Hlavní obsah

Žena v čele daviscupového týmu rozděluje Španělsko. Nadal její jmenování nechápe

Jmenování bývalé profesionální tenistky Galy Leónové novou kapitánkou španělského daviscupového týmu stále vzbuzuje vášně, a to nejen ve Španělsku. Po svém strýci a kouči Tonim neskrýval rozčarování ze svazového rozhodnutí ani hvězdný Rafael Nadal.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Nová kapitánka španělského daviscupového týmu Gala Leónová po uvedení do funkce.

Článek

A nejsou sami, kdo se z řad hráč a trenérů volbě podivuje. Kromě otázek kolem dostatečné erudice a zkušeností nové kapitánky v oblasti koučingu profesionálních tenistů se řeší i banálnější záležitosti spíše logistického charakteru, a to třeba jak to bude se vstupem ženy kapitánky do mužské šatny. Byť zkušeností z opačného gardu, kdy muži vedou ženský fedcupový tým, existuje celá řada.

Na obranu Leónové se ale postavili třeba i politici, kteří výroky Toniho Nadala, o tom, že z taktického hlediska je mužský a ženský tenis diametrálně odlišný, označili za sexismus.

„Já tu ale nejsem od toho, abych vytvářela debatu o sexismu, ale proto, abych vrátila Španělsku trofej," nechala se slyšet Leónová, někdejší 27. hráčka žebříčku WTA, která ve funkci kapitána nahradila Carlose Moyu. Bývalý první hráč světa rezignoval po prohrané baráži v Brazílii a pádu Španělska do Euro-africké zóny.

„Její nominace je divná. Vůbec ji neznám a nic proti ní nemám, ale obvykle bývá post kapitána daviscupového týmu jakousi odměnou po skvělé kariéře, a my máme spoustu hráčů, kteří měli fantastickou kariéru a ještě nikdy kapitány nebyli," řekl dlouhodobě nejlepší španělský hráč Rafael Nadal.

Jeho strýc Toni očekával, že se kapitánského kormidla ujme bývalá světová jednička a šampión z French Open Juan Carlos Ferrero.

Je Gala Leónová správnou volbou pro post kapitánky daviscupového týmu Španělska?
Ano
19,1 %
Ne
80,9 %
Celkem hlasovalo 3814 čtenářů.

Reklama

Související témata: