Hlavní obsah

Berdych - Čilič 6:3, 6:1Postupová naděje žije! Berdych přejel šampióna US Open. Djokovič dal Wawrinkovi kanára

Londýn
Aktualizováno

Tenista Tomáš Berdych dál může snít o účasti v semifinále Turnaje mistrů. Česká jednička ve svém druhém vystoupení ve skupině A hladce porazila po setech 6:3, 6:1 chorvatského vítěze grandslamového US Open Marina Čiliče a připsala si první výhru. Rodák z Valašského Meziříčí dodržel v Londýně tradici: stejně jako v předešlých čtyřech letech na tomto prestižním turnaji druhý zápas zvládl vítězně! V pátek bude hrát se srbskou světovou jedničkou Novakem Djokovičem, definitivní jistotu postupu ale Berdych nemá ani při páteční výhře. Srb večer smetl Švýcara Stana Wawrinku 6:3, 6:0 a má na kontě druhé vítězství.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Tomáš Berdych má na Turnaji mistrů stále šanci postoupit.

Článek
Fotogalerie

Sedmý hráč světa v klání tenisové elity musel po výprasku v pondělním duelu s Wawrinkou (1:6, 1:6) vyhrát a začal jako vyměněný. Jeho hra byla lepší, trpělivější, hrál s větším nábojem i energií. Při Čiličově servisu získal hned první tři míče zápasu, vzápětí soupeři podání prolomil a následně zisk brejku potvrdil.

Berdych se mohl tentokrát opřít zejména o servis, který ani jednou neztratil. Dal pět es a připsal si šestnáct vítězných míčů. Nevýrazně hrajícímu vytáhlému Chorvatovi se v úvodním setu naskytla šance jen v osmém gamu, v němž český tenista čelil dvěma brejkbolům. První odvrátil fantastickým obouručným bekhendem na čáru, o druhou možnost se Čilič připravil příliš dlouhým úderem za základní čáru sám.

Ve druhé sadě Berdychův koncert pokračoval. Ve čtvrté hře znovu Čilič ztratil servis a devětadvacetiletý český tenista zápas za hodinu a čtvrt dokončil ve velkém stylu. Ještě před tím odvrátil další dva brejkboly, jeden z nich esem.

Oplatil tak svému soupeři z Balkánu letošní prohry z grandslamových turnajů ve Wimbledonu a na US Open a poměr vzájemných zápasů upravil na 6:4 ve svůj prospěch. V Londýně je tak nadále ve hře o semifinále.

Djokovič dal Wawrinkovi kanára

Vzhledem k večernímu jasnému vítězství Djokoviče nad Wawrinkou 6:3 a 6:0 nemá Berdych jistý postup ani v případě páteční výhry nad světovou jedničkou. Na druhou stranu může teoreticky projít dál v případě, že prohraje 0:2 a Čilič porazí Wawrinku výrazně 2:0 na sety.

Stan Wawrinka sice začal proti Djokovičovi skvěle, vzal mu servis a vedl 2:0, ale pak už dominoval Srb. Získal dalších 12 her ze 13. "První dva tři gamy byly vyrovnané, ale on pak chyboval. Já dobře trefoval míč a hrál jsem skvěle," řekl Djokovič. Nyní ho tak dělí jedna výhra od toho, aby ukončil potřetí v kariéře sezónu jako světová jednička.

Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 6,5 miliónu dolarů):
Dvouhra - skupina B:
Berdych (6-ČR) - Čilič (8-Chorv.) 6:3, 6:1
Djokovič (1-Srb.) - Wawrinka (3-Švýc.) 6:3, 6:0
Čtyřhra - skupina A:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Rojer, Tecau (5-Niz./Rum.) 6:7 (4:7), 6:3, 10:6
Kubot, Lindstedt (8-Pol./Švéd.) - Peya, Soares (3-Rak./Braz.) 6:4, 3:6, 10:6.
Tabulka:
1.Djokovič2204:02
2.Wawrinka2112:21
3.Berdych2112:21
4.Čilič2020:40
Jak dopadne páteční duel Turnaje mistrů mezi Tomášem Berdychem a Novakem Djokovičem?
Berdych zvítězí ve dvou setech
5 %
Český tenista vyhraje 2:1
11,8 %
Djokovič vylepší vzájemnou bilanci, stačit mu budou dva sety
68 %
Srb to bude mít těžké, ale uspěje 2:1
15,2 %
Celkem hlasovalo 25868 čtenářů.

Reklama