Hlavní obsah

Djokovič? Budu potřebovat nějaký tip, jak na něj, usmál se Berdych

Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych se v pravý čas vzpamatoval z pondělního výprasku od Stana Wawrinky a na Turnaji mistrů v pravý čas zabral. Po středečním vítězství 6:3 a 6:1 nad Chorvatem Marinem Čiličem šestý nasazený hráč netrpělivě očekával večerní výsledek bitvy švýcarského tenisty s Novakem Djokovičem (nakonec 3:6 a 0:6), ale zároveň dobře tušil, že v pátek rozhodne právě utkání proti světové jedničce. Berdych přitom má s Djokovičem mizernou bilanci 2:16.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Tomáš Berdych už vyhlíží svůj další zápas na londýnském Turnaji mistrů - v pátek se utká s Novakem Djokovičem.

Článek
Fotogalerie

Devětadvacetiletý Berdych hraje Turnaj mistrů popáté a i letos se opakuje scénář z předchozích let. Po prvním prohraném duelu druhý ovládl. Zvítězit i ve třetím utkání ve skupině a postoupit do semifinále dokázal Berdych jen v roce 2011.

"Minulý zápas jsem nehrál nejlépe a dnes jsem se snažil dostat zpět do hry. Byl to víc než boj než hladká výhra, ale počítá se," řekl Berdych na kurtu. "Byl jsem tady ve stejné situaci poněkolikáté a mám zkušenosti, které mi pomohly," mínil.

Po pondělním špatném výkonu proti Wawrinkovi a prohře dvakrát 1:6 musel Berdych proti Čiličovi uspět. "Snažil jsem se pokusit začít trochu víc agresivně, víc do toho jít, snažit se ho nechci říci zastrašit, ale víc zatlačit ze začátku," řekl Berdych, s jakou taktikou do utkání vstupoval. Snažil se Čiliče ve výměnách více rozběhat, což se mu dařilo. "On je výborný, když hraje z ruky, má dlouhý páky a hraje, jak se říká, z jednoho ze dvou kroků a v tom je nejsilnější. Snažil jsem se ho dostat do pohybu a víc přes forhendovou stranu, která je na obranu trošku horší, a v důležitých chvílích to fungovalo," řekl.

Pomohl mu však i soupeřův nevýrazný výkon. Čilič hned v prvním gamu po chybách nabídl Berdychovi sérii brejkbolů a ten čtvrtý český hráč využil. Své podání si Berdych naopak převážně jistě držel a odvrátil všech šest brejkbolů, kterým čelil. Vyšší sebevědomí ukázal v posledním gamu. Nejdříve odvrátil další dva brejkboly, jeden esem, a pak zápas po hodině a čtrnácti minutách ukončil.

Djokovič? V tenisu se nedějí zázraky...

"Cítil jsem se na kurtu mnohem lépe, ale přesto to nebyl jeden z mých nejlepších zápasů. V tom je kouzlo tohoto turnaje. Jeden den vás mohou smést z kurtu, jako mě, a o dva dny později můžete přijít a zahrát jiný tenis," řekl Berdych. "Musel jsem si pořád věřit, doufat a jít dál. Nic nedostanete zadarmo, musíte si to odpracovat."

Díky výhře nad Čiličem je Berdych nadále ve hře o postup. Po večerním duelu Djokoviče s Wawrinkou (6:3, 6:0) mu ovšem přímý postup nezajistí ani vítězství nad světovou jedničkou. Nejspíš ale bude muset Djokoviče v pátek porazit, aby mohl myslet na postup.

"Máte nějaké tipy, jak na to? Nějaké budu potřebovat," řekl Berdych směrem k utkání s Djokovičem. "V tenisu se nedějí zázraky. Čeká mě nejtěžší soupeř, kterého tu můžu dostat, ale šance tam pořád je," podotkl Berdych k možné účasti v semifinále. "Matematiku neřeším, tenis počty nevyhrávají," dodal, že nebude studovat tabulku a kalkulovat, co bude potřeba, aby se vešel mezi dva postupující.

Se Srbem má bilanci 2:16 a naposledy s ním prohrál ve finále v Pekingu 0:6, 2:6. "Zkusím teď získat tři čtyři hry, což by bylo lepší než minule," usmál se Berdych. "Tehdy to byl opravdu zážitek. Nemůže to být horší," dodal tenista.

Jak dopadne páteční duel Turnaje mistrů mezi Tomášem Berdychem a Novakem Djokovičem?
Berdych zvítězí ve dvou setech
5 %
Český tenista vyhraje 2:1
11,8 %
Djokovič vylepší vzájemnou bilanci, stačit mu budou dva sety
68 %
Srb to bude mít těžké, ale uspěje 2:1
15,2 %
Celkem hlasovalo 25868 čtenářů.

Reklama

Související témata: