Hlavní obsah

Nadal absolvuje kvůli problémům se zády buněčnou terapii

Barcelona

Španělský tenista Rafael Nadal podstoupí příští týden v Barceloně buněčnou terapii, která by mu měla pomoci vyřešit problémy se zády. Lékaři čtrnáctinásobnému grandslamovému šampiónovi, jenž se momentálně zotavuje po operaci slepého střeva, vpraví do páteře kmenové buňky. K tréninku se bude moci vrátit podle původního plánu začátkem prosince.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Rafael Nadal má i potíže se zády.

Článek

Podle doktora Ángela Ruíze-Cotorra, který o Nadala pečuje už 14 let, má třetí hráč světového žebříčku bolesti zad "typické pro tenistu". Léčba kmenovými buňkami by mu měla pomoci obnovit meziobratlové ploténky. Stejnou terapii už Nadal absolvoval v minulosti při léčbě kolen, kvůli nimž byl ze hry na pět měsíců v závěru roku 2012.

Osmadvacetiletý tenista se před nedávnem podrobil odběru kmenových buněk, které nyní procházejí kultivačním procesem. Příští týden je lékaři vpraví do místa bolesti, kde by měly přispět k regeneraci chrupavky a působit protizánětlivě.

Nadal poprvé pocítil vážné problémy se zády ve finále Australian Open, kdy kvůli bolesti málem nedohrál duel se Stanem Wawrinkou. Zdravotní potíže ho pak pronásledovaly po celou sezónu. Od Wimbledonu léčil zraněné zápěstí a nastoupil jen na třech turnajích.

Od začátku října ho ale trápil zánět slepého střeva. Operaci se pokoušel oddálit antibiotiky a doufal, že dohraje sezónu, po turnaji v Basileji se ale vzdal a oznámil, že další starty včetně Turnaje mistrů už letos neabsolvuje. Chirurgický zákrok podstoupil minulý týden.

Reklama