Hlavní obsah

Česko - Německo 3:1Kvitová po urputném boji dokonala další triumf Češek ve Fed Cupu!

Praha
Aktualizováno

Téměř tři hodiny strávila Petra Kvitová v neděli na kurtu pražské O2 areny, ale stálo to za to. Česká jednička po velkém finálovém boji s Němkou Angelique Kerberovou nakonec získala pro Českou republiku klíčový třetí bod a celkově osmé prvenství v prestižním Fed Cupu. Wimbledonská vítězka Kvitová se rvala jako lvice a svou soupeřku před zraky třinácti tisícovek natěšených diváků zdolala 7:6, 4:6 a 6:4. Svěřenkyně kapitána Petra Pály získaly stříbrný pohár potřetí za čtyři roky.

Foto: Petr Horník, Právo

Petra Kvitová dala do nedělního finále všechny své síly.

Článek
Fotogalerie

Domácí tenistky vyhrály nad Němkami 3:1 na zápasy, konečnou podobu výsledku finále dodala závěrečná čtyřhra, v níž Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou prohrály proti Sabine Lisické s Julií Görgesovou 4:6 a 3:6.

Češky se díky osmému titulu osamostatnily na druhém místě historického pořadí. Nejúspěšnější zemí ve Fed Cupu jsou suverénně Američanky se 17 vavříny.

"Cítím se nádherně. Jsem na holky pyšný," řekl Pála. "Je jedno, kdo vyhraje poslední bod, ale jsem ráda, že jsem to dotáhla, a to je důležité. Zápas s Kerberovou mě stál hodně sil, byl opravdu super. Hrály jsme výborný tenis, byl to boj o každý míč. Je to speciální a děkuji fanouškům," řekla Kvitová po úchvatném vítězství.

Skvělý obrat v prvním setu

Tenistky vedly po sobotních dvouhrách díky Kvitové a Lucii Šafářové 2:0 a světová čtyřka Kvitová nastoupila na rychlý dvorec s touhou zápas ukončit. Už první set duelu se světovou desítkou Kerberovou doslova zvedal, kvalitou hry a především dramatičností, zaplněnou halu ze sedadel.

Čtyřiadvacetiletá Kvitová prohrávala už 2:5 a postupně odvrátila šest setbolů. Tři z nich za stavu 5:6 v dlouhém dvanáctiminutovém gamu, než pak ovládla tie break. Vedle vítězných míčů ukázala i skvělou obranu a ve zkrácené hře navíc odvážené zkrácení za síť.

Promarněný náskok

Hala bouřila nadšením a Kvitová se vezla na vlně euforie. Na začátku druhé sady rozdělovala vítězné míče a vedla 3:0, pak se však projevila únava z vyčerpávající bitvy prvního setu.

Kerberová se nevzdávala, stále skvěle běhala a nutila hrát Kvitovou údery navíc. Češka začala kazit a v očích se jí zračilo vyčerpání. Dřela, přesto nestíhala dobíhat k míčům včas a posílala je mimo lajny. O náskok i druhý set tak přišla.

V pauze před třetím setem se Kvitová snažila uklidnit v šatně. Převahu ale nadále měla Němka, která dominovala výměnám. Kvitová ukázala srdce Lvice, jak se jí přezdívá, a za stavu 1:4 se zvedla psychicky i fyzicky. Přidala na razanci, přesnosti a předvedla jedinečný obrat. Když vzala Kerberové podání a vedla 5:4, aréna se otřásala skandováním "Petra! Petra!", diváci stáli a hlasitě tleskali.

Drama až do konce

Kvitová šla podávat na výhru, první fiftýn ztratila, pak ale uhrála tři míče za sebou. Mečbol si připravila dvanáctým esem v utkání, ale drama nekončilo. Nervy pracovaly, při prvním mečbolu udělala Kvitová dvojchybu a při druhém poslala míč do sítě. Vzápětí si forhendem připravila třetí, ale Kerberová porážku znovu odmítla. Až při čtvrtém mečbolu Kvitová zlomila odpor Němky, jejíž úder skončil v síti.

Zápas trval bez tří minut tři hodiny a Kvitová v něm nastřílela 70 vítězných míčů. Poprvé v kariéře vybojovala vítězný bod ve finále.

Třetí triumf pro ČR

Tenistky vyhrály ženskou obdobu Davisova poháru poosmé, z toho potřetí pro Česko. Navázaly na triumfy z let 1975, 1983, 1984, 1985, 1988, 2011 a 2012. Předloni slavily titul právě v O2 areně po výhře nad Srbskem.

V letošním ročníku Češky vyhrály v prvním kole nad Španělskem v chladné Seville, kde se dohrávalo až v pondělí, a v Ostravě pak porazily Itálii. Na titulu se vedle finálové čtveřice podílely i Klára Koukalová a Barbora Záhlavová-Strýcová.

Finále tenisového Fed Cupu v Praze (O2 arena, tvrdý povrch):
ČR - Německo 3:1
Kvitová - Kerberová 7:6 (7:5), 4:6, 6:4
Hlaváčková, Hradecká - Görgesová, Lisická 4:6, 3:6
Počet vítězství ve Fed Cupu:
17 - USA
8 - Česká republika (včetně Československa)
7 - Austrálie
5 - Španělsko
4 - Rusko, Itálie
2 - Německo (včetně SRN), Francie
1 - JAR, Belgie a Slovensko

Reklama

Pavouk - Fed Cup 2014

  • Čtvrtfinále

  • Itálie Itálie Spojené státy USA
    3 : 1
  • Česká republika Česko Španělsko Španělsko
    3 : 2
  • Německo Německo Slovensko Slovensko
    3 : 1
  • Austrálie Austrálie Ruská federace Rusko
    4 : 0
  • Semifinále

  • Itálie Itálie Česká republika Česko
    0 : 4
  • Německo Německo Austrálie Austrálie
    3 : 1
  • Finále

  • 08.11.14      13 : 00 Praha
    Česká republika Česko Německo Německo
    3 : 1