Hlavní obsah

Čekáme tě doma, Petro! vzkazuje Fulnek wimbledonské vítězce

Fulnek

Šestitisícový Fulnek na Novojičínsku je po třech letech opět na nohou. Důvod je jediný, Petra Kvitová, která v tomto městečku vyrůstala, znovu hrála finále nejslavnějšího tenisového turnaje planety - Wimbledonu. Lidé proto v sobotu opět po třech letech zaplnili sál místního kulturního centra, aby dívku, kterou mnozí osobně znají, společně podpořili v úspěšném boji proti kanadské soupeřce.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Petra Kvitová při finále rozradostnila přiznivkyně ve Fulneku.

Článek
Fotogalerie

Zatímco v roce 2011 byla favoritkou finále tehdy světová čtyřka Ruska Maria Šarapovová, letos tato role patřila čtyřiadvacetileté Češce. Na druhé straně stál dvacetiletý objev letošní sezóny, třináctá nasazená Kanaďanka Eugenie Bouchardová.

Lidé z Fulneku měli ale od prvního fiftýnu jasno. „Vyhraje Petra. Letos předvádí parádní tenis. Ale bude to boj. Kanaďanka je hodně dobrá, ale o to zajímavější to bude," prorokovala Adéla Tenglerová, která příchozím nabízela tradiční wimbledonskou pochoutku jahody se smetanou. „Připravený je i sekt," dodala.

Když 24letá rodačka z nedalekého Bílovce zvládla první set v poměru 6:3, víra ve vítězství se zdvojnásobila. „Před třemi lety jsem měl jasno od prvního kola. Letos jsem tak přesvědčený nebyl," řekl Roman Drozd, který tažení Petry Kvitové za prvním triumfem ve Wimbledonu v roce 2011 sledoval přímo ve Wimbledonu. „Mám na sobě to, co jsem měl oblečené před třemi lety. Vítězné dresy se nemění," popsal Drozd.

A možná i to na dálku pomohlo. Kvitová druhý set zvládla ještě lépe, než ten první. Kanaďance nadělila kanára a po necelé hodině bylo jasno - od soboty je  druhou Češkou, která dokázala vyhrát travnatý turnaj v Londýně více než jednou. Před ní to dokázala jen Martina Navrátilová, která Wimbledon vyhrála devětkrát. „Byla úžasná, rozhodla soustředěnost, kvalita, sebevědomí a zkušenosti. Na druhou stranu Bouchardová byla až příliš sebevědomá. Čekáme tě doma, Petro!" vzkázal české tenistce šťastný Roman Drozd.

Famózní výkon sledovala v zaplněném sále i starostka Fulneku Jana Mocová. „Věřím, že ji zase brzy přivítáme doma. Minule přijela Petra snad do týdne, tak doufám, že ani letos nebudeme muset dlouho čekat. Čestné občanství už Petra má, ale něco pro ni přichystáme," slíbila Mocová. Co to bude, ale neprozradila. „To je tajemství. Teď bude na tatínkovi Petry, který je ve městě místostarostou, aby s ní její návštěvu domluvil," dodala Mocová.

Reklama

Související témata: