Hlavní obsah

Nečekal jsem tak snadný zápas, řekl Wawrinka po demolici. Berdycha čeká mission impossible

Ani hodinu nepobyli na kurtu londýnské 02 areny ve svém premiérovém utkání na Turnaji mistrů Stan Wawrinka a Tomáš Berdych. Mohla za to kombinace mizerného výkonu českého tenisty a sebejisté hry jeho švýcarského soka, Wawrinka vyhrál dvakrát 6:1. Vítěz po utkání přiznal, že tak snadný vstup do posledního turnaje sezóny neočekával. Naopak Berdych musí zvládnout „mission impossible“.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Tomáš Berdych ví, že pokud chce postoupit, s největší pravděpodobností bude muset porazit Marina Čiliče i Novaka Djokoviče.

Článek

Na Wawrinku se Berdychovi nedaří, vždyť naposledy čtvrtého hráče světového žebříčku na okruhu ATP zdolal v roce 2009. Že ale půjde v Londýně o tak jednoznačný duel, očekával jen málokdo. Rodák z Lausanne povolil Čechovi jen dva gamy. „Sám jsem nečekal, že to bude tak snadný zápas. Ale byl jsem připravený hrát dobře," řekl Wawrinka po zápase.

„Mám za sebou skvělý týden plný kvalitního tréninku. A i když výsledky v Basileji a Paříži nebyly nejlepší, já se během výměn na kurtu cítil moc dobře," připomněl turnaje, z nichž vypadl v prvním kole, respektive v osmifinále. „A když se na kurtu cítím dobře, mohu porazit kohokoliv. Není to vždy snadné, ale člověk bojovat musí," dodal devětadvacetiletý Wawrinka.

Berdych má v systému Turnaje mistrů stále šanci na postup. Musel by ale výrazně zlepšit výkony v londýnské O2 areně a v následujících dvou zápasech porazit Chorvata Marina Čiliče i současného suveréna Novaka Djokoviče ze Srbska. „Moje skóre mi nepomůže. Jsem v nejhorší možné situaci, v jaké můžu být." K postupu může teoreticky stačit jedna výhra, ale nejspíše bude potřebovat zdolat Čiliče i Djokoviče, s kterým má nepříznivou bilanci 2:16, aby si zahrál i o víkendu. "Porazit je a postoupit je skoro 'mission impossible'. Musím se připravit a zkusit hrát lépe," řekl Berdych.

Dnes to nefungovalo, říkal frustrovaný Čech

S Wawrinkou svěřenec kouče Tomáše Krupy předvedl nejhorší zápas sezóny, jak sám řekl. „Od prvních balónů mi to proteklo mezi prsty a už jsem nebyl schopen na to zareagovat. Musím to hodit co nejrychleji za hlavu a posunout se dál."

Snažil se dostat proti Wawrinkovi do rytmu a najít si cestu, jak zápas obrátit. Nedařilo se mu ale trefovat míče čistě. Dokonce si během utkání jednou křikl: „Míč nevidím!" Co tím myslel? „Normálně se snažím trefovat míč čistě, hezky, ale dneska jsem trefoval hodně rámů, nebylo to tam. Musím si sednout s mým týmem a udělat správné věci pro budoucnost. Dnes to pro mě nefungovalo," vysvětlil.

Nedařilo se mu ani číst hru soupeře. Proto se dostával k úderům pozdě a nehrál je přesně, jak by potřeboval. „A od toho se to odvíjí. Když hraje soupeř rychle a já reaguju pozdě, tak nemůžu být nachystaný a je z toho takovýhle guláš," řekl.

Fyzicky se cítí dobře

Připustil, že si na dvorec v londýnské O2 areně hůře zvyká. Míče zde odskakují nízko, ale i berou rotace. „Pro mě je to tady trochu odlišné. Je větší výzva, najít tu správný rytmus. Někdy se to podaří, někdy ne. Teď to byl ten nejhorší případ. Jinak nebyly žádné jiné problémy. Cítil jsem se dobře. Tělo je v pořádku," uvedl.

Podobnou porážku Berdych „schytal" začátkem října ve finále v Pekigu. V Číně prohrál s Djokovičem 0:6 a 2:6. „Je to těžké srovnání. Když si vezmu finále s Djokovičem, tak výsledek byl stejný, možná ještě hrozivější, ale na druhou stranu jsem hrál daleko lepší tenis. Teď jsem hrál šíleně a výsledek je stejný," řekl Berdych.

Před dalším utkáním jej může povzbudit statistika. Zatímco všechny své první souboje na Turnaji mistrů prohrál, ty druhé vždy vyhrál. "Druhé zápasy jsou samozřejmě lepší, to je bez debat, ale člověk to musí mít něčím podložené. Bude důležité zpátky chytnout ztracený vlak. Zase tak daleko neodjel, sice utkání vypadalo hrozně, ale myslím si, že to nebylo o tom, jak on hrál. Já jsem mu absolutně v ničem nevzdoroval a nekladl odpor. Bude to jenom o mé hře," řekl Berdych.

Jak si Tomáš Berdych povede v dalších skupinových zápasech na Turnaji mistrů?
V obou případech zvítězí
5,8 %
Porazí Čiliče, ale prohraje s Djokovičem
23,3 %
Vyhraje nad Djokovičem, ale skalp Čiliče nezíská
1 %
Prohraje i zbývající dva duely
69,9 %
Celkem hlasovalo 16995 čtenářů.

Reklama

Související témata: