Hlavní obsah

Wawrinka - Berdych 6:1, 6:1Berdych začal Turnaj mistrů fiaskem! Po mizerném výkonu dostal od Wawrinky tvrdou lekci

Londýn
Aktualizováno

Na Stana Wawrinku v poslední době neumí, ale takový debakl Tomáš Berdych na úvod londýnského Turnaje mistrů rozhodně nečekal. Nejlepší český tenista nedokázal při své páté účasti na prestižním klání za celý zápas najít rytmus a v O2 areně neměl proti světové čtyřce sebemenší nárok. Za necelou hodinu podlehl Švýcarovi dvakrát 1:6. Totožným výsledkem podlehl Chorvat Marin Čilič nasazené jedničce Novaku Djokovičovi. Čilič bude druhým Berdychovým soupeřem na turnaji.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych v utkání proti Stanu Wawrinkovi na Turnaji mistrů.

Článek
Fotogalerie

Wawrinka vyhrál předchozí čtyři vzájemné duely (celkovou bilanci vede už 10:5) a v žebříčku mu patří o tři příčky lepší pozice, takže byl před utkáním s Berdychem favoritem. Ale v takhle snadnou jízdu nejspíš nedoufal ani v nejoptimističtějších představách.

S českým hráčem totiž vždy absolvoval velmi vyrovnané souboje, stejně jako třeba loni rovněž na úvod Turnaje mistrů, kdy zvítězil po třísetové bitvě. Nic takového ale letos podstupovat nemusel.

Kanára odvrátil na poslední chvíli

První game vyhrál čistou hrou, jejíž vývoj předznamenal zbytek celého zápasu. Berdych, jenž nastoupil s tejpem na stehenním svalu, by v paměti asi jen těžko vylovil podobně nepovedený duel. Vůbec se nedokázal dostat do hry, údery ho neposlouchaly, nedokázal svého soupeře nijak ohrozit, a tak skóre naskakovalo v jeho neprospěch až děsivou rychlostí.

Na poslední chvíli v první sadě zažehnal ostudu v podobě kanára, když za stavu 0:5 odvrátil při svém servisu setbol soupeře a uhrál první game. Švýcar nicméně záhy dotáhl sadu k bezproblémovému vítězství.

Na úvod druhého dějství si sice Berdych znovu podržel servis, ale o nějakém zvratu nemohla být vůbec řeč. Zbytek utkání se odvíjel ve stejném duchu jako úvodní dějství. Wawrinkovi tak stačilo na první vítězství v Londýně pouhých 58 minut.

"Bohužel to byl můj nejhorší zápas v celé sezóně, schoval jsem si ho na začátek Turnaje mistrů," povzdechl si Berdych po utkání. "Dnes jsem se necítil dobře vůbec v ničem. Můžu jen nepřestávat bojovat a pokusit se příště hrát mnohem lepší tenis," dodal český reprezentant.

Podobný průběh měl i druhý zápas skupiny A, v němž světová jednička a obhájce loňského prvenství Novak Djokovič rozprášil vítěze US Open Marina Čiliče z Chorvatska. Právě Čilič bude druhým Berdychovým soupeřem na turnaji.

Tenisový Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 6,5 milionu dolarů):
Dvouhra:
Skupina A:
Wawrinka (3-Švýc.) - Berdych (6-ČR) 6:1, 6:1.
Djokovič (1-Srb.) - Čilič (8-Chorv.) 6:1, 6:1.
Čtyřhra:
Kubot, Lindstedt (8-Pol./Švéd.) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 7:6 (7:3), 6:3
Peya, Soares (3-Rak./Braz.) - Rojer, Tecau (5-Niz./Rum.) 6:3, 3:6, 12:10.
Jak si Tomáš Berdych povede v dalších skupinových zápasech na Turnaji mistrů?
V obou případech zvítězí
5,8 %
Porazí Čiliče, ale prohraje s Djokovičem
23,3 %
Vyhraje nad Djokovičem, ale skalp Čiliče nezíská
1 %
Prohraje i zbývající dva duely
69,9 %
Celkem hlasovalo 16995 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Macháč - Ruusuvuori 1 : 2 probíhá Živě
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík