Hlavní obsah

Sobotní program US Open: Japonské překvapení jde proti mužské jedničce

New York/Praha

Mužská soutěž na posledním grandslamovém turnaji sezóny v New Yorku dospěla do semifinále, kam prošli i dva nejvýše nasazení tenisté. Soupeřem Srba Novaka Djokoviče v boji o finále US Open bude Japonec Kei Nišikori, Švýcar Roger Federer pak změří síly s Marinem Čiličem, chorvatským přemožitelem Tomáše Berdycha. Semifinálový program začne na kurtu Arthura Ashe v 18 h, vysílá Eurosport, online reportáž přináší Sport.cz.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Novak Djokovič

Článek

Čtyřiadvacetiletý Nišikori po zranění nohy začal teprve několik týdnů před US Open naplno trénovat, v pětisetové čtvrtfinálové bitvě přesto udolal vítěze Australian Open Stana Wawrinku. Do semifinále newyorského grandslamu postoupil jako první Japonec po 96 letech, naposledy se to podařilo v roce 1918 Ičijovi Kumagaemu. První japonský medailista v olympijské historii tehdy skončil na Billu Tildenovi. Nišikori teď jde na Srba, který v minulém kole udolal Brita Andyho Murrayho v repríze finále z roku 2012.

Čilič vyřadil Berdycha po Wimbledonu už podruhé na letošních grandslamových akcích. Bude ale mít dost sil na švýcarského giganta, který přestál těžké chvíle? Federer s Francouzem Gaelem Monfilsem prohrával už 0:2 na sety, později přiznával, že už se pomaluj loučil se soutěží, přesto se dokázal probojovat do semifinále.

Přiblížil se zisku svého šestého titulu z US Open. V cestě do finále mu stojí Čilič. „Marin vždy předvádí na US Open výborný tenis a od té doby, co začal spolupracovat s Goranem Ivaniševičem, jehož jsem velmi obdivoval, mají jeho výkony stoupající tendenci. Bude to další těžký zápas," předpokládá Federer, jenž chorvatského dlouhána porazil ve všech pěti vzájemných zápasech.

Sobotní program tenisového grandslamového US Open:
Kurt Arthura Ashe (začátek 18:00):
Djokovič (1-Srb.) - Nišikori (10-Jap.)
Federer (2-Švýc.) - Čilič (14-Chorv.)

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori