Hlavní obsah

Williamsová - Halepová 6:3, 6:0Williamsová oplatila Halepové porážku, nadělila kanára a obhájila Turnaj mistryň

Singapur
Aktualizováno

Americká tenistka Serena Williamsová v Singapuru oplatila Rumunce Simoně Halepové porážku ze základní skupiny a ve finále Turnaje mistryň zvítězila 6:3 a 6:0. Světová jednička prestižní turnaj vyhrála potřetí za sebou a celkově popáté. Titul v rodné Basileji získal už pošesté Roger Federer. Češky Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková vyhrály čtyřhru turnaje ITF v Poitiers.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Někdejší tenisová hvězda Billie Jean Kingová předává trofej pro vítězku Turnaje mistryň vítězce Sereně Williamsové.

Článek

Třiatřicetiletá Williamsová triumfem ze Singapuru navázala na tituly z vrcholu sezony z let 2001, 2009, 2012 a 2013. Ziskem pátého vavřínu se tak vyrovnala Němce Steffi Graffové. Rekord drží Martina Navrátilová s osmi triumfy.

Williamsová je teprve třetí tenistkou, která ovládla Turnaj mistryň třikrát po sobě. Naposledy to dokázala Monika Selešová v letech 1990 až 1992. Navrátilová nenašla v letech 1983, 1984, 1985 a ve dvou turnajích v roce 1986 přemožitelku pětkrát v řadě.

Williamsová prohrála před třemi dny ve skupině s Halepovou potupně 0:6 a 2:6 a i ve finále první ztratila podání na 1:2. "Ona začala dobře a já si říkala: Uvolni se. To se mi povedlo a začala jsem hrát mnohem lépe. Moc jsem chtěla vyhrát," komentovala Serena Williamsová obrat v utkání trvajícím pouhých 69 minut.

Ve zbylém průběhu zápasu hrála s velkým zaujetím a touhou uspět. Dominovala svou agresivní hrou a Rumunku jednoznačně přehrála. Snažila se i častěji chodit k síti pro vítězné míče a nedovolila soupeřce rozehrát delší výměnu.

Už po brejku za stavu 5:0 ve druhém setu zvedla Williamsová vítězně ruku nad hlavu. Vzápětí duel jistě ukončila. Při prvním mečbolu zkusila neúspěšně zkrácení za síť, ale při druhém poslala za síť svůj 26 vítězný úder v utkání.

Mirzaová a Blacková triumfovaly v deblu

Prvními držitelkami trofeje nesoucí jméno Martiny Navrátilové pro vítězky Turnaje mistryň ve čtyřhře jsou Indka Sania Mirzaová a Cara Blacková ze Zimbabwe. Třetí nasazený pár porazil ve finále překvapivě hladce 6:1, 6:0 obhájkyně titulu Hsieh Su-Wei z Tchaj-wanu a Pcheng Šuaj z Číny.

Pětatřicetiletá Blacková vyhrála finále WTA Tour potřetí v kariéře, o osm let mladší Mirzaová poprvé. Šampionky přitom byly v semifinále na hraně vyřazení, proti česko-slovinskému páru Květa Peschkeová, Katarina Srebotniková odvrátily tři mečboly. Držitelky dvanácti deblových titulů Hsieh Su-Wei a Pcheng Šuaj prohrály první společné finále v kariéře.

Trofej pojmenovaná po české rodačce Navrátilové byla představena začátkem týdne při slavnostním losování. Osmapadesátiletá legenda vyhrála Turnaj mistryň ve čtyřhře jedenáctkrát, ve dvouhře se radovala osmkrát.

Hradecká s Hlaváčkovou vyhrály čtyřhru v Poitiers

Spojení tenistek Lucie Hradecké s Andreou Hlaváčkovou znovu funguje. Stříbrné medailistky z londýnské olympiády se daly dohromady kvůli blížícímu se finále Fed Cupu po více než roce a bez ztráty setu ovládly turnaj kategorie ITF ve francouzském Poitiers. Ve finále dnes pár "H+H" porazil Polku Katarzynu Piterovou s Marynou Zaněvskou z Ukrajiny 6:1 a 7:5.

Hlaváčková s Hradeckou tvořily úspěšný pár pět sezon, v kterých vyhrály jedenáct turnajů včetně grandslamových French Open 2011 a US Open 2013. Naposledy spolu hrály loni v září v Québecu, ale pak se náhle na popud Hlaváčkové rozešly. Letošní sezonu odehrála každá z nich se střídavými úspěchy s jinými partnerkami.

Nyní jsou obě v širší nominaci na finále Fed Cupu, v kterém Češky vyzvou v pražské O2 areně 8. do 9. listopadu soupeřky z Německa, a proto se rozhodly spolu odehrát dva menší turnaje. "Kdybychom dostaly důvěru hrát rozhodujícího debla, abychom byly eventuálně připraveny," řekla Hradecká před 14 dny. "Věřím, že rychle zapadneme do starých kolejí," doplnila Hlaváčková. V Poitiers se jim to povedlo a jako nasazené jedničky své zápasy jistě zvládly. Příští týden by měly hrát další turnaj ITF v Nantes.

Čtyřčlennou nominaci na Fed Cup oznámí kapitán Petr Pála ve středu a chybět by v ní neměly Petra Kvitová a Lucie Šafářovou. Další dvě hráčky určí z trojice Hlaváčková, Hradecká a Karolína Plíšková. Očekává se ale, že v přípravě bude celá pětice, jelikož ještě hodinu před losem v pátek 7. listopadu může kapitán udělat změnu.

Hradecká získala na turnaji v Poitiers už svůj třetí deblový titul a s třetí spoluhráčkou. V roce 2010 vyhrála s Renatou Voráčovou a loni s Michaellou Krajicekovou.

Federer získal v rodné Basileji šestý turnajový titul

Švýcarský tenista Roger Federer proměnil jedenáctou finálovou účast na turnaji v rodné Basileji v šestý titul. Druhý hráč světového žebříčku porazil před domácími fanoušky Belgičana Davida Goffina hladce 6:2, 6:2 a do své sbírky přidal celkově 82. trofej.

Grandslamový rekordman navázal na svůj triumf ze Šanghaje a ještě víc tak zdramatizoval souboj s Novakem Djokovičem o to, kdo bude na konci sezóny světovou jedničkou. Srbský tenista od semifinálové porážky v Šanghaji nehrál a věnoval se manželce, která mu tento týden porodila syna.

"Bylo by to opravdu mimořádné. Nemůžete říct, že o nic nejde. Být světovou jedničkou je vážně něco, o čem to všechno je. Společně s pár turnaji, na kterých vám záleží," řekl Federer, jenž může zakončit sezónu v čele žebříčku poprvé od roku 2009. "Ale jsem si jistý, že Novak bude mít velkou motivaci. Určitě to budou zajímavé týdny," dodal Švýcar, který dodržel tradici a po duelu o titul pozval sběrače míčků na pizzu.

Třiatřicetiletý Federer, jenž hrál basilejské finále podeváté za sebou, nedal sedmému nasazenému soupeři nejmenší šanci. Duel začal proměněným brejkbolem a při svém servisu povolil Goffinovi za celý zápas uhrát jen pět fiftýnů, jeden v prvním a čtyři ve druhém setu. O deset let mladšímu soupeři sebral v každém setu dvakrát podání a po 51 minutách proměnil první mečbol.

Basilej je tak šestým turnajem, na němž Federer získal šest a více titulů. Stejně jako v rodném městě se mu v minulosti dařilo v Cincinnati, Dubaji a na Turnaji mistrů, ještě o jednu trofej navíc získal ve Wimbledonu a v Halle.

Goffinovi, kterého porazil i před dvěma lety na Roland Garros, Federer pokazil dosud stoprocentní finálovou bilanci. Belgičan postoupil letos dvakrát do finále a v Metách i Kitzbühelu získal titul.

Murray utekl Robredovi z pěti mečbolů a vyhrál ve Valencii

Pět mečbolů odvrátil britský tenista Andy Murray ve finále turnaje ve Valencii, v němž nakonec udolal Španěla Tommyho Robreda 3:6, 7:6 a 7:6.

Sedmadvacetiletý skotský hráč potvrdil skvělou formu v závěru sezóny a po vítězstvích v Šen-čenu a ve Vídni získal třetí titul během měsíce. Výrazně si díky tomu polepšil v boji o účast na Turnaji mistrů v Londýně, když přeskočil sedmého Tomáše Berdycha a posunul se o tři příčky na pátou pozici.

O zbylá čtyři volná místa na závěrečném podniku sezóny bude Murray v příštím týdnu usilovat s Berdychem, Japoncem Keiem Nišikorim, Španělem Davidem Ferrerem, Kanaďanem Milosem Raonicem a Bulharem Grigorem Dimitrovem na Masters v Paříži.

Murray svedl s Robredem strhující bitvu, z níž vyšel po třech hodinách a 23 minutách vítězně stejně jako v září ve finále v Šen-čenu. Také tehdy španělský hráč promarnil pět mečbolů. Dvojnásobný grandslamový šampión Murray si ve Valencii zopakoval triumf z roku 2009 a načal čtvrtou desítku svých turnajových vítězství.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 6,5 miliónu dolarů):
Dvouhra - finále:
S. Williamsová (1-USA) - Halepová (2-Rum.) 6:3, 6:0
Čtyřhra - finále:
Blacková, Mirzaová (3-Zimb./Indie) - Hsieh Su-Wei, Pcheng Šuaj (2-Tchaj-wan/Čína) 6:1, 6:0.
Tenisový turnaj žen kategorie ITF ve francouzském Poitiers (dotace 100 tisíc dolarů):
Čtyřhra - finále:
Hlaváčková, Hradecká (1-ČR) - Piterová, Zaněvská (Pol./Ukr.) 6:1, 7:5
Tenisový turnaj mužů v Basileji (tvrdý povrch, dotace 1 915 060 eur):
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Goffin (7-Belg.) 6:2, 6:2
Čtyřhra - finále:
Pospisil, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Draganja, Kontinen (Chorv./Fin.) 7:6 (15:13), 1:6, 10:5
Tenisový turnaj mužů ve Valencii (tvrdý povrch, dotace 2 204 230 eur):
Dvouhra - finále:
Murray (3-Brit.) - Robredo (Šp.) 3:6, 7:6 (9:7), 7:6 (10:8)
Čtyřhra - finále:
Rojer, Tecau (4-Niz./Rum.) - Anderson, Chardy (JAR/Fr.) 6:4, 6:2

Reklama

Související témata: