou tenistky deseti různých národností, proto je účast hned tří Češek ve čtvrtfinále velmi nečekanou kuriozitou," píše například zámořský list New York Times o postupu Petry Kvitové, Barbory Záhlavové-Strýcové a Lucie Šafářové.

Správně si také všímá, že ve Wimbledonu je ve hře ještě Zarina Dijasová (v úterním osmifinále nakonec vypadla s Rumunkou Halepovou), která od pěti let žije v Praze, kde hraje za štvanický ČLTK, nicméně oficiálně reprezentuje rodný Kazachstán.

„Vzhledem k tomu, že v Česku nejsou žádné travnaté kurty, většina hráčů hraje v zimě v hale a v létě na antuce, je tohle trochu anomálie. I když české tenistky mají silnou historii ukotvenou v Martině Navrátilové, která vyhrála 18 grandslamových titulů ve dvouhře z toho devět ve Wimbledonu. Po ní následovaly další grandslamové šampiónky jako Hana Mandlíková či Jana Novotná," píše dále New York Times.

Úspěch je nakažlivý

Dále také připomíná, že čeští hráči a hráčky mají k sobě nezvykle blízké vztahy a všichni spolu trénují v Prostějově. „Úspěch je zřejmě nakažlivý," píše americký list i s odkazem na poslední úspěchy v Davis Cupu a Fed Cupu.

„Čtyři Češi se probojovali ve Wimbledonu do druhého týdne. A to ani jeden z nich nebyl Berdych. Úžasný úspěch," komentovala počínání svých bývalých krajanů pro britskou BBC legendární Martina Navrátilová.

Zato její současná vlast USA zažívá během tenisového svátku v Londýně zcela opačné pocity. Když v pavouku dámské dvouhry skončila i světová jednička Serena Williamsová, bylo jasné, že je zle. V mužské části pavouku už si museli Američané zvyknout, že hrají spíše druhé housle.

„Zčásti je to cyklická věc. Zčásti je to také tím, že jsme v něčem odvedli špatnou práci. Možná jsme byli příliš rozmazlení. Mysleli jsme si, že pořád tady budou stále noví hráči jako Sampras, Agassi nebo Connors," vysvětluje propad tradiční tenisové velmoci bývalý fenomenální hráč a současný komentátor pro ESPN či BBC John McEnroe.

„Když se v roce 1988 vrátil tenis na olympiádu, více zemí začalo dávat do tohoto sportu peníze, začaly budovat vybavení, což umožnilo více dětem hrát. Teď vidíme výsledek," myslí si McEnroe.

Lépe než USA si ve Wimbledonu si vede i sousední Kanada, která má díky Milosi Raonicovi a Eugenii Bouchardové momentálně po jednom zastoupení v osmifinále v turnaji mužů a čtvrtfinále žen.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner