Hlavní obsah

Djokovič - Berdych 6:2, 6:2Berdych dostal výprask od Djokoviče a sezóna pro něj končí! Posledním semifinalistou Wawrinka

Londýn
Aktualizováno

Zázrak se nekonal. I český tenista Tomáš Berdych dostal na londýnském Turnaji mistrů podle očekávání od světové jedničky Novaka Djokoviče výprask a po porážce 2:6, 2:6 přišel i o teoretickou šanci na postup do semifinále. Ve skvělé formě hrající Djokovič naopak má vedle postupu z prvního místa ve skupině také jistotu, že rok zakončí potřetí v kariéře jako světová jednička. Posledním semifinalistou se stal Švýcar Stan Wawrinka, kterému k postupu ze skupiny A stačilo večer získat tři hry v utkání s Chorvatem Marinem Čiličem. Nakonec zvítězil 6:3, 4:6 a 6:3.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Novak Djokovič v utkání na Turnaji mistrů proti Tomáši Berdychovi.

Článek
Fotogalerie

Berdych tak proti srbskému tenistovi uhrál jen o dva gamy více než před měsícem v Pekingu, kde dostal dokonce kanára. Český tenista si sice po hladké výhře nad Marinem Čiličem zvedl sebevědomí, ale i jemu bylo jasné, že proti Djokovičovi, s nímž už má nyní negativní bilanci 2:17, to bude mít mnohem těžší.

Což se potvrdilo hned na začátku zápasu. Rodák z Valašského Meziříčí si hned v prvním gamu prohrál čistou hrou podání a v úvodu první sady byl rád za každý uhraný bod. Skóre na straně světové jedničky rychle narůstalo. Djokovič byl výrazně efektivnější na servisu, tradičně se lépe pohyboval, skvěle returnoval a trefoval parádní vítězné míče.

Berdych dlouho nedokázal favoritovi vůbec vzdorovat. Až za stavu 0:4 vyhrál první game a hru alespoň opticky trochu srovnal. Nicméně zápas měl pevně v rukou dál Djokovič, který nedovolil svému soupeři ani jeden brejkbol.

Neměl jsem nárok, uznal Berdych

Druhý set v podstatě kopíroval vývoj toho prvního. Berdych sice při svém servisu vedl 40:0, jenže game nakonec vyhrál Djokovič a pak už byl opět k nezastavení. Svěřenec Tomáše Krupy vyhrál svůj servis opět až za stavu 0:4, kdy už bylo o výsledku utkání prakticky rozhodnuto. Zápas nakonec prohrál za pouhých 69 minut.

„Novak si určitě zasloužil vyhrát. O tom nebylo vůbec pochyb. Zajistil si první místo na světě, což jen ukazuje, jak skvělý je a jak dobře po celou sezónu hrál. Během zápasu nebyl moment, kdy by se mohl duel začít vyvíjet jiným směrem. Neměl jsem nárok, abych vybojoval lepší výsledek," uznal po porážce Berdych.

Vítěz uplynulých dvou ročníků Djokovič vyhrál třicátý zápas v hale po sobě a v sobotním semifinále se střetne s Japoncem Keiem Nišikorim. Wawrinku čeká souboj s krajanem a šestinásobným šampiónem Turnaje mistrů Rogerem Federerem.

Berdych mohl mít i při prohře 0:2 s Djokovičem ještě teoreticky šanci postoupit, pokud by Čilič porazil Wawrinku rovněž 2:0 na sety. V tom případě by rozhodla procentuální úspěšnost získaných gamů, ale už po odpoledním zápasu bylo jasné, že Berdych na tom bude určitě hůř než Čilič nebo Wawrinka.

Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 6,5 miliónu dolarů):
Dvouhra - skupina A:
Djokovič (1-Srb.) - Berdych (6-ČR) 6:2, 6:2
Wawrinka (3-Švýc.) - Čilič (8-Chorv.) 6:3, 4:6, 6:3
Semifinálové dvojice:
Djokovič - Nišikori (4-Jap.)
Federer (2-Švýc.) - Wawrinka
Čtyřhra - skupina A:
Kubot, Lindstedt (8-Pol./Švéd.) - Rojer, Tecau (5-Niz./Rum.) 6:4, 7:6 (7:4)
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Peya, Soares (3-Rak./Braz.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:2)
Semifinálové dvojice:
Kubot, Lindstedt - Dodig, Melo (7-Chorv./Braz.)
Benneteau, Roger-Vasselin (4-Fr.) - B. Bryan, M. Bryan.
1.Djokovič3306:03
2.Wawrinka3214:32
3.Berdych3122:41
4.Čilič3031:60

Reklama

Související témata: