Hlavní obsah

Berdycha potěšilo, že si Turnaj mistrů uhrál sám

Nejnapínavější boj o Turnaj mistrů tenista Tomáš Berdych zvládl. Do Londýna se kvalifikoval díky pátečnímu postupu do semifinále halového turnaje v Paříži a měl radost, že to zvládl bez cizí pomoci.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Vítězné gesto Tomáše Berdycha po čtvrtfinálové výhře v Paříži nad Kevinem Andersonem z JAR.

Článek
Fotogalerie

„Nejvíc si cením toho, že jsem si to uhrál sám. Nemusel jsem na nikoho spoléhat a čekat. To je bonus. Vybojoval a vyhrál jsem si to sám," řekl Berdych novinářům po vítězství 6:7, 6:4 a 6:4 nad Jihoafričanem Kevinem Andersonem ve čtvrtfinále.

Na Turnaji mistrů je popáté, což demonstroval i pěti zvednutými prsty po mečbolu v utkání s Andersonem, ale jako samozřejmost start mezi elitou nebere. "To rozhodně ne. Naopak, letošku si cením nejvíc ze všech postupů. Dostat se na Masters je vždy ukazatel toho, že sezóna byla dobrá. Můžu na to být pyšný," řekl.

Díky páté účasti na Turnaji mistrů se stal v tomto směru druhým nejúspěšnějším českým hráčem v historii. O jednu předstihl Jana Kodeše. Lepší už je jen Ivan Lendl s dvanácti starty. „Je to obrázek mojí kariéry, jak se mi daří. Tohle je nejlepší možný ukazatel. Výsledky hovoří vždy hlasitěji než slova," uvedl devětadvacetiletý Berdych.

V Paříži na poslední akci před Turnajem mistrů bojovalo o čtyři místa ještě šest hráčů, což se dlouho nestalo. I proto si Berdych letošní kvalifikace hodně váží. „Určitě. Bylo to hodně vyrovnaný a těžký až do konce roku. Jen si vezměte, že tady v Paříži se o poslední místa bude hrát asi až do finále. O to je lepší, že už to mám za sebou," řekl.

V Londýně z předešlých čtyř startů jednou postoupil ze skupiny. Semifinále si zahrál v roce 2011 a bilanci na Turnaji mistrů má 5:8. Konkrétně cíle si dávat nebude. „To je tak atypický turnaj ve skupinách, že to nemá ani smysl. Bude záležet, jak moc vysoko budu nasazený, abych se vyhnul hned v prvním zápase těm nejlepším. Půjdu hlavně zápas od zápasu, řešit to příliš nemá smysl," řekl Berdych.

Do britské metropole může odjet povzbuzen dobrým výsledkem v Paříži, kde má šanci navázat na titul z roku 2005. V semifinále ho dnes čeká Kanaďan Milos Raonic. „Hlavní je soustředit se na sebe. Když hraju dobře, výsledky přijdou. Toho se budu držet i dál," řekl s tím, že se nebojí ztráty koncentrace.

Reklama

Související témata: